800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Autoverzekering Autohuur buitenland

Huurauto en verzekering in het buitenland: hoe zit het?

Het huren van een auto in het buitenland geeft natuurlijk veel vrijheid. Voordat u daadwerkelijk een auto gaat huren is het echter van belang dat u met een aantal punten rekening houdt, dit geldt trouwens ook voor het huren van een scooter of quad. Autoverhuurbedrijven in het buitenland rekenen namelijk vaak extra en onverwachte kosten, bijvoorbeeld in de vorm van een extra of overbodige verzekering. Ook zijn er gevallen bekend van huurders die in het buitenland aansprakelijk werden gesteld voor autoschades die zij niet hadden veroorzaakt. Op deze pagina proberen wij u een inzicht te geven in veelvoorkomende verzekeringen in het buitenland.

Autoverhuur buitenland mogelijk?

U kunt ervoor kiezen om uw auto voor vertrek te huren, of om het terplekke bij de balie op uw bestemming te doen. Het makkelijkste is wel om de auto van te voren te huren, dat bent u verzekerd van een auto naar wens. U kunt de auto rechtstreeks bij de lokale verhuurder huren, maar ook bij een autoverhuurorganisatie in Nederland. Dit is dan eigenlijk de bemiddelaar tussen u en de lokale organisatie. Om een auto te mogen huren in het buitenland moet u over een geldig rijbewijs beschikken. In sommige landen is het ook noodzakelijk om een Internationaal Rijbewijs te kunnen tonen. Ook moet u vrijwel altijd een creditcard hebben. Tot slot stellen veel verhuurmaatschappijen in het buitenland een minimumleeftijd aan autoverhuur en moet de huurder al een aantal jaren een rijbewijs hebben.

Huurauto verzekering buitenland afsluiten kan dat?

Een huurauto in het buitenland is nooit verzekerd met uw Nederlandse autoverzekering. Ook als u een reisverzekering afsluit, bent u niet verzekerd met uw huurauto. Hiervoor heeft u altijd een aparte autoverzekering nodig, die u bij het verhuurbedrijf afsluit. Denk er thuis alvast over na hoe u verzekerd wilt zijn. Zo voorkomt u dat u bij het afhalen van de huurauto nog beslissingen moet nemen en uzelf laat beïnvloeden door de autoverhuurder.

WA dekking

Huurt u een auto in een EU-land? Dan bent u verplicht om een WA autoverzekering voor de huurauto af te sluiten. Deze WA-verzekering dekt schade die u aan een ander toebrengt.  Deze verzekering zit vaak in het huurpakket inbegrepen. In Nederland is het bedrag dat gedekt is verplicht gesteld op minstens vijf miljoen. Maar in sommige landen, zoals Turkije, Slovenië en Kroatië, is de hoogte van de dekking erg laag. Zorg ervoor dat u kiest voor een WA-dekking die voldoende uitkeert. Schadeclaims kunnen namelijk erg hoog oplopen bij schades met een grotere omvang.

WA + Casco dekking

Een WA + Casco dekking, ook wel Allrisk genoemd, vergoedt de eventuele schade aan uw (huur)auto. Deze verzekering is, in tegenstelling tot de WA dekking, niet verplicht.  Let bij het afsluiten van een cascoverzekering ook op de hoogte van het eigen risico. De hoogte van het eigen risico kan namelijk soms wel oplopen tot duizend euro. Vaak is het dan ook verstandig om het eigen risico helemaal af te kopen.

aut huren buitenland

Ongevallenverzekering inzittenden

Veel verhuurbedrijven in het buitenland raden vaak sterk aan een ongevallen inzittendenverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit indien inzittenden letsel oplopen, en is vooral aan te raden in landen waar de verplichte WA-dekking laag is. Passagiers van de auto kunnen letselschade normaal gesproken ook verhalen op de WA-verzekering van de tegenpartij.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Overige dekkingen

Diefstal aan de huurauto valt niet standaard onder de dekking van een afgesloten cascoverzekering. In het buitenland krijgt u vaak verschillende verzekeringen aangeboden bij het huren van een auto. Bekijk goed welke verzekering u echt nodig hebt en let erop dat u uzelf niet twee keer voor hetzelfde risico laat verzekeren. In het buitenland kunt u vaak kiezen uit de volgende dekkingen bovenop uw WA-verzekering:

 • TPI (Third Party Insurance): Dit is een WA-verzekering
 • ALI (Additional Liability Insurance): Hiermee kunt u het verzekerde bedrag van aansprakelijkheid verhogen tot een bepaald maximum.
 • CDW (Collision Damage Waiver):  U bent met een CDW verzekering gedekt voor schade aan uw huurauto veroorzaakt door zelf.
 • LDW (Lost Damage Waiver):  De LDW verzekering is een CDW verzekering aangevuld met een dekking voor diefstal en vandalisme.
 • SCDW: (Super Collision Damage Waiver):  Dit is een allrisk verzekering met meestal geen eigen risico.
 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver): Dit is een diefstalverzekering.
 • PEC (Personal Effects Coverage): Dit is een bagageverzekering.
 • PAI (Personal Accident Insurance): Dit is een inzittendenverzekering.

Auto huren zonder verzekering

In de meeste landen is een autoverzekering wettelijk verplicht. Een auto huren zonder verzekering is dus vrijwel onmogelijk. Net als in Nederland is in het buitenland een WA-autoverzekering verplicht, ook voor een huurauto. Deze zit dan vaak al bij het huurpakket inbegrepen. Het afsluiten van extra verzekeringen is echter niet verplicht. U kunt dus zelf beslissen of u deze wilt afsluiten. Vaak raadt een verhuurder aan de balie wel extra verzekeringen aan, bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid. Het verschilt echter per land of dit noodzakelijk is.

Schade aan de huurauto wat nu?

Voordat u de auto daadwerkelijk huurt en de weg op gaat is het verstandig om de auto samen met de verhuurder te controleren op eventuele schades. U doet er daarnaast ook goed aan om  foto’s van de auto te maken indien u deze buiten de openingstijden van het verhuurbedrijf terugbrengt.  Vraag bij door u veroorzaakte schade aan de huurauto  aan de verhuurder of hij een beschrijving van deze schade op papier kan zetten. Maak ook foto’s van deze beschadigingen. Dit alles om achteraf niet aansprakelijk gesteld te kunnen worden voor schades aan de auto die u niet zelf veroorzaakt heeft.

Tips bij autohuur in het buitenland

 • Lees en bewaar het opgestelde huurcontract goed. In dit huurcontract vindt u namelijk alle gemaakte afspraken terug, zoals wie er in de auto rijdt, de kilometerstand bij vertrek en reeds aanwezige autoschade voordat u de weg op gaat. Op dit formulier hoort ook duidelijk te worden aangegeven wie de auto gaat besturen. Dit is ook de persoon die is verzekerd.
 • Als u de auto met een volle tank terug moet brengen, tank dan vlak voordat u de auto terugbrengt en bewaar het bonnetje. Dit om extra kosten voor brandstof te voorkomen.
 • De huur van navigatie kost al snel tien euro per dag. In sommige gevallen is het dus voordeliger om eigen navigatieapparatuur mee te nemen of zelf navigatie aan te schaffen.
 • Als u autopech heeft neem dan altijd eerst contact op met de verhuurder en laat de schade nooit zonder overleg zelf repareren.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op