800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

APK keuring: wat houdt het allemaal in?

Als autobezitter bent u waarschijnlijk wel bekend met de APK keuring. Tijdens deze jaarlijks terugkerende beoordeling wordt gekeken of uw auto nog veilig genoeg is om deel te nemen aan het verkeer. Ook wordt gekeken of hij aan alle eisen op het gebied van milieu voldoet en dus niet vervuilend is. Vraagt u zich af wat een APK keuring allemaal inhoudt? Op Alpina.nl hebben we alle informatie voor u verzameld, zodat u straks goed geïnformeerd naar de garage vertrekt.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

 

apk keuring

Wat is een APK keuring?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. Het is een momentopname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig en onderhoudsvrij blijft. Regelmatige controle en onderhoud van uw auto blijven belangrijk. De APK-keuring moet worden verricht door garagebedrijven en APK-keuringsstations die een vergunning hebben van de RDW. Zoekt u een garagebedrijf in de buurt voor het maken van een APK afspraak? Kijk dan op Garageselect.nl. Hier kunt u garagebedrijven zoeken, prijzen vergelijken en direct online een afspraak inplannen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat nodig voor een APK keuring?

Voor een APK keuring heeft u eigenlijk alleen uw auto nodig. Het chassisnummer in combinatie met het kenteken is het belangrijkste identificatiemiddel van uw voertuig tijdens een APK-keuring. Voorheen moest u het kentekenbewijs deel I meenemen naar de keuring. Sinds 1 maart 2010 is dit echter niet meer nodig. Voor de controle van de gegevens van het voertuig gebruikt men tegenwoordig het basisregister voertuigen van de RDW. U hoeft dus verder geen papieren mee te nemen naar de keuring.

Hoelang duurt een APK keuring?

Het verschilt per garage hoelang de APK keuring duurt. Gemiddeld duurt een APK keuring ongeveer 2 uur. Wel wordt er vaak een dag voor uitgetrokken.

APK keuring: hoe lang van te voren?

U kunt uw auto tot twee maanden voor de eerstvolgende APK-vervaldatum laten keuren. De oude vervaldatum wordt dan, afhankelijk van de geldende keuringsfrequentie, met 1 of 2 jaar verlengd. Laat u uw auto meer dan twee maanden voor de APK-vervaldatum keuren, dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum. Bekijk de APK-vervaldatum van uw auto op de website van de RDW. Zorg er in ieder geval voor dat u tijdig een afspraak maakt bij het garagebedrijf. Bent u (bijna) te laat voor de APK-keuring? Maak dan gratis een last minute afspraak via www.garageselect.nl.

Wanneer APK keuring

Als een personenauto of lichte bedrijfsauto (tot 3.500 kg) al eerder APK is goedgekeurd, kunt u uitgaan van de datum vermeld op het APK-keuringsrapport. Dit heeft u bij de vorige keuring meegekregen. Voor deze datum moet de auto opnieuw goedgekeurd zijn. Als uw auto nog niet eerder is gekeurd, kunt u in het APK keuringsschema zien wanneer uw auto voor het eerst APK gekeurd moet worden. Ook kunt u hierin zien hoe vaak uw auto gekeurd moet worden. Als de brandstof van uw auto veranderd, kan het zijn dat deze eerder en vanaf dan vaker of juist minder vaak gekeurd moet worden.

Kosten APK keuring

De gemiddelde kosten voor een APK keuring zijn voor iedereen anders. De prijzen voor een aparte APK keuring lopen uiteen van €19 tot ongeveer €75. Voor een APK keuring voor een dieselauto bent u meer geld kwijt dan aan een benzineauto. Sommige garages rekenen bovendien extra kosten voor de roetmeting, viergastest of het afmelden van de auto. Dit is alleen de prijs die u betaalt voor de keuring zelf. Als er tijdens de APK keuring mankementen worden gevonden die gerepareerd moeten worden, komen hier ook nog eens kosten bij kijken. Naast de APK kosten krijgt u dan dus ook te maken met reparatiekosten.

APK keuring punten

Er zijn diverse punten waar een keurmeester op let bij het uitvoeren van een APK keuring. Dit zijn de reparatie-, advies- en afkeurpunten. Reparatiepunten zijn zaken die nog gerepareerd moeten worden, voordat er goedkeuring kan worden gegeven. Afkeurpunten zijn punten waarop de auto is afgekeurd. Als een auto APK is afgekeurd is hij niet meer geschikt voor gebruik op de openbare weg. Hij moet dan gerepareerd worden. Adviespunten zijn punten die niet direct tot APK afkeur leiden, maar die u wel binnenkort moet vervangen of repareren. Bijvoorbeeld adviespunten over de banden, de remmen of gordels en airbags. Op een gegeven moment slijten deze zaken en moeten ze vervangen worden.

APK keuring zonder afspraak

Voor een APK keuring kunt u terecht bij een autobedrijf of garage met een RDW-erkenning. U herkent deze garages of keuringsstations aan het oranje/witte erkenningsschild van de RDW. Meestal wordt u gevraagd of van tevoren een afspraak te maken voor de keuring. Er zijn echter ook een aantal garages waar u zonder afspraak terecht kunt. Deze garages adverteren vaak met ‘Klaar terwijl u wacht!’. Controleer wel altijd even of de garage een RDW-erkenning heeft.

APK keuring te laat

Als uw APK vervaldatum is verstreken en u vergeten bent om de auto te laten keuren mag u niet meer met uw auto op de openbare weg rijden. Als u dit wel doet riskeert u een boete van €130. Bovendien controleert de RDW het keuringsregister regelmatig. Uw auto hoeft dus niet per se te worden aangehouden om een boete te krijgen. Na de vervaldatum mag u alleen nog met uw auto naar een keuringsstation. U moet dan ook kunnen aantonen dat u een afspraak heeft om de auto opnieuw te laten keuren.

APK keuringsrapport

Na afloop van de APK krijgt u een keuringsrapport. In het APK keuringsrapport staat het resultaat van uw APK keuring. Het keuringsrapport van de APK wordt opgesteld door een APK keurmeester. De APK keurmeester maakt een overzicht van drie categorieën: reparatie-, advies- en afkeurpunten. Op basis hiervan wordt bepaald of uw auto wordt goedgekeurd of afgekeurd. Ook vindt u de vervaldatum van de APK terug in het keuringsrapport. De auto moet voor de vervaldatum opnieuw worden gekeurd.

APK keuringseisen

Tijdens een APK keuring kijkt de APK keurmeester of uw auto voldoet aan de veiligheids- en milieueisen en of de auto op de juiste manier is geregistreerd in het kentekenregister. Ook let hij op diverse APK keurpunten. Deze worden onderverdeeld in reparatie-, advies- en afkeurpunten. Een belangrijk keurpunt zijn bijvoorbeeld de banden. Er wordt gekeken naar beschadigingen en profieldikte. Ook wordt er onder andere gelet op de verlichting, gordels en carrosserie.

APK keuring papieren

U hoeft geen papieren mee te nemen naar de APK keuring. Aan de hand van het chassisnummer kunnen ze, in combinatie met het kenteken, uw auto identificeren. Tot 1 maart 2010 was het wel noodzakelijk om het kentekenbewijs deel I mee te nemen. Dit is tegenwoordig echter niet meer nodig. Nu gebruikt men het basisregister voertuigen van de RDW. U hoeft zelf dus niets mee te nemen naar uw keuringsafspraak.

APK keuring datum checken

Weet u niet zeker wat de vervaldatum van uw APK is? Dan kunt u op de website van de RDW een kentekencheck doen. U vult het kenteken van uw auto in. Vervolgens krijgt u inzicht in de historische gegevens van de auto. Omdat de kentekencheck openbaar is, toont het alleen niet-privacygevoelige gegevens over het voertuig. Naast de APK vervaldatum kunt u bijvoorbeeld ook zien hoeveel kilo het voertuig kan trekken, hoeveel zitplaatsen er zijn en wanneer het voertuig voor het eerst in Nederland is geregistreerd.

APK verlopen

Het kan natuurlijk voorkomen dat u vergeet om uw auto voor de vervaldatum te laten keuren. Goed om te weten is dat u zonder goedgekeurde APK niet met uw auto op de openbare weg mag rijden. Na de vervaldatum krijgt u niet direct een boete van de RDW wegens verlopen APK. U heeft maximaal 2 maanden na het verlopen van de vervaldatum om uw auto alsnog te laten keuren zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Na deze twee maanden moet de auto APK-goedgekeurd zijn of moet het kenteken geschorst zijn.

APK vervaldatum

Zes weken voordat de APK op uw auto vervalt, stuurt de RDW u een herinneringsbrief. Deze krijgt u per post of online via de Berichtenbox van de RDW, afhankelijk van wat u heeft ingesteld. In deze brief staat de exacte vervaldatum van uw APK. Zo probeert de RDW u de stimuleren om op tijd actie te ondernemen. Houdt de vervaldatum altijd zelf goed in de gaten, want u als eigenaar van het voertuig blijft zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren. ‘Ik heb geen brief gehad’ is geen geldig excuus voor het laten verlopen van de APK. U kunt de vervaldatum namelijk ook zelf opzoeken, zowel op uw laatste keuringsrapport als op de website van de RDW.

APK keuringsstations

U kunt uw auto bij een RDW keuringsstation laten keuren. Deze zitten door heel Nederland verspreid. U kunt de keuringsafspraak bij een RDW keuringsstation heel gemakkelijk online maken:

  1. Ga naar “Keuringsafspraak maken
  2. Houd het Nederlandse kenteken of het Voertuig Identificatienummer (VIN) bij de hand
  3. Vul alle gevraagde gegevens in
  4. Nadat de afspraak is aangevraagd, ontvangt u een e-mail met daarin de datum en het tijdstip van uw afspraak

APK check

APK check doen? Via de website van de RDW kunt u een kentekencheck doen. U kunt zo niet alleen de APK vervaldatum checken, maar krijgt direct inzicht in de historische gegevens van het voertuig. Zo kunt u bijvoorbeeld ook zien hoeveel kilo het voertuig kan trekken, hoeveel zitplaatsen er zijn en wanneer het voertuig voor het eerst in Nederland is geregistreerd. Ook kunt u hier de dagwaarde van uw auto terugvinden. Een APK check is dus voor meerdere dingen handig.

Nieuwe APK regels

De RDW houdt constant in de gaten hoe de veiligheid op de weg is en welke regels er nog aangepast kunnen worden. Na een groeiend aantal klachten over verblindende verlichting van auto’s en vrachtwagens, gelden er sinds 1 januari 2021 een aantal nieuwe APK regels voor de koplampafstelapparaten en het lichtbeeld. Zo zijn er naast analoge koplampafstelapparaten ook digitale koplampafstelapparaten toegestaan.

Auto APK keuring

Een APK-keuring moet worden verricht door garagebedrijven en APK keuringsstations die een vergunning hebben van de RDW. Bij een APK-keuring beoordeelt men de staat van onderhoud van het voertuig aan de hand van keuringseisen. Een APK-keuring is geen onderhoudsbeurt, maar wordt daar in de praktijk wel vaak mee gecombineerd. Als het voertuig APK goedgekeurd is, ontvangt de eigenaar een keuringsrapport. Hiermee mag de eigenaar weer een jaar lang de weg op. Sinds 1994 moet elke personenauto of bedrijfsauto die 3 jaar of ouder is en niet zwaarder is dan 3500 kilogram elk jaar APK gekeurd worden.

APK herkeuring

Als een voertuig APK is afgekeurd, krijgt u van het keuringsstation een keuringsrapport. Hierin is aangeven op welke punten het voertuig niet aan de eisen van de APK keuring voldoet. U bent zelf verantwoordelijk voor het (laten) oplossen van deze punten. Vervolgens kan er een APK herkeuring plaatsvinden. De APK herkeuring ziet het RDW als een volledige nieuwe keuring. Het is dus mogelijk dat men bij een herkeuring ook weer andere zaken tegenkomt. Zeker wanneer u naar een ander keuringsstation gaat of een andere keurmeester krijgt bij de herkeuring van uw voertuig.

APK keuring verlopen

Zes weken vóór het vervallen van uw APK krijgt u een brief van de RDW met daarin de exacte vervaldatum. Met deze brief probeert de RDW mensen te stimuleren om op tijd een afspraak te maken voor een APK keuring. Daarnaast kunt u de vervaldatum ook online inzien op de website van de RDW. ‘Ik heb geen brief gehad’ is dus geen geldig excuus voor het laten verlopen van uw APK. Als de RDW ontdekt dat uw APK is verlopen krijgt u een boete.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op