800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
monumentaal pand

Verzekeringen voor monumenten

Advies op maat?

In Nederland vormen historische monumenten niet alleen een waardevol cultureel erfgoed, maar bieden ze ook talloze zakelijke kansen voor ondernemers die zich bezighouden met restauratie, verduurzaming en herbestemming. Bijzondere panden krijgen steeds vaker een nieuwe bestemming, bijvoorbeeld als bedrijfspand. Vanwege hun unieke karakter, bijzondere geschiedenis en vaak goede locatie, zijn monumenten erg in trek. Wel is het beschermen van deze unieke en vaak kwetsbare panden is van essentieel belang. Een goede verzekering moet afgestemd zijn op de specifieke kenmerken van het monument.

Risico’s bij het verzekeren van een monument

Een monumentaal pand is prachtig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Eén van de belangrijkste risico’s is het gevaar van brand, aangezien oudere gebouwen vaak gevoeliger zijn voor brand. Bovendien kunnen de restauratiekosten erg hoog oplopen. Normaal gesproken wordt er bij schade gekeken naar de herbouwwaarde van het pand. De herbouwwaarde is het bedrag dat je nodig hebt om het pand op dezelfde manier te bouwen, nadat het door schade verloren is gegaan. De herbouwwaarde van een monument ligt echter flink hoger dan bij een standaard bedrijfspand van dezelfde grootte. Dit komt doordat ook alle bijzondere elementen van het pand moeten worden hersteld. Daarnaast vormen natuurrampen, zoals overstromingen en stormen, een voortdurende bedreiging voor monumenten. Bovendien kunnen inbraak, diefstal, vandalisme en de geleidelijke slijtage door de jaren heen het erfgoed in gevaar brengen.

Belangrijke verzekeringen voor een monument

Het verzekeren van een monument is maatwerk. Hier kunnen onze zakelijk adviseurs je bij helpen. Met de juiste maatregelen en verzekeringen weet je zeker dat het monument goed beschermd is.

Gebouwenverzekering

Een gebouwenverzekering (ook wel bedrijfspand verzekering) is van essentieel belang om de fysieke structuur van het monument zelf te beschermen. Deze verzekering dekt schade aan het gebouw zelf, inclusief de muren, daken en funderingen. Het is een basisvereiste om de monumentale structuur te behouden en te herstellen na onverwachte gebeurtenissen.

Inventarisverzekering

Monumenten kunnen vaak kostbare inventaris, meubels, kunstwerken en andere waardevolle objecten herbergen. Ook je bedrijfsinventaris wil je natuurlijk goed verzekeren. Een inventarisverzekering dekt de schade aan of het verlies van deze waardevolle bezittingen als gevolg van gebeurtenissen zoals brand, diefstal of natuurrampen.

CAR-verzekering

Tijdens de bouw, renovatie of restauratie van een monument zijn er verschillende risico’s, waaronder schade aan materialen, apparatuur of ongevallen op de bouwplaats. Een CAR-verzekering dekt schade aan de constructie en eventuele aansprakelijkheidsclaims die kunnen ontstaan tijdens de bouwwerkzaamheden. Het is cruciaal om het project te beschermen terwijl het in uitvoering is.

Advies op maat?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op