betekenis waarschuwingslampjes

Wat betekenen de waarschuwingslampjes in jouw auto?

6 maart 2019

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 11-04-2023

Het kan voor veel stress zorgen wanneer er een waarschuwingslampje op het dashboard van jouw auto gaat branden en je de betekenis van het lampje niet weet. Veel mensen gaan de betekenis van het lampje pas opzoeken wanneer zo’n lampje gaat branden. Weet jij wat deze lampjes betekenen?

Goedkope autoverzekering?

Auto’s worden steeds moderner en ingenieuzer. Naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld en auto’s meer functies krijgen, wordt de kans ook groter dat er iets mis gaat. Een goede autoverzekering is onmisbaar. Ook is het belangrijk om de betekenis van de waarschuwingssymbolen te kennen en te weten wat je moet doen wanneer ze gaan branden.

Zijn er verschillende kleuren lampjes?

De waarschuwingslampjes in de auto zijn verschillend van kleur. De kleuren hebben allemaal een andere betekenis. Op deze manier wordt aangegeven wat er fout of kapot is.

Heel handig om te weten is dat rode waarschuwingssymbolen betekenen dat je direct actie moet ondernemen. Gaat er een wit lampje branden dan is dit een aanwijzing of aanbeveling. Wanneer er een waarschuwingslampje brandt, wil dit niet altijd zeggen dat er iets moet gebeuren. Een groen lampje geeft namelijk aan dat dit systeem naar behoren werkt. Een geel/oranje lampje geeft aan dat je de auto spoedig moet laten nakijken, maar duidt niet op acuut gevaar. Een blauw lampje op jouw dashboard betekent dat het groot licht van de auto aanstaat.

Bij het starten van de auto branden vaak de lampjes ter controle. Het is belangrijk dat je actie onderneemt wanneer je ziet dat bepaalde lampjes niet meer werken. Deze lampjes moet je zo snel mogelijk laten repareren. Als er echt iets aan de hand is, is het noodzakelijk dat dit duidelijk kan worden gemaakt door middel van de lampjes.

Zeker wanneer je een tweedehands auto koopt, moet je erop letten dat alle lampjes nog werken. Het kan namelijk zijn dat verkopers een lampje ontkoppelen dat blijft branden.