Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Vrouw op een scootmobiel

Scootmobielverzekering berekenen en afsluiten

Hoge pakketkorting mogelijk

Direct online afsluiten

Verzekerings-plaatje per post

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3696 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een scootmobielverzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je scootmobielverzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren ervaring in verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

De dekking van je scootmobielverzekering

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Inbraak en vandalisme
 • Diefstal, verduistering of poging daartoe en joy-riding
 • Schade door slechte weersomstandigheden
 • Van de weg of te water raken, slippen of botsen
 • Een ander van buitenkomende schadeoorzaak

All-Risk (volledig casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Inbraak en vandalisme
 • Diefstal, verduistering of poging daartoe en joy-riding
 • Schade door slechte weersomstandigheden
 • Van de weg of te water raken, slippen of botsen
 • Een ander van buitenkomende schadeoorzaak

Alles over scootmobielverzekering

Scootmobielverzekering vergelijken en afsluiten in vijf minuten.

Bij een scootmobiel hoort een goedkope scootmobielverzekering. Je kunt deze verzekering online berekenen en direct online afsluiten.

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een scooter, met minimaal drie wielen, die is ingericht voor het vervoer van gehandicapten. Een scootmobiel gaat meestal niet sneller dan 15 km/u. De actieradius ligt, afhankelijk van merk en type, doorgaans tussen de 30 en 60 km.

Een scootmobiel kan open zijn of een gesloten carrosserie hebben.

Is een verzekering voor een scootmobiel verplicht?

Als je een scootmobiel op jouw naam hebt staan, dan heb je ook een verzekeringsplicht. Op het moment dat de scootmobiel op de openbare weg komt, moet deze verzekerd zijn. Maar de verplichting is ruimer. Ook als je het motorrijtuig buiten de openbare weg gebruikt, bestaat de verzekeringsplicht. Als je jouw scootmobiel niet verzekert, kun je een bekeuring krijgen voor het onverzekerd rondrijden. Bij een aanrijding met een onverzekerde scootmobiel ontstaat er een groter probleem. De veroorzaakte schade is namelijk niet te verhalen op een verzekeraar. Het is dus verplicht om een scootmobiel te verzekeren.

Wanneer een scootmobiel verzekeren?

Voordat je een scootmobiel mag besturen, moet je zorgen voor een verzekering. Er gelden regels waar aan moet worden voldaan bij het verzekeren.

Als de scootmobiel harder rijdt dan 10 kilometer per uur, moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Gaat het voertuig langzamer? Dan geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen rijbewijs nodig voor het besturen van het voertuig.

Hoe kun je een scootmobiel verzekeren?

Een scootmobiel heeft geen kenteken. Dat wil nog niet zeggen dat er geen verzekeringsplicht geldt. Na het afsluiten van een verzekering krijg je van de verzekeraar een verzekeringsplaatje. Je bent verplicht om deze achterop de scootmobiel te monteren. Hieruit blijkt dat het voertuig verzekerd is. Jaarlijks ontvang je een nieuw verzekeringsplaatje.

Welke verzekeringsvorm kies jij?

Naast de verplichte WA scootmobielverzekering heb je de keuze uit twee uitgebreidere dekkingen:

Er zijn maar weinig verzekeraars die verzekeringen aanbieden voor de scootmobiel. De verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) is verplicht. Vooral voor een nieuwe scootmobiel en voor oudere voertuigen met een hoge dagwaarde is de WA-verzekering te beperkt. Voor deze motorrijtuigen kun je ook kiezen voor WA-casco(allrisk). De WA-casco(of allrisk) biedt de meest uitgebreide dekking en vergoedt bijna alle schades.

Wanneer sluit je de verzekering af?

Voordat je een scootmobiel gebruikt, ben je verplicht om het verzekeringsplaatje op de scootmobiel te monteren. Deze verstrekt de verzekeraar na het afsluiten van een scootmobielverzekering. Pas dan is het voertuig verzekerd. Bij een ongeval zonder een verzekering ben je niet alleen in overtreding, je moet zelf ook in staat zijn om de schade te betalen.

Wanneer ben ik verzekerd?

In tegenstelling tot de meeste andere verzekeringen sluit je een scootmobielverzekering af tot 1 mei van elk jaar. De verzekering voor een scootmobiel loopt tot altijd van 1 mei tot 1 mei het jaar daarop. Sluit je een verzekering niet op 1 mei af dan wordt de premie pro rata berekend. Dat betekent dat dit een premie is vanaf de ingangsdatum van de verzekering tot 1 mei.

Wanneer je een verzekering online afsluit heb je nog niet direct dekking. Je mag dus nog niet met het voertuig rijden. Na acceptatie door de verzekeraar krijg je per post de verzekeringssticker. Wanneer je die hebt ontvangen en op het voertuig hebt geplakt kun je met het voertuig de openbare weg op.

Veelgestelde vragen over een scootmobielverzekering

Mag ik na het aanvragen van een scootmobielverzekering direct rijden?

Vanuit de wet ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering voor jouw scootmobiel af te sluiten.

Via onze website kun je een berekening maken voor de verzekering en deze afsluiten. Je mag echter niet direct de weg op met de scootmobiel, nadat je de verzekering hebt aangevraagd. Je dient namelijk een verzekeringsplaatje of -sticker op het voertuig te bevestigen. Dit verzekeringsplaatje of de verzekeringssticker krijg je van de verzekeraar, wanneer zij de aanvraag hebben geaccepteerd en de polis hebben opgemaakt.

Mogen er andere mensen op mijn scootmobiel rijden?

Bij het aanvragen van de verzekering geef je de bestuurder op. Wanneer er bij schade iemand anders reed, dan kan dit gevolgen hebben voor schade-uitkering. Dit zal de verzekeraar per geval beoordelen.

Wanneer je de scootmobiel aan iemand verkoopt, dan mag deze niet met jouw verzekeringsplaatje rijden. Deze persoon dient zelf een nieuwe verzekering aan te vragen voor de scootmobiel.

Waarom betaal ik voor een scootmobielverzekering per jaar?

Verzekeringen voor een scootmobiel lopen van mei tot mei. Je sluit de verzekering ook af voor die gehele periode. De premiebetaling is daardoor ook per jaar.

Gaat de verzekering pas per oktober in? Dan loopt deze door tot mei van het volgende jaar.

Mocht de verzekering binnen het jaar beëindigd worden, dan ontvang je uiteraard teveel betaalde premie terug.

Krijg ik de vooruit betaalde premie terug als ik de verzekering binnen het jaar opzeg?

Verzekeringen voor een scootmobiel lopen van mei tot mei. Je sluit de verzekering ook af voor die gehele periode. De premiebetaling is daardoor ook per jaar.

Mocht de verzekering binnen het jaar beëindigd worden, dan ontvang je de teveel betaalde premie terug.

Hoe kan ik de verzekering van mijn scootmobiel stopzetten?

Bij het verzekeren van een scootmobiel krijg je een verzekeringsplaatje of -sticker. Enkel daarmee mag je de weg op.

Als je de scootmobiel verkoopt, dan moet het verzekeringsplaatje of de -sticker terug naar de verzekeraar. Je kunt deze rechtstreeks naar hen opsturen of naar ons. Zodra het verzekeringsplaatje door de verzekeraar is ontvangen, kan de verzekering gestopt worden.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op