APK verlopen boete: wat zijn de gevolgen?

In een auto rijden zonder geldige APK is strafbaar. Als u wordt gepakt kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo riskeert u een boete van zowel de politie als de RDW. Lees hier meer over de gevolgen van een verlopen APK.

Boete verlopen APK

Zes weken vóór het vervallen van de APK-plicht wordt u geïnformeerd over de vervaldatum. De RDW stuurt u een brief met de exacte datum waarop uw APK vervalt. Met een brief probeert de RDW mensen te stimuleren om op tijd een afspraak te maken voor een APK keuring. Daarnaast kunt u de vervaldatum ook online inzien op de website van de RDW. ‘Ik heb geen brief gehad’ is dus geen geldig excuus voor het laten verlopen van uw APK. Als de RDW ontdekt dat uw APK is verlopen krijgt u een boete.

Hoe hoog is de boete voor rijden zonder APK?

Twee maanden na het verlopen van uw APK krijgt u automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Zelfs wanneer u niet met uw auto op de openbare weg rijdt krijgt u een bekeuring voor het niet voldoen aan de APK-plicht. In de Boetenbase van het Openbaar Ministerie vindt u alle boetebedragen voor (lichte) overtredingen. In 2020 is de boete voor een verlopen APK €140,-. Daar komt ook nog €9,- administratiekosten bij. In totaal bent u dus €149,- kwijt als u uw auto niet op tijd APK keurt.

Bezwaar aantekenen als u het oneens bent

Heeft u een boete gekregen vanwege een verlopen APK, maar bent u het daar niet mee eens? Dan kunt u altijd bezwaar aantekenen. Via de website van de RDW kunt u direct een bezwaarschrift indienen. Zorg wel dat u op tijd bezwaar maakt. Dit moet binnen 6 weken nadat u de boete heeft gekregen.

U krijgt van de RDW een ontvangstbevestiging als zij het bezwaarschrift hebben ontvangen. Na het indienen van uw bezwaarschrift kunt u uitgenodigd worden voor een hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting kunt u uw bezwaarschrift persoonlijke of telefonisch toelichten een aan medewerker. Vervolgens bekijkt deze medewerker uw bezwaarschrift en bijbehorende argumenten. Als er een besluit is genomen wordt u schriftelijk geïnformeerd over de beslissing op uw bezwaarschrift.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 30-10-2022

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op