800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
verschil bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering
Home Blog Verschil bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Wat is het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering en een beroepsaansprakelijkheids­verzekering?

21 apr 2023
4 min leestijd

Als ondernemer kun je te maken krijgen met verschillende vormen van aansprakelijkheid. Stel je voor dat je tijdens de bouwwerkzaamheden bij een klant thuis per ongeluk de keuken beschadigt. Of dat je een klant verkeerd advies geeft, waardoor deze financiële schade oploopt. In beide gevallen ben jij aansprakelijk en moet je dus de kosten vergoeden. Bij een kleine schade zijn die kosten misschien nog te overzien, maar als er sprake is van ernstige (letsel)schade kunnen de kosten flink oplopen. Daarom kun je je als ondernemer verzekeren tegen bijvoorbeeld bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheid. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Verzekering afsluiten bij Alpina? Bereken ze hier!

Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan anderen of spullen van anderen, die jij, je personeel of jouw producten hebben veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het kan gaan om materiële schade, letselschade of financiële gevolgschade. Deze verzekering staat ook wel bekend als de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB).

Voorbeelden bedrijfsaansprakelijkheid

  • Je bent schilder en laat een pot verf over de houten vloer van je klant vallen. Deze moet gedeeltelijk of volledig vervangen worden (materiële schade)
  • Je hebt een winkel en een klant struikelt over een losliggend vloerkleed. De klant breekt een been en moet wekenlang herstellen, waardoor hij niet kan werken en inkomsten misloopt (letselschade en financiële gevolgschade)
  • Je gebruikt een rolsteiger voor je werkzaamheden aan een woning. Deze blijkt echter niet goed vast te staan en valt op een geparkeerde auto (materiële schade)

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt financiële schade die je opdrachtgever lijdt door een beroepsfout waarvoor jij aansprakelijk bent. In de meeste gevallen gaat het om een verkeerd advies dat jij je klant geeft. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wordt daarom vooral afgesloten door MKB’ers en ZZP’ers die advies geven, zoals architecten, ingenieurs, consultants in de zakelijke dienstverlening en ICT-specialisten

Voorbeelden beroepsaansprakelijkheid

  • Je bent ICT-specialist en maakt een programmeerfout, waardoor de website van je klant eruit ligt. Hierdoor loopt deze inkomsten mis.
  • Je bent architect en maakt een afmetingsfout in je plannen voor een nieuw gebouw. Hierdoor loopt het project vertraging op, waardoor je klant vermogensschade lijdt.
  • Je bent accountant en doet de boekhouding voor je klant. Je hebt je echter vergist in de datum en doet te laat aangifte. Je klant krijgt hierdoor een fikse boete van de Belastingdienst.

De 3 belangrijkste verschillen tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid zijn dus twee verschillende dingen. Hieronder zetten we de drie belangrijkste verschillen nog even voor je op een rijtje.

1. Het soort schade

Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade aan personen (letselschade) en/of bezittingen (materiële schade). Ook kan er sprake zijn van financiële gevolgschade, bijvoorbeeld wanneer een klant bij jou op kantoor over een losliggende kabel struikelt, een been breekt en daardoor een tijdlang niet kan werken. Bij beroepsaansprakelijkheid gaat het om financiële schade door een beroepsfout. Je klant loopt vermogensschade op, doordat jij een verkeerd advies geeft.

2. De oorzaak van de schade

Bij bedrijfsaansprakelijkheid gaat het om schade die jij, je personeel of jouw producten hebben veroorzaakt bij een klant. Je klant krijgt bijvoorbeeld een allergische reactie door jouw product, of je stagiaire gooit een kop koffie over de laptop van een klant. Bij beroepsaansprakelijkheid is de oorzaak van de schade een verkeerd gegeven advies. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerd advies van een consultant of een rekenfout door een architect zijn.

3. Het soort beroep

Elke ondernemer loopt het risico op bedrijfsaansprakelijkheid. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje. Het beroep of de branche is hierbij niet van belang. Beroepsaansprakelijkheid is echt vooral een risico voor personen met een adviserend beroep. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan onder andere artsen, architecten, consultants en boekhouders.

Vragen? Onze verzekeringsadviseurs staan voor je klaar!

Heb jij een vraag over het afsluiten van een bedrijfsaansprakelijkheid- of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Neem dan vooral contact met ons op. Onze verzekeringsadviseurs helpen je graag met al jouw vragen. Samen zorgen we ervoor dat je onderneming altijd goed verzekerd is.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op