800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe moet ik een caravan overschrijven?

Als u een caravan heeft gekocht van meer dan 750 kg, dan moet u als nieuwe eigenaar het kenteken van uw caravan overschrijven. Niet elke caravan hoeft overgeschreven te worden. Alleen die van 750 kilogram of zwaarder moeten op naam gezet worden. Dus heeft u een nieuwe of tweedehandse caravan aangeschaft met een dergelijk gewicht en is er gewisseld van eigenaar? Dan is tenaamstelling noodzakelijk. Als dit gedaan is kan er pas gesproken worden van een nieuwe eigenaar.

Wat verzekeren betreft dient alleen het trekkend voertuig verzekerd te zijn, aangezien de caravan automatisch meeverzekerd is op uw WA-autoverzekering. Wel is het alsnog verstandig om een caravanverzekering af te sluiten.

Caravanverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

caravan overschrijven

Kan ik een caravan online overschrijven?

U kunt de tenaamstelling op diverse plekken regelen, zoals bij de gemeente, PostNL locaties en de door de RDW erkende autogarages. U kunt de tenaamstelling ook zelf online regelen. Op de website van het RDW kun je gemakkelijk zelf online de overschrijving regelen.  U dient wel te beschikken over uw DigiD-inloggegevens en een Android smartphone voor de app ‘RDA-scanner’. De online overschrijving volgt op zich vanzelf.

Op de site van het RDW kies je voor ‘voertuig overschrijven’ en log je in met je DigiD gegevens. Vervolgens dien je de QR code met je telefoon te scannen, waarna er nog een extra controle scan plaatsvindt van je identiteitsbewijs. Daarna kom je in de online overschrijvingsdienst van de RDW. Als het verschuldigde bedrag betaald is, is de overschrijving gelukt en ontvang je per mail een link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. De kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode ontvang je enkele werkdagen later per post.

Caravanverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Wat heb ik nodig voor het overschrijven van mijn caravan?

Voor het overschrijven van uw caravan kunt op doordeweekse dagen terecht bij verschillende bedrijven en locaties. Tegenwoordig kunt u zelfs ook vaak in het weekend terecht op diverse locaties. Check vooraf wel even goed de openingstijden op zaterdag en zondag.

Wat moet u meenemen voor het overschrijven van uw caravan? Ten eerste moet u een geldig legitimatiebewijs meenemen. Voor het overschrijven van een voertuig dient u namelijk 18 jaar of ouder te zijn. Daarnaast is het van belang dat u de kentekencard en de tenaamstellingscode meeneemt. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen en is te vinden op het tenaamstellingsverslag en de brief die u samen met de kentekencard van het RDW hebt gekregen. Deze code vervangt de oude overschrijvingspapieren en moet u goed bewaren. U heeft deze namelijk weer nodig wanneer u de caravan bijvoorbeeld weer verkoopt of inruilt. Heeft u de caravan tweedehands gekocht bij een particulier? Dan is het aan te raden om de tenaamstelling samen met de verkoper te regelen. Hij of zij moet namelijk het vrijwaringsbewijs krijgen, aangezien dit een bewijs betreft dat er is gewisseld van eigenaar.

Bereken direct de premie van uw caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op