800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Aanschafwaarderegeling

Wat houdt de aanschafwaarderegeling in?

Wanneer u een tweedehands auto koopt, is het verstandig om bij het afsluiten van de autoverzekering naar de zogenaamde aanschafwaarderegeling te kijken. Met de aanschafwaarderegeling krijgt u van de verzekeraar het aankoopbedrag terug als uw auto total loss wordt verklaard. Er zijn een aantal voorwaarden om gebruik te kunnen maken van deze aanschafwaarderegeling.

De eerste voorwaarde om gebruik te kunnen maken van de aanschafwaarderegeling is dat de tweedehands auto beperkt casco of allrisk moet zijn verzekerd. De aanschafwaarderegeling heeft altijd een maximale geldigheid. Dit verschilt echter per verzekeraar. Vaak is dit één, twee of drie jaar. Dat wil zeggen dat een aanschafwaarderegeling van één jaar verloopt na dat jaar. Daarnaast moet u de aankoopbon kunnen laten zien en moet u de auto bij een erkende garage hebben gekocht.

Het verschil tussen de aanschafwaarde en de nieuwwaarde

Voor nieuwe auto’s hebben veel autoverzekeraars een nieuwwaarderegeling. Door deze regeling is het mogelijk om weer een nieuwe auto te kopen wanneer u uw auto total loss rijdt. Voor tweedehands auto’s geldt deze regeling niet. Bij het kopen van een tweedehands auto kunt u kiezen voor de aanschafwaarderegeling. Hierdoor krijgt u niet de nieuwwaarde, maar de aankoopwaarde van de auto mocht u deze binnen de maximale geldigheid total loss rijden.

Voorwaarden autoverzekeraars o.a. aanschafwaarde auto

De aanschafwaarderegeling wordt door steeds meer verzekeraars opgenomen in hun polisvoorwaarden. Per verzekeraar kan de regeling veel verschillen. Hieronder zetten we de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje die bij de meeste verzekeraars verschillen:

  • Geldigheid aanschafwaarderegeling
  • Maximale aanschafwaarde
  • Leeftijd van de auto
  • Aankoopplaats

Hieronder wordt aan de hand van bovengenoemde voorwaarden een korte toelichting per voorwaarde gegeven.

Geldigheid aanschafwaarderegeling

Zoals al eerder genoemd, heeft de aanschafwaarderegeling altijd een maximale geldigheid. Dit is de maximale periode waarin u gebruik kunt maken van deze regeling. Vaak gaat het hierbij om een maximale geldigheid van één, twee of drie jaar. Na die tijd vervalt de aanschafwaarderegeling.

Maximale aanschafwaarde

Het kan zijn dat een verzekeraar een maximum aanschafwaarde hanteert voor de auto. Bij de ene verzekeraar zal geen maximum bedrag gehanteerd worden en bij de andere kan een maximum bedrag van bijvoorbeeld €35.000,-. Dit houdt in dat het bedrag dat u voor de auto betaalt niet hoger mag zijn. Mocht het bedrag hoger zijn dan de maximale aanschafprijs die door de verzekeraar is vastgesteld, dan kunt u bij die verzekeraar geen gebruik maken van de aanschafwaarderegeling.

Leeftijd van de auto

De maximale leeftijd van de auto kan ook een verschil in zitten tussen verzekeraars. Het kan zijn dat de ene verzekeraar stelt dat de auto niet ouder mag zijn dan 5 jaar, terwijl de andere verzekeraar geen maximale leeftijd hanteert.

Aankoopplaats

In sommige gevallen kunt u alleen gebruik maken van de aanschafwaarderegeling als u de auto bij een merkdealer of bij een BOVAG erkend bedrijf heeft gekocht.

Vergelijken verzekeraars op aanschafwaarderegeling

Via www.alpina.nl kunt u gemakkelijk de verschillende autoverzekeraars met elkaar vergelijken. Let bij het vergelijken van de autoverzekeraars op bovengenoemde voorwaarden bij de aanschafwaarderegeling. Heeft u een vraag? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen. Hier vindt u per product de meest gestelde vragen.

Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. U kunt ons bereiken van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie voor een autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op