Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Auto schorsen, hoe zit dat precies?

Als je van plan bent om jouw auto voor langere tijd niet te gebruiken kun je deze schorsen. Dit houdt in dat je het kenteken van de auto tijdelijk schorst. Zodra de auto geschorst is, hoef je niet meer te voldoen aan de voertuigplichten, zoals de motorrijtuigenbelasting, WA-verzekeringsplicht en APK-plicht. Vraag je jezelf af wat het kost om een auto te schorsen en hoe je dat precies kan doen? Op Alpina.nl hebben we alle informatie over een auto schorsen op een rijtje gezet!

auto schorsen

Hoe vaak mag je een auto schorsen?

Je kunt jouw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. Je kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen. Jouw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gewoon gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Als je de schorsing vóór de 6 weken verlengt, houd je niet de oude vervaldatum. De datum waarop je de schorsing verlengt is dan de nieuwe vervaldatum na 1, 2 of 3 jaar. 1 maand voor het afloopt, krijg je een herinneringsbrief van de RDW. Je mag een auto zo vaak schorsen als je wil.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat kost een auto schorsen in 2024?

Voor personenauto’s die jonger dan 15 jaar zijn, betaal je het normale tarief. Voor auto’s die 15 jaar of ouder zijn, betaal je het laag tarief. Als je een schorsing verlengt, valt dit ook onder het laag tarief. In 2023 worden de volgende kosten gerekend voor het schorsen van een auto:

Duur schorsing Kosten in 2023
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW €80,20
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW €26,50
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 2 jaar 106,70
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 2 jaar €53,00
Schorsing aanvragen of verlengen normaal tarief RDW voor 3 jaar €133,20
Schorsing aanvragen of verlengen laag tarief RDW voor 3 jaar €79,50

Hoe lang mag je een auto schorsen?

Bij het schorsen van een auto kun je kiezen uit een schorsingsperiode van 1,2 of 3 jaar. De minimale duur is in dat geval dus 1 jaar. Je kunt de schorsingsperiode wel eerder beëindigen. De minimale schorsingsperiode is echter 1 maand. Als je de schorsingsperiode eerder beëindigt moet je alsnog motorrijtuigenbelasting betalen over de schorsingsperiode via een naheffing. Als je de schorsingsperiode eerder beëindigt, krijg je geen geld terug.

Veelgestelde vragen omtrent het schorsen van een auto

Waar mag ik parkeren wanneer een auto geschorst is

Een geschorste auto mag niet op een openbare plek geparkeerd staan en moet dus altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een stalling of op eigen terrein. Als je toch op een openbare plek parkeert riskeer je een boete.

Wat heb je nodig om auto te schorsen

Om een auto te schorsen heb je de volgende documenten nodig:

 • tenaamstellingsbewijs
 • overschrijvingsbewijs
 • geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard
 • tenaamstellingscode

Kan ik een auto online schorsen?

Je kunt jouw auto online of bij het kentekenloket schorsen. Als je de auto online schorst heb je een DigiD nodig. Je kunt de schorsing dan elk moment van de dag doen, dus op een moment dat het jou uitkomt. Als je de schorsing liever via een loket regelt, kun je dit doen bij een kentekenloket, RDW-balie of RDW-keuringsstation.

Auto online schorsen

Als je de auto online wilt schorsen kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar ‘Schorsing aanvragen of verlengen’. Dan kom je in het DigiD-scherm terecht waar je kunt inloggen. Hier vul je de gevraagde gegevens in, waarna je in de RDW-dienst komt
 2. Selecteer het kenteken van het voertuig dat je wilt schorsen
 3. Kies hoe lang je de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
 4. Betaal de kosten via iDeal

Vervolgens ontvang je via e-mail een bevestiging van de aanvraag. Pas als je een tweede e-mail van de RDW ontvangt is het kenteken geschorst. In deze e-mail staat ook de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat je deze e-mail print en goed bewaard. Dit is namelijk jouw bewijs van de schorsing.

Auto bij het kentekenloket schorsen

Als je de auto bij het kentekenloket wilt schorsen kun je het volgende stappenplan volgen:

 1. Ga naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation of RDW-balie
 2. Neem de volgende documenten mee: het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs OF de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs
 3. Kies hoe lang je de auto wilt schorsen: 1,2 of 3 jaar
 4. Betaal de kosten

Het kenteken is direct geschorst. Van de medewerker ontvang je een schorsingsverslag met daarin de einddatum van de schorsing. Het is de bedoeling dat je dit goed bewaard, want het is jouw bewijs van de schorsing.

Wat zijn de voor- en nadelen van een auto schorsen?

Aan het schorsen van een auto zitten voor- en nadelen. Een auto schorsen doe je als je van plan bent de auto een tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een langdurige reparatie, omdat je voor langere tijd naar het buitenland gaat, omdat je er vanwege een operatie een tijd niet in kan rijden of omdat de auto onderdeel is van een verzameling en niet bedoeld voor dagelijks gebruik. Door de auto te schorsen voorkom je onnodige kosten, omdat je niet meer hoeft te voldoen aan de voertuigverplichtingen. Hierdoor betaal je niet voor de APK, autoverzekering en motorrijtuigenbelasting.

Nadelen aan het schorsen van een auto zijn dat je er niet meer mee op de openbare weg mag rijden. Wanneer je toch met jouw auto de openbare weg opgaat en je wordt gecontroleerd, ontvangt je een fikse boete. Bovendien moet een geschorste auto altijd op eigen terrein staan, bijvoorbeeld in een afgesloten garage. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg.

 

Auto schorsen RDW

Het schorsen van een auto gaat via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het schorsen gaat heel gemakkelijk via de website van de RDW of bij het kentekenloket, een RDW-balie of RDW-keuringsstation. Als je de auto online schorst, heb je een DigiD nodig. Als je de auto bij een loket of RDW-locatie schorst, moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Verkoop je een auto waarvan het kenteken is geschorst? Je hoeft dan niets te doen. De schorsing vervalt zodra de verkoper het voertuig op zijn/haar naam heeft laten overschrijven.

Geschorste auto stallen

Een geschorste auto mag niet op de openbare weg komen. Dit betekent dat je de auto ergens moet stallen. Als je met de geschorste auto op de openbare weg komt, riskeer je een fikse boete. Een openbare parkeergarage of parkeerplaats vallen ook onder de openbare weg. Heb je een oldtimer? Dan kun je deze het beste stallen in een speciale oldtimer stalling. Deze voldoet aan alle voorwaarden om jouw oldtimer zo goed mogelijk te beschermen tegen onder andere de weersomstandigheden.

Auto schorsen regels

Er zijn een aantal regels voor het schorsen van een auto:

 • De persoon die de schorsing van de auto regelt moet minimaal 18 jaar zijn
 • Het voertuig moet op jouw naam staan
 • Als de geregistreerde eigenaar van het voertuig is overleden kun je geen schorsing aanvragen. Het voertuig moet eerst worden overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar

Geschorste auto parkeren

Een geschorste auto moet altijd op eigen terrein staan. Met een geschorste auto mag je namelijk niet op de openbare weg rijden of staan. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg, vandaar dat je met jouw geschorste auto alleen in een afgesloten garage of stalling op eigen terrein mag staan. Als je toch op een openbare plek parkeert, riskeer je een boete. Zonde, want door het schorsen van een auto bespaar je juist op de kosten, omdat je niet aan de voertuigverplichtingen hoeft te voldoen. Zo betaal je dus geen motorrijtuigenbelasting of verzekeringspremie. Parkeer met een geschorste auto dus nooit op de openbare weg, dit kan je zomaar duur komen te staan.

Auto schorsen verlengen

Als de schorsingsperiode afloopt, kun je er ook voor kiezen om de schorsing van de auto te verlengen. Het verlengen van de schorsing kan uiterlijk op de einddatum van de schorsing. De schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing. De vervaldatum blijft dan gelijk aan de einddatum van de oude schorsing. Wanneer je de schorsing vóór de maximale 6 weken (voor de einddatum van de schorsing) verlengt, houd je niet de oude vervaldatum. De nieuwe vervaldatum is de datum waarop de nieuwe schorsing verlengt is plus 1, 2 of 3 jaar. Je ontvangt 1 maand voor de schorsing afloopt een herinneringsbrief van de RDW.

Auto schorsen boete

Als jouw auto geschorst is, mag je hiermee niet op de openbare weg rijden of staan. Als je dit toch doet, riskeer je een fikse boete. Als je tijdens een politiecontrole wordt aangehouden of tijdens een registercontrole gecontroleerd wordt, krijg je een boete van zo’n €400,-. Daar bovenop kan nog eens een extra bekeuring én naheffing komen. Een flink bedrag dus. Het is sowieso niet aan te raden om met jouw geschorste auto te rijden op de openbare weg. Naast dat je officieel niet mag rijden met een geschorste auto, ben je ook nog eens niet verzekerd. Als je met jouw geschorste autoschade veroorzaakt zijn alle kosten dus voor eigen rekening. En bij schade kunnen de kosten flink oplopen, om nog maar niet te spreken van letselschade.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op