Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Heeft een scootmobiel een verzekeringsplicht?

Een scootmobiel is een motorrijtuig. Hoe verzekeren van dit motorrijtuig is verplicht, maar hoe regel je de verzekering voor een scootmobiel?

Een scootmobiel kan maar een lage snelheid bereiken, toch wil dat nog niet zeggen dat deze motorrijtuigen geen schades kunnen veroorzaken. Schades veroorzaakt met motorrijtuigen kunnen niet geclaimd worden op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Om benadeelden financieel te beschermen is de WA verzekering voor de scootmobiel verplicht. De afkorting WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid.

Scootmobielverzekering vergelijken? Bereken jouw premie!

scootmobiel verzekeringsplicht

Wie is verplicht de scootmobiel te verzekeren?

De verzekeringsplicht rust op diegene op wiens naam de scootmobiel staat. Op het moment dat het voertuig op de openbare weg komt, moet de scootmobiel verzekerd zijn. Maar de verplichting is ruimer. Ook bij het gebruiken van het motorrijtuig buiten de openbare weg, bestaat het verzekeringsplicht. Als je de scootmobiel niet verzekert loop je kans op een bekeuring voor het onverzekerd rondrijden. Bij een aanrijding met een onverzekerde scootmobiel ontstaat er een groter probleem. De veroorzaakte schade is namelijk niet te verhalen op een verzekeraar.

Scootmobielverzekering vergelijken? Bereken jouw premie!

Welke dekking kies je?

Je hebt de keuze tussen drie verzekeringsvormen, namelijk de WA, en de allrisk (WA casco). De WA is de goedkoopste, maar biedt ook maar een beperkte dekking. De verzekeraar keert uitsluitend uit bij schade aan anderen. De schade aan je scootmobiel draag je dus zelf. Met de allrisk verzekering krijg je ook de eigen schade uitgekeerd bij een ongeval. Afhankelijk van de waarde van de scootmobiel kies je de best passende verzekering. De premie moet in verhouding staan tot de waarde van de scootmobiel. Je gaat niet honderden euro’s aan premie betalen voor een scootmobiel met nog maar een beperkte waarde.

Waar biedt de WA-cascodekking tegen?

Bij een aanrijding krijg je de schade aan het eigen voertuig uitgekeerd, maar de dekking is ruimer dan dat. Het voertuig is namelijk ook verzekerd tegen diefstal, vandalisme, joyriding en beschadiging. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autoverzekering wordt er niet gewerkt met schadevrije jaren. Een claim op de verzekering heeft dus niet tot gevolg dat de premie voor de verzekering stijgt in het volgende verzekeringsjaar.

Waar kun jij jouw scootmobiel verzekeren?

Bij de meeste verzekeraars kun je niet terecht voor het verzekeren van een invalidenwagen. Je hoeft niet op zoek naar de verzekeraars die het wel willen. Via Alpina.nl kun je na het beantwoorden van een paar vragen al een verzekering afsluiten. De premie voor deze verzekering is laag. Je hoeft niet te shoppen bij meerdere verzekeraars, wij hebben de voor jou beste verzekering voor jouw scootmobiel geselecteerd. Eenvoudiger en goedkoper kan het niet.

Na het verzekeren van jouw scootmobiel krijg je een verzekeringsplaatje thuis gestuurd. Deze kun je monteren achterop jouw scootmobiel. Hiermee toon je ook gelijk aan dat het voertuig verzekerd is.

Top 5 Goedkoopste WA scootmobielverzekeringen 2024

Als je een scootmobielverzekering gaat afsluiten dan zoek je waarschijnlijk verzekering die zo goedkoop mogelijk is. Naast dat de scootmobielverzekering goedkoop moet zijn, is het ook belangrijk dat de scootmobielverzekering aansluit bij jouw wensen. Wij adviseren je daarom altijd om gebruik te maken van een vergelijkingstool. Op die manier kom je erachter welke scootmobielverzekering het beste bij je past.

*De premies zijn gebaseerd op een open scootmobiel van € 1200,00. De berekening is gemaakt in november 2019.
Verzekeraar Dekking Maandelijkse premie
ANWB WA € 3,14 Bereken premie
Unigarant WA € 3,20 Bereken premie
Unive WA € 6,69 Bereken premie
Klaverblad WA € 7,05 Bereken premie
Enra WA € 9,66 Bereken premie

Top 5 Goedkoopste ALL Risk scootmobielverzekeringen 2024

*De premies zijn gebaseerd op een open scootmobiel van € 1200,00. De berekening is gemaakt in november 2019.
Verzekeraar Dekking Maandelijkse premie
ANWB All Risk € 6,70 Bereken premie
Unigarant All Risk € 6,80 Bereken premie
Klaverblad All Risk € 10,68 Bereken premie
Unive All Risk € 10,76 Bereken premie
Enra All Risk € 33,08 Bereken premie

Is een scootmobiel een motorvoertuig?

Een scootmobiel is wat betreft de verkeersveiligheid niet te vergelijken met bijvoorbeeld een auto. Toch moet het risico van het rijden met een scootmobiel niet onderschat worden. Het is namelijk een mechanisch voortbewogen voertuig waarmee je zware materiële schade en letsel kunt aanbrengen.

Als eigenaar van een motorrijtuig draag je een risicoaansprakelijkheid. Bij een ongeval met een zwakke verkeersdeelnemer ligt de aansprakelijkheid standaard bij de eigenaar van het motorrijtuig. Het maakt hierbij niet uit of het om een vrachtauto of om een scootmobiel gaat.

Heeft een scootmobiel een verzekeringsplicht?

Net als een heftruck, een tractor en een veegmachine valt de scootmobiel onder de noemer ongekentekend voertuig. Voertuigen die voldoen aan de omschrijving van een motorrijtuig moeten verplicht verzekerd worden. Het feit dat er geen kenteken op het voertuig zit wil dus nog niet zeggen dat er geen verplichting bestaat om een verzekering af te sluiten. Je sluit minimaal de WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering af. Deze verzekering dekt de schade veroorzaakt door jouw scootmobiel. Door de risicoaansprakelijkheid ben je van rechtswege al aansprakelijk bij schade aan anderen. Dat is anders als de wederpartij ook een motorrijtuig is. In dat geval rust op beide namelijk de risicoaansprakelijkheid.

Ik kom met de scootmobiel niet op de openbare weg

Ook in dat geval blijft de verplichting om te verzekeren bestaan. Je kunt namelijk nog steeds schade aanrichten aan anderen. De WA-verzekering is een relatief goedkope verzekering. De verzekering kost je namelijk vaak maar een paar tientjes per jaar.

Biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekking?

Door een klein foutje kun je een schade aanrichten van duizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. De meeste mensen zijn voor dit soort schades verzekerd via de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar voor de scootmobiel is dit niet de oplossing. Schades veroorzaakt met motorrijtuigen zijn namelijk uitgesloten. Ook als er geen verzekeringsplicht zou bestaan, is het verzekeren van de scootmobiel aan te raden.

Hoe moet ik mijn scootmobiel verzekeren?

De verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid is verplicht. Afhankelijk van de waarde van de scootmobiel kun je ervoor kiezen om het voertuig uitgebreider te verzekeren. Je hebt de keuze tussen de WA-dekking en de allrisk (WA casco). Voor een nieuwe of redelijk jonge scootmobiel kies je voor de allrisk scootmobielverzekering. Ook voor een oudere scootmobiel kan het nog uit als het voertuig nog een hoge waarde heeft.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken de premie voor een scootmobielverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op