800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wanneer is een APK verlopen?

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een verplichte keuring voor voertuigen. Bij een APK keuring wordt er gekeken of uw auto voldoet aan de eisen op het gebied van milieu en veiligheid. Een APK keuring wordt jaarlijks uitgevoerd. Zes weken vóór het vervallen van uw APK krijgt u van de RDW een brief met daarin uw APK vervaldatum. Daarnaast kunt u de vervaldatum ook online inzien op de website van de RDW. U moet uw auto voor deze vervaldatum opnieuw laten keuren. Als u uw auto niet op tijd laat keuren, verloopt de APK en zonder geldige APK mag u niet in de auto rijden. Bovendien krijgt u dan een boete van de RDW.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

apk verlopen

Hoelang mag een APK verlopen zijn?

Het kan natuurlijk voorkomen dat u vergeet om uw auto voor de vervaldatum te laten keuren, of dat u er simpelweg geen tijd voor heeft. U heeft maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK vervaldatum om uw auto alsnog te laten keuren zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. Met een verlopen APK mag u gedurende die twee maanden niet meer in de auto rijden. Hij mag wel stilstaan op de openbare weg. U krijgt dus niet direct na het eindigen van de vervaldatum een boete wegen een verlopen APK. Na deze twee maanden moet de auto wel APK-goedgekeurd zijn, of moet het kenteken geschorst zijn.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat zijn de gevolgen als je blijft doorrijden?

Als de APK is verlopen heeft u dus nog twee maanden de tijd om de auto te laten keuren. Zolang de auto niet APK goedgekeurd is, mag u echter niet in de auto rijden. Als u dit toch doet, krijgt u een fikse boete van de RDW. Daarnaast kan rondrijden met een verlopen APK ook gevolgen hebben voor uw autoverzekering. Veroorzaakt u een aanrijding in een auto met een verlopen of afgekeurde APK? Dan kan uw verzekeraar beslissen dat u op dat moment niet verzekerd bent. U draait dan dus zelf voor alle reparatiekosten op.

Hoe hoog is de boete?

Twee maanden na het verlopen van uw APK krijgt u automatisch een boete van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Ook wanneer u niet met uw auto op de openbare weg rijdt, krijgt u een boete voor het niet voldoen aan de APK-plicht. De RDW spoort deze auto’s op door een dagelijkse registercontrole uit te voeren. Daarbij worden de keuringsgegevens met het kentekenregister vergelijken. Als blijkt dat uw APK verlopen is, krijgt u een bekeuring. In 2021 is de boete voor een verlopen APK €150. Daar komt ook nog €9,- administratiekosten bij. In totaal bent u dus €159 kwijt als u uw auto niet op tijd APK keurt.

Hoe voorkom ik een verlopen APK?

Op de website van de RDW kunt u controleren wanneer de APK van uw auto verloopt. Zo kunt u op tijd een afspraak voor een nieuwe APK keuring maken. Wilt u uw auto niet APK laten keuren, omdat u de auto niet meer gaat gebruiken of wegens financiële redenen? Dan kunt u de auto laten schorsen. De APK-plicht vervalt dan voor de duur van de schorsing. Als u uw auto schorst, betekent dit wel dat u de auto niet meer mag gebruiken. Ook mag deze niet op een openbare weg staan. Zodra de schorsingsperiode afloopt, heeft u wel weer APK-plicht. U mag wel met een auto zonder geldig APK naar de garage rijden. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring. Daarnaast moet u een afspraakbevestiging hebben en moet de auto wel verzekerd zijn

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op