800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Waarom als bedrijf een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Overweegt u een rechtsbijstandverzekering af te sluiten voor uw bedrijf? Verstandig, want ook als ondernemer kunt u in een juridisch conflict terecht komen. Als ondernemer heeft u namelijk te maken met veel verschillende stakeholders. Door een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf af te sluiten bent u verzekerd van juridische hulp tijdens een conflict. U kunt altijd advies inwinnen en krijgt een vergoeding van de juridische kosten die gemaakt worden.

rechtsbijstandverzekering bedrijf

Voor wie is de rechtsbijstandverzekering bedrijven?

Een rechtsbijstandverzekering is voor iedereen met een eigen bedrijf. Als ondernemer onderhoudt u contacten met vele verschillende partijen, zoals leveranciers, klanten en personeel. Hierdoor heeft u een grotere kans op een juridisch conflict, bijvoorbeeld over leveringsproblemen, een rekening die nog betaalt moet worden of een (gedwongen) ontslag. Een rechtsbijstandverzekering helpt uw bedrijf met het oplossen van het probleem.

Ook als ZZP’er kunt u een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor uw onderneming. Welke rechtsbijstandverzekering u afsluit is afhankelijk van het type werk dat u doet. Een leverancier van bloemen kan weer andere conflicten verwachten dan een online marketeer.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat zijn de voordelen van een rechtsbijstandverzekering voor mijn bedrijf?

Een juridisch conflict is soms erg complex en de juridische kosten kunnen flink oplopen. Als ondernemer kunt u te maken krijgen met proceskosten, advocaatkosten en kosten van onafhankelijke deskundigen. Dit is altijd vervelend, maar kan vooral een uitdaging zijn als u een startende ondernemer bent. Dan heeft u vaak nog geen grote buffer opgebouwd om zulke kosten mee op te vangen.

Daarnaast is voorkomen natuurlijk altijd beter dan genezen. Helaas is een juridisch conflict niet altijd te voorkomen. Juist als ondernemer heeft u te maken met veel verschillende partijen, waardoor er sneller een conflict ontstaat.  Als u een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf afsluit, weet u zeker dat (een gedeelte van) de kosten vergoedt wordt. Ook bent u dan verzekerd van deskundig juridisch advies. Juridische hulp kan helpen bij het oplossen van een conflict, of het soms zelfs voorkomen. Daarom kan het geen kwaad om een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf af te sluiten.

Wat is er verzekerd?

Met een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf zijn er een aantal zaken standaard verzekerd. De standaard dekking bestaat uit:

  • Bedrijfsvoering of beroepspraktijk

Er kunnen conflicten ontstaan over uw bedrijfsvoering, bijvoorbeeld als uw bedrijf groeit, als u een samenwerking aangaat of als er nieuwe activiteiten opgestart worden. Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van juridische hulp bij conflicten die ontstaan door het verrichten van activiteiten van uw bedrijf.

  • Incasso

U bent ook verzekerd voor incassobijstand. Als bijvoorbeeld een opdrachtgever of klant weigert een factuur te betalen, dan neemt uw verzekeraar het incassotraject van u over. Zo hoeft u niet zelf achter de betaling aan te gaan.

  • Verkeer

U krijgt juridische hulp als u schade en persoonlijk letsel wilt verhalen die u in het verkeer heeft opgelopen. Ook krijgt u met de rechtsbijstandverzekering hulp in strafzaken.

U krijgt juridische hulp bij conflicten over onder andere arbeidsrecht, verzekeringen, vergunningen, milieu, straf- en tuchtzaken, onroerende zaken die door u worden gebruikt, afspraken met leveranciers en klanten of afnemers die niet betalen. Daarnaast kunt u een aantal aanvullende dekkingen afsluiten:

  • Rechtsbijstand voor motorrijtuigen

Met deze aanvullende dekking krijgt u juridische hulp bij een conflict over motorrijtuigen die u gebruikt voor uw onderneming.

  • Rechtsbijstand voor particulieren

Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is uit te breiden met een particuliere rechtsbijstandverzekering. Met deze aanvullende dekking krijgen u en uw gezin juridische hulp bij een conflict over een particulier onderwerp.

Wat is er niet verzekerd?

Er zijn een aantal situaties waarin een rechtsbijstandverzekering geen dekking biedt. Bij de meeste verzekeraars is dat in de volgende situaties:

  • Als u een conflict te laat meldt
  • Bij opzet en bestaande conflicten
  • Conflicten die geen verband houden met de normale of gebruikelijke werkzaamheden van uw bedrijf of beroep
  • Conflicten over belastingen, zoals een belastingaanslag, heffingen, invoerrechten of accijnzen

Ook zijn er standaard al een aantal zaken uitgesloten van dekking. Deze zaken gelden over het algemeen voor elke verzekering. Zo krijgt u bijvoorbeeld geen dekking als u bij het afsluiten van de verzekering of het claimen van schade, fraude pleegt. Ook als u schade heeft als gevolg van opzet, roekeloosheid, criminele of strafbare feiten is er geen dekking. Tenslotte is molest ook standaard uitgesloten van dekking.

Sluit een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf af via Alpina!

Wilt u een rechtsbijstandverzekering voor uw bedrijf afsluiten? Bereken dan bij ons alvast een indicatie van uw premie. Met onze online vergelijkingstool kunt u verschillende dekkingen en premies met elkaar vergelijken. Controleer ook altijd even de polisvoorwaarden om te zien of er bepaalde situaties zijn waarin de verzekeraar géén dekking biedt.

Komt u er niet uit of heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt ons telefonisch bereiken via telefoonnummer 088– 688 37 00 of ons een bericht sturen via de chat, WhatsApp of Messenger. Wij helpen u graag!

Bereken direct de premie voor een zakelijke rechtsbijstandverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op