schade-door-vorst

Wat wordt er vergoed bij schade door vorst?

4 februari 2019

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 28-09-2022

Hoe zit het met de verzekering wanneer u schade aan uw huis oploopt door vorst? Wat is er verzekerd en hoe voorkomt u vorstschade?

In principe verzekert u met een opstalverzekering de schade aan uw woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken, zoals een bij het huis horende schuur of schutting. Hoe zit dat met vorstschade?

In de winter komt het geregeld voor dat leidingen kapotvriezen. Een barst in een leiding kan zorgen voor veel waterschade zorgen. De leidingen vriezen kapot doordat het water uitzet wanneer het bevriest. U merkt deze schade pas wanneer de leidingen ontdooien. Door de leidingen te isoleren of door de verwarming in huis iets hoger te zetten (ook als u niet thuis bent), kunt u voorkomen dat de leidingen kapot vriezen. Wanneer bij schuurtjes met een wateraansluiting de leidingen niet ontlucht zijn of afgesloten, kunnen leidingen ook kapot vriezen.

Vorstschade voorkomen

Vorstschade zou u natuurlijk het liefst voorkomen. Door onderstaande tips op te volgen, bent u voorbereid en zorgt u ervoor dat de schade beperkt blijft.

Wat wordt er vergoed?

Ondanks deze tips kan het toch zo zijn dat u na een periode van vorst schade aan uw huis ontdekt. Schade aan uw huis en spullen die aan het huis bevestigd zijn, worden gedekt door de opstalverzekering. De precieze dekking verschilt per verzekeraar, lees dus altijd goed de polisvoorwaarden door. Zo weet u waar u voor verzekerd bent en wat er wordt vergoed.

Heeft u vorstschade aan spullen in bijvoorbeeld uw tuin? Hiervoor kunt u terecht bij uw inboedelverzekering. Als schade is ontstaan door achterstallig onderhoud, dan wordt de schade vaak niet vergoed. Lees ook hiervoor de polisvoorwaarden goed door om zeker te weten welke schades u wel en niet kunt claimen.

Vorstschade melden

Het is verstandig om zo snel mogelijk, na het constateren van de vorstschade, contact op te nemen met uw verzekeraar. Belangrijk is dat u niet zelf de schade gaat repareren of spullen weg gaat gooien, voordat er een expert is langs geweest om de vorstschade te beoordelen.

Het is heel belangrijk om vooraf goed te controleren waar u precies voor verzekerd bent en dit eventueel te wijzigen. Zo weet u precies waar u wel en niet voor verzekerd bent en komt u achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bent u via Alpina verzekerd? Neem bij vragen altijd contact met ons op! Wij helpen u graag verder.