800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Schadevrije jaren bij een scooterverzekering

Schadevrije jaren maken een scooterverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op een korting op de premie. Door een scooterverzekering op uw naam te zetten, bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de scooterverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door te claimen verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren?

Opgebouwde schadevrije jaren overdragen

Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de scooterverzekering. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?

Scooterverzekering schadevrije jaren

Opbouwen van schadevrije jaren

Door een scooterverzekering op uw naam te zetten en schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren geven u recht op een korting op de scooterverzekering. Hoeveel korting u krijgt voor één extra schadevrij jaar verschilt per verzekeraar. Eigenlijk beloont de verzekeraar u voor uw rijgedrag. Bij bijvoorbeeld 10 of 15 schadevrije jaren heeft u de maximale korting bereikt.

De schadevrije jaren zijn wel overdraagbaar tussen partners, maar niet naar andere mensen in uw leven.

Hoe verlies je schadevrije jaren?

Door te claimen op je scooterverzekering verliest je weer schadevrije jaren. Eén schade kan je wel vijf schadevrije jaren kosten. Als je daarom minder schadevrije jaren hebt kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Je verliest echter niet bij alle schadeclaims opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA + Diefstal en Brand, gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de scooter. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme, gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.

Schadevrije jaren niet in Roy-data

De opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in de scooterverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren daarom vrij.

Bij een autoverzekering legt de verzekeraar de schadevrije jaren vast in Roy-data. Dat is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken en waarin ze opgebouwde jaren vastleggen. Bij scooterverzekeringen hanteert men echter een royementsverklaring.

Bij het royeren van een scooterverzekering krijgt u een royementsverklaring. Deze geeft een verzekeraar maar eenmalig af. Wees er dus zuinig op. Een nieuwe verzekeraar kan de schadevrije jaren alleen maar overnemen op basis van een originele royementsverklaring.

In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren

In Nederland kunnen verzekeraars kijken in het Roy-data systeem, maar uw jaren zijn daar niet geregistreerd als ze in het buitenland opgebouwd zijn. U kunt de buitenlandse verzekeraar vragen om een verklaring waar uw schadeverleden uit blijkt. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de scooterverzekering al beëindigd is. Hoe Nederlandse verzekeraars omgaan met deze verklaring, verschilt per verzekeraar. Ze kunnen u schadevrije jaren toekennen, maar ze kunnen u ook een extra korting geven. Uiteraard heeft de eerste optie voor u de voorkeur. Opgebouwde jaren kunt u na beëindiging van de verzekering weer meenemen naar de volgende scooterverzekering.

Slim inzetten

Schadevrije jaren zitten vast in de verzekering. In sommige gevallen kan het slim zijn om ze uit een polis te halen en ze te gebruiken in een andere verzekering. U heeft bijvoorbeeld een oldtimer waar u 10 schadevrije jaren mee heeft opgebouwd. Deze auto heeft u WA verzekerd tegen een zeer lage premie. De schadevrije jaren kunt u uit deze verzekering halen en weer gebruiken voor de gezinsauto waar u de uitgebreidere WA-cascoverzekering voor afsluit. Het voordeel is groter bij de verzekering van de gezinsauto dan bij de oldtimer.

Geldigheidsduur

Schadevrije jaren die niet meer gekoppeld zijn aan een scooterverzekering zijn maar beperkt geldig. In het verleden waren schadevrije jaren vervolgens nog maar één jaar geldig. Verzekeraars hebben ingezien dat dit een onredelijk korte termijn is. Niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nu drie jaar geldig.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken de premie voor een scooterverzekering

Hoge pakketkorting mogelijk

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op