800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Blog Welke voertuigen moeten verzekerd worden?

Welke voertuigen moeten verzekerd worden?

04 mrt 2017
3 min leestijd

Voor een auto, motor en scooter is het duidelijk. Deze voertuigen moeten verzekerd worden. Er zijn ook voertuigen waarvan de verzekeringsplicht niet voor iedereen duidelijk is. Moeten bijvoorbeeld een aanhangwagen, een hoverboard en een Segway verzekerd worden? Wij geven graag opheldering over een aantal vragen die bij veel mensen leven.

Bij het verzekeren van motorrijtuigen is de verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid het belangrijkste onderdeel. Een aanrijding kan grote financiële gevolgen hebben. Daarom zijn eigenaren van motorrijtuigen verplicht om een verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid af te sluiten. Eerst zullen wij de standaard regels toelichten en vervolgens lichten wij er een aantal voertuigen uit en leggen uit waarom je ze wel of niet verzekerd moet worden.

Wat wordt er verstaan onder een motorrijtuig?

Een motorrijtuig is een mechanisch voortbewogen voertuig. Maar niet op alle motorrijtuigen rust een verzekeringsplicht. Eigenlijk komt het erop neer dat er een verzekeringsplicht bestaat als er een kentekenbewijs voor is afgegeven. Bepaalde groepen voertuigen zijn vrijgesteld, en hoeven dus niet verzekerd worden omdat ze nauwelijks gevaar opleveren.

Moet je een airwheel of een hoverboard verzekeren?

Deze voertuigen hebben voor de meeste mensen nog wel een toelichting nodig. Een airwheel is een elektronisch voortbewogen eenwieler. Een hoverboard is een elektronische plank met wieltjes eronder die je door te balanceren kunt besturen. Er rust geen verzekeringsplicht op, maar dat wil nog niet zeggen dat je het voertuig onbezorgd kunt gebruiken. Beide voertuigen mogen niet op de openbare weg. Als er schade mee wordt veroorzaakt is de claim niet neer te leggen bij een verzekeraar. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) biedt namelijk ook geen dekking. Veroorzaakte schade draai je dus zelf voor op. Je moet er niet aan denken dat iemand arbeidsongeschikt raakt door een dergelijk voertuig.

Moet een aanhangwagen verzekerd worden?

Een aanhangwagen heeft een kenteken en er wordt mee gereden op de openbare weg. Toch hoeven ze niet verzekerd te worden. Een aanhangwagen is namelijk meeverzekerd op de verzekering van het trekkende voertuig. Ook als deze losraakt. Deze koppeling wordt pas losgelaten als de aanhangwagen buiten het verkeer tot stilstand is gekomen.

Moet je een Segway verzekeren?

Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuig. Door je lichaam te bewegen kun je de Segway besturen. Het voertuig gaat niet sneller dan 25 kilometer per uur. De aansprakelijkheid is niet meeverzekerd op de AVP, maar je moet er een motorrijtuigenverzekering voor afsluiten. Deze voertuigen hebben ook een kenteken.

Het verzekeren van een zitmaaier

De zitmaaier geldt in principe een verzekeringsplicht voor, maar er is een uitzondering. Als het voertuig niet op de openbare weg komt ben je niet verplicht om een motorrijtuigenverzekering af te sluiten. Hier geldt weer een uitzondering op als de maaier wordt gebruikt op plaatsen die wel toegankelijk zijn voor anderen. Het verschilt per verzekeraar of het voertuig wel of niet verzekerd is op de AVP. Dit is ook afhankelijk van de maximale snelheid van de maaier.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op