800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
zonnepanelen bedrijfspand man dak
Home Blog Zonnepanelen op je bedrijfspand: zo beperk je het brandgevaar

Zonnepanelen op je bedrijfspand: zo beperk je het brandgevaar

17 okt 2023
4 min leestijd

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren in populariteit toegenomen. Niet alleen onder particulieren, maar ook onder ondernemers. Als je een bedrijfspand hebt, kun je er voor kiezen om zonnepanelen te laten plaatsen. Toch kleven er ook nadelen aan zonnepanelen. Zo zijn er recent in Alblasserdam en Zeewolde twee bedrijfspanden in vlammen opgegaan. In beide gevallen waren zonnepanelen op het dak aanwezig, en deze bemoeilijkten niet alleen het blussen maar bleken soms zelfs de oorzaak van de brand te zijn. Daarom vragen veel ondernemers zich af hoe ze kunnen zorgen voor brandveilige zonnepanelen op hun bedrijfspand.

Brand door zonnepanelen

De kans op brand door zonnepanelen is heel klein. Toch komt het wel eens voor. Belangrijk voor de brandveiligheid is dat de zonnepanelen van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn en op de juiste manier geïnstalleerd worden. Een correcte installatie is namelijk de beste manier om brand te voorkomen. Zelfs als het ontstaan van de brand een andere oorzaak heeft, kunnen zonnepanelen het blussen in de weg staan. Dit is extra het geval wanneer de panelen erg dicht tegen elkaar geplaatst zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het brandrisico te verkleinen.

Tips om het brandrisico te verkleinen

1. Laat de zonnepanelen plaatsen door een erkend installateur

Het plaatsen van zonnepanelen is een technische klus die niet zomaar door iedereen gedaan kan worden. Als de zonnepanelen niet goed geïnstalleerd worden, vergroot dit het risico op brand of andere problemen met de zonnepanelen. Door te kiezen voor een erkend installateur weet je zeker dat de zonnepanelen voldoen aan de veiligheidseisen. Een erkend installateur herken je aan het Zonnekeur keurmerk.

2. Houd de omvormer vrij

Een omvormer is de verbindende factor tussen de zonnepanelen en de meterkast. Deze heb je nodig om de opgewekte stroom om te zetten in elektriciteit. Omdat een omvormer heel heet kan worden is het belangrijk dat deze op een brandveilige achtergrond geplaatst wordt, zoals bijvoorbeeld een stenen muur of gipswand. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de omvormer warmte moet kunnen afgeven. Plaats daarom geen spullen binnen 50 centimeter van de omvormer.

3. Zorg voor niet-brandbare dakisolatie

Zonnepanelen kunnen heet worden. Zeker bij in-dak zonnepanelen, die worden geplaatst als vervanging van dakpannen, is het belangrijk dat er gekozen wordt voor onbrandbare dakisolatie. Deze zijn namelijk erg kwetsbaar, doordat de isolatie hier meestal vlak onder de zonnepanelen zit en er weinig ruimte is voor ventilatie, waardoor het isolatiematerieel heet kan worden en kan ontbranden.

De zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, Toch is het belangrijk dat je de zonnepanelen schoonhoudt en eens in de zoveel tijd laat controleren. In de eerste drie jaar na het plaatsen van de zonnepanelen kun je zelf een check uitvoeren. Het is verstandig om dit regelmatig te doen. Maak de zonnepanelen schoon en controleer of er geen voorwerpen in de buurt van de omvormer zijn geplaatst. Kijk daarnaast ook of de kabels niet gespannen staan, je geen koperkleur ziet en of het omhulsul niet versleten is. Ook is het van belang dat je de zonnepanelen af en toe laat keuren. Dit kunnen je overlaten aan een professional, zoals een onafhankelijk inspecteur die keurt volgens SCIOS Scope 12. Deze inspecteurs houden een specifieke methode aan en controleren de hele zonnestroom¬installatie.

De zonnepanelen op je bedrijfspand verzekeren

Bij de meeste verzekeraars vallen zonnepanelen standaard onder de dekking van een gebouwenverzekering of zakelijke opstalverzekering. Controleer dit echter wel even in de polisvoorwaarden van de verzekering. Als eigenaar van het bedrijfspand ben je zelf verantwoordelijk voor het goed laten installeren en onderhouden van de zonnepanelen. Als achterstallig onderhoud aan de panelen de reden is voor de brand, bestaat het risico dat de verzekeraar niet of niet volledig uitkeert.

Ben je op zoek naar een goede verzekering voor je bedrijfspand en zonnepanelen? Onze verzekeringsadviseurs kunnen je helpen bij het vinden van een goede verzekering. Neem vooral contact met ons op.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op