Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

APK verlopen boete: wat zijn de gevolgen?

In een auto rijden zonder geldige APK is strafbaar. Als je wordt gepakt kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo riskeer je een boete van zowel de politie als de RDW. Lees hier meer over de gevolgen van een verlopen APK.

Boete verlopen APK

Zes weken vóór het vervallen van de APK-plicht word je geïnformeerd over de vervaldatum. De RDW stuurt je een brief met de exacte datum waarop jouw APK vervalt. Met een brief probeert de RDW mensen te stimuleren om op tijd een afspraak te maken voor een APK keuring. Daarnaast kun je de vervaldatum ook online inzien op de website van de RDW. ‘Ik heb geen brief gehad’ is dus geen geldig excuus voor het laten verlopen van jouw APK. Als de RDW ontdekt dat jouw APK is verlopen krijg je een boete.

Hoe hoog is de boete voor rijden zonder APK?

Twee maanden na het verlopen van jouw APK krijg je automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Zelfs wanneer je niet met de auto op de openbare weg rijdt krijg je een bekeuring voor het niet voldoen aan de APK-plicht. In de Boetenbase van het Openbaar Ministerie vind je alle boetebedragen voor (lichte) overtredingen. In 2020 is de boete voor een verlopen APK €140,-. Daar komt ook nog €9,- administratiekosten bij. In totaal ben je dus €149,- kwijt als je jouw auto niet op tijd APK keurt.

APK verlopen boete

Voorkomen dat jouw APK verloopt

Op de website van de RDW kun je controleren wanneer de APK van jouw auto verloopt. Zo kun je op tijd een afspraak voor een nieuwe APK keuring maken. Voorkom zo een boete, omdat jouw APK is verlopen. Het kan voorkomen dat je de auto niet opnieuw APK laat keuren, bijvoorbeeld vanwege financiële redenen. Laat in dat geval jouw auto schorsen. De APK-plicht vervalt dan voor de duur van de schorsing. Er zit wel een nadeel aan een schorsing, en dat is dat je jouw auto dan ook niet meer mag gebruiken. Ook mag jouw auto niet op de openbare weg staan. Zodra de schorsing afloopt, heb je gewoon weer APK-plicht. Je mag wel met een auto zonder geldig APK naar de garage rijden. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring. Daarnaast moet je een afspraakbevestiging hebben en moet de auto wel verzekerd zijn.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Bezwaar aantekenen als je het oneens bent

Heb je een boete gekregen vanwege een verlopen APK, maar ben je het daar niet mee eens? Dan kun je altijd bezwaar aantekenen. Via de website van de RDW kun je direct een bezwaarschrift indienen. Zorg wel dat je op tijd bezwaar maakt. Dit moet binnen 6 weken nadat je de boete hebt gekregen.

Je krijgt van de RDW een ontvangstbevestiging als zij het bezwaarschrift hebben ontvangen. Na het indienen van jouw bezwaarschrift kun je uitgenodigd worden voor een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting kun je het bezwaarschrift persoonlijke of telefonisch toelichten een aan medewerker. Vervolgens bekijkt deze medewerker jouw bezwaarschrift en bijbehorende argumenten. Als er een besluit is genomen word je schriftelijk geïnformeerd over de beslissing op jouw bezwaarschrift.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op