800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen
man achter laptop thuis
Home Autoverzekering Dekking wa autoverzekering

Wat is een WA verzekering?

Met een WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekering ben je verzekerd tegen schade waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Anders gezegd, schade die je toebrengt aan anderen met je auto of ander voertuig.

Alles over een WA verzekering

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Met een WA verzekering ben je verzekerd tegen schade waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Anders gezegd, schade die je toebrengt aan anderen met je auto of ander voertuig.

Bij een ongeval met een auto kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Om slachtoffers van een ongeval te beschermen is het daarom verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn.

Deze WA verzekering dekt niet de schade aan de eigen auto en is daarom ook de goedkoopste autoverzekering die je kunt afsluiten. Overigens is de WA-verzekering verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig op zijn naam heeft staan. Ook als je een scooter of motor in je bezit hebt, is een WA-verzekering verplicht.

Wat dekt een WA-verzekering?

Met een WA-verzekering is dus alleen de schade gedekt die je aan anderen toebrengt. Schades aangericht door anderen die in je auto reden zijn ook verzekerd. Schade aan jouw eigen auto is niet gedekt met een WA dekking. De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen legt eigenaren van auto’s de verplichting op om de auto te verzekeren voor schade door aansprakelijkheid. In geval van schade aan anderen zijn de verzekerde bedragen:

 • Minimaal €6.070.000 per ongeval voor schade aan personen.
 • €1.220.000 per ongeval voor materiële schade (sinds 2017).

Voor wie geldt de verzekeringsplicht?

Zodra je een auto op jouw naam zet, ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Dus ook als jouw auto niet op de openbare weg komt. Ga je de auto niet gebruiken, maar bijvoorbeeld opknappen? In dat geval kun je het kenteken opschorten. De verzekeringsplicht vervalt hierdoor tijdelijk. Voor het niet verzekeren van je auto kun je een boete krijgen. Dit is eenvoudig te controleren. Eigenaren van auto’s die wel op naam staan maar niet verzekerd zijn bij één van de verzekeraars, zijn dus in overtreding. Ook als iemand anders in je auto rijdt, ben je als kentekenhouder verplicht om een verzekering af te sluiten.

Benadeelden kunnen rechtstreeks de verzekeraar aanspreken

Bij schade kan de benadeelde rechtstreeks de verzekeraar van de auto aanspreken. Dit gebeurt meestal met een aansprakelijkheidsstelling. Benadeelden hebben een zogenaamd rechtstreeks vorderingsrecht.

Welke schades zijn verzekerd?

Zoals aan de naam van de autoverzekering al af te lezen valt, biedt deze uitsluitend dekking voor schade aan anderen. Schade aan je eigen auto kun je dus niet claimen bij de autoverzekering. Verzekeraars mogen de WA-verzekering uitbreiden door bijvoorbeeld hogere verzekerde bedragen bij letselschade. Een beperktere dekking is niet toegestaan. Schades aangericht door anderen die in de auto reden zijn ook verzekerd. Zelfs als je auto wordt gestolen en er een ongeval mee wordt veroorzaakt, keert de verzekeraar de aansprakelijkheidsschade uit.

Wanneer kiezen voor de WA-verzekering?

Door de beperkte dekking is deze autoverzekering alleen aan te raden voor oudere auto’s. Voor een auto met een dagwaarde van € 1.000 is het niet zinvol om te kiezen voor een hele uitgebreide verzekering. Toch kun je wel overwegen om de WA beperkt casco te kiezen. De premie is maar iets hoger en je krijgt een vergoeding bij bijvoorbeeld ruitbreuk en hagelschade.

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan je uit. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Check de voor- en nadelen van aanvullende verzekeringen

Vergelijken WA-Autoverzekering

Wil je een WA-auto verzekering afsluiten? Dan is het verstandig om goed te vergelijken. De verschillen tussen de diverse verzekeraars kan groot zijn. Zeker voor jonge bestuurders loont het vaak om goed te vergelijken. De premie voor een WA-verzekering voor 18 en 19-jarigen was nog nooit zo hoog. Op alpina.nl kun je heel gemakkelijk een premie berekenen. Vul jouw gegevens in en ontdek welke WA-verzekering het beste bij je past.

Welke dekking past bij mij?

Als je ook schade aan je eigen auto wilt verzekeren, kun je beter kiezen voor een WA beperkt-casco of zelfs een All-Risk autoverzekering. Welke dekking bij je past is afhankelijk van een aantal factoren.

Door de beperkte dekking is WA- autoverzekering alleen aan te raden voor oudere auto’s. Heb je een gloednieuwe auto? Dan pas de All-Risk autoverzekering beter bij je. De leeftijd van de auto is dus een bepalende factor, maar zeker niet de enige. Denk ook aan:

icoon autoverzekering

Wat is de dagwaarde van de auto?

icoon autoverzekering

Heb je veel schadevrije jaren opgebouwd?

Dan is een ruimere dekking vaak aan te raden.

icoon autoverzekering

Hoe afhankelijk ben je van een auto?

icoon autoverzekering

Maandpremie

Wat zijn de kosten van mijn autoverzekering?

Dekking vergelijker

We kijken naar je auto, vergelijken een groot aantal autoverzekeringen en helpen je met het kiezen van een passende dekking.

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Veelgestelde vragen over WA verzekering

Is een WA-verzekering verplicht?

Je bent wettelijk verplicht om een auto te verzekeren zodra het kenteken op jouw naam wordt gesteld. Je gegevens als eigenaar zijn vanaf dat moment bekend bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een auto die al op jouw naam is overgeschreven, maar bijvoorbeeld nog bij de verkoper staat, moet vanaf het moment van tenaamstelling op je naam worden verzekerd.

Lees verder

Wat kost een WA autoverzekering?

De premie voor een WA autoverzekering zijn van meerdere factoren afhankelijk. Denk hierbij aan het gewicht van de auto en de leeftijd van de bestuurder. Klik hier om een premie te berekenen voor een WA autoverzekering.

Heeft een WA-verzekering een eigen risico?

Voor de WA-verzekering wordt normaal gesproken geen eigen risico gerekend. Het kan voorkomen dat verzekeringsmaatschappijen in speciale gevallen een eigen risico verplicht stellen op de WA dekking. Hiervan word je, voordat de verzekering wordt goedgekeurd, op de hoogte gesteld.

Heb je bijvoorbeeld een eigen risico van € 100, dan zal je de eerste € 100 zelf moeten betalen als je schade rijdt. Alles boven dat bedrag zal worden vergoed door de verzekering.

Top 5 goedkoopste WA-verzekeringen 2024

Als je een autoverzekering gaat afsluiten dan zoek je waarschijnlijk verzekering die zo goedkoop mogelijk is. Naast dat de autoverzekering goedkoop moet zijn, is het ook belangrijk dat de autoverzekering aansluit bij jouw wensen. Wij adviseren daarom altijd om gebruik te maken van een vergelijkingstool. Op die manier kom je erachter welke autoverzekering het beste bij je past.

€ 95 goedkoper op jaarbasis

€ 15,-

€ 20,-

€ 25,-

€ 30,-

*De premies zijn gebaseerd op een fictief persoon rijdend in een Renault Twingo. De persoon betreft een man, 40 jaar oud, gevestigd in Goes met 10 schadevrije jaren. De berekening is gemaakt in juni 2024 met de berekentool van Alpina.nl

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op