800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Autoschade: wat te doen?

Het hebben van autoschade aan is nooit leuk. Het maakt hierbij niet uit of jij schuldig bent of de tegenpartij. Het afhandelen van de schade zorgt voor veel rompslomp. Wij proberen voor je de schadeafwikkeling zo snel mogelijk te laten verlopen, zodat je ook snel de schade-uitkering kunt ontvangen. Heb je schade op je autoverzekering? Dan is het mogelijk om deze online te melden, maar je mag ons uiteraard ook bellen.

 

Soorten schade

Er zijn verschillende soorten schades mogelijk aan je auto. Hieronder worden er een aantal besproken.

Brandschade

Brandschade kan verschillende oorzaken hebben. Een auto kan in brand vliegen door problemen onder de motorkap, maar ook door brandstichting of door een brand in de garage waar de auto staat. De kans dat j e auto brandschade oploopt, is misschien relatief klein. Mocht het gebeuren dan gaat het vaak niet om een kleine schade. De kans is groot dat de oldtimer na brand niet meer te herstellen is.

Diefstal uit auto verzekerd

Ruitschade

Ruitschade kan heel vervelend zijn. Een klein barstje in de ruit is niet altijd meteen zichtbaar, waardoor het binnen korte tijd een scheur kan worden. Ruitschade kun je het beste zo snel mogelijk laten repareren. Wanneer je een WA-beperkt-casco of allrisk autoverzekering hebt, kun je deze ruitschade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor je schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat moet ik doen bij lakschade?

Alleen wanneer je een allrisk autoverzekering hebt, wordt lakschade aan je auto vergoed door de verzekeraar, ook wanneer de dader onbekend is. Heb je een andere dekking op je autoverzekering, dan kun je lakschade niet claimen. Het claimen van lakschade gaat wel ten koste van je schadevrije jaren. Is de dader bekend? Dan zal de verzekeraar de schade verhalen op de dader.

Wat moet ik doen bij blikschade?

Bij blikschade is de kans groot dat je dit moet laten repareren. Dit soort reparaties lopen vaak snel in de papieren. Of blikschade vergoed wordt, hangt af van de dekking van je autoverzekering en of je verantwoordelijk bent voor de schade. Op het moment dat je de schade niet zelf hebt veroorzaakt, zal de verzekeraar de schade gaan verhalen op de tegenpartij. Ben je zelf verantwoordelijk dan wordt deze schade in de meeste gevallen vergoed als je allrisk bent verzekerd. Er zijn hier ook enkele uitzonderingen van toepassing, bijvoorbeeld wanneer er alcohol of drugs in het spel zijn. Ook blikschade heeft invloed op je schadevrije jaren.

Ik heb hagelschade wat moet ik nu doen?

Door klimaatveranderingen worden de weersomstandigheden steeds heftiger. Na een hagelbui kan je auto flink beschadigd zijn. Hagel kan zelfs zoveel schade aanrichten aan een auto dat je niet meer met de auto kunt rijden. Hierdoor kunnen de kosten voor het repareren van de schade hoog oplopen. Een WA-autoverzekering biedt helaas nooit een vergoeding voor hagelschade aan een auto. Dit is wel zo wanneer je een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt. Vaak wordt er wel een eigen risico gehanteerd bij hagelschade.

Schade door vandalisme waar melden?

Als je slachtoffer bent geworden van schade door vandalisme aan je auto, is het belangrijk om altijd aangifte te doen bij de politie. Met een aangifte kan de politie de daders opsporen en daarmee de schade die je hebt opgelopen verhalen op de daders. Bij veelvuldig overlast van vandalisme in de buurt kunnen er extra maatregelen genomen worden en kan de buurt gemobiliseerd worden om vandalisme te voorkomen. Als je enkel WA verzekerd bent, krijg je geen vergoeding van de verzekeraar en kun je alleen maar hopen dat de daders gepakt worden. In enkele gevallen krijg je met een WA beperkt casco dekking de schade vergoed. Dit is o.a. wanneer je schade aan je auto hebt wegens inbraak of poging tot inbraak, er joyriding met je auto heeft plaatsgevonden of als er vandalisme heeft plaatsgevonden doordat er rellen zijn uitgebroken.

Schade zonder dader wat nu?

Elke vorm van schade brengt een kostenplaatje met zich mee. Schade is al vervelend genoeg. Nog vervelender is het wanneer de schade is aangericht door een ander persoon van wie de identiteit onbekend is. In dat geval kun je de schade niet verhalen op de dader. Zorg bij schade zonder dader altijd dat de situatie goed in kaart wordt gebracht door het maken van foto’s en/of video’s van de situatie. De beelden kunnen de politie helpen bij het opstellen van een aangifte. Aangifte doen is noodzakelijk voor het verantwoordelijk stellen van de dader en om de kans op een vergoeding van de verzekering of andere instantie te vergroten.

Schade door slecht wegdek kan ik dit melden?

Afhankelijk van de omstandigheden kun je, in geval van schade door slecht wegdek, de gemeente aansprakelijk stellen voor de schade aan je auto. Hierbij is het van belang dat je nagaat welke gemeente precies verantwoordelijk is voor het wegdek. Je neemt dan contact op met de betreffende gemeente om de situatie uit te leggen. Je vraagt vervolgens om de formulieren die je in dient te vullen voor het starten van de procedure. Bij het indienen van de formulieren voeg je een begeleidend stuk met verdere uitleg en andere bewijsstukken zoals foto’s en/of video’s. Nadat je deze stukken hebt ingediend, zal de gemeente een zogeheten ‘bestuursrechtelijk besluit’ nemen.

Waar geef ik stormschade aan?

Heb je een allrisk of beperkt casco autoverzekering? Dan is stormschade aan je auto verzekerd. Als voorwaarde wordt wel gesteld dat de storm minimaal windkracht 7 had. Aan de hand van gegevens van het KNMI wordt dit gecontroleerd door de verzekeraar. Meestal betaal je bij stormschade wel een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, verschilt per verzekeraar en kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Wat te doen bij een aanrijding?

Raak je betrokken bij een aanrijding? Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een aanrijding met een ander voertuig, een dier of een object. De meest voorkomende vorm van een aanrijding is de aanrijding met een ander voertuig. Wanneer er sprake is van een tweezijdige schade met een ander voertuig vul je beide het schadeformulier in. Kijk of je getuigen kunt vinden om een verklaring af te leggen. Maak ook zo veel mogelijk foto’s van de aanrijding. Neem vervolgens contact op met je autoverzekering om te overleggen wat de vervolgstappen zijn.

Bij een aanrijding met een dier moet je een belangrijk onderscheid maken tussen dieren met en zonder een eigenaar. Bij overstekend wild is er geen sprake van een eigenaar van het dier. Hier kan niemand voor aansprakelijk worden gesteld. Het hangt in dat geval van de dekking van je autoverzekering af of je deze schade vergoed krijgt.

Heb je een WA beperkt casco of allrisk autoverzekering, dan wordt de schade aan je auto door wilde dieren vrijwel altijd vergoed. Let op! Het gaat hier om de schade die ontstaat door de aanrijding met het dier zelf, niet om eventuele schade die ontstaat door een uitwijkmanoeuvre.

Heb je een huisdier aangereden dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk. In de wet staat dat de eigenaar van het huisdier de schade die aan je auto is ontstaan, moet vergoeden.

Ben je de enige berokken verkeersdeelnemer? Dan spreekt men over een eenzijdige schade. Dit is schade die aan de auto ontstaat doordat je tegen bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal bent gereden. Bij zo’n aanrijding ben je niet tegen een ander voertuig aangereden. Bij een eenzijdig ongeval ben je zelf aansprakelijk voor de geleden schade. Met een WA autoverzekering of WA beperkt casco autoverzekering zal de verzekeraar de kosten niet vergoeden.

Wat moet ik doen bij autoschade?

Het hebben van autoschade is voor jou geen dagelijkse kost. Daarom hebben wij enkele tips opgeschreven. Tevens hebben wij een uitlegvideo gemaakt waarbij wij je uitleggen hoe je een schadeformulier moet invullen.

Mocht er sprake zijn van lichamelijk letsel dan hebben wij aanvullende informatie inzake letselschade.
-Blijf kalm en wordt niet boos
-Breng mensen in veiligheid
-Zoek een getuige

Het laatste wordt vaak niet gedaan. Zorg er voor dat je ALTIJD de gegevens noteert van één of meerdere getuigen. Ook als de schade een duidelijke zaak blijkt te zijn. Kijk dan pas naar de schade aan de auto.

Meestal zijn er zat getuigen maar die gaan vaak weer weg als ze zien dat er geen gewonden zijn. Spring daarom bij een schade uit de auto, houd de eerste de beste getuige aan en vraag of hij of zij het gezien heeft. Noteer in dat geval alle gegevens. Het komt namelijk regelmatig voor dat een tegenpartij een ander verhaal aan zijn verzekeringsmaatschappij vertelt. Dan moet je zien aan te tonen dat hij of zij ongelijk heeft. Zonder getuige is dit bijna onmogelijk.

Tip: Ook je partner, schoonmoeder, kind etc. die bij je in de auto zitten mogen als getuige dienen. Een onafhankelijke getuige is echter altijd beter.

 • Neem zo nodig contact op met de politie (sowieso als er letsel is) .Stuur het politierapport naar ons op.
  Vul het Europese schadeformulier in
 • Zorg dat beide partijen het formulier ondertekenen.
  Onderteken het formulier echter alleen als je het eens bent met de omschrijving van de tegenpartij. Mocht je het er niet mee eens zijn zet dat er dan bij en teken dan pas het formulier.
 • Maak foto’s
 • Meld de schade zo snel mogelijk.
 Alpina Pluspakket

Gratis verhaalservice

Alpina werkt samen met 112schade.nl voor het verhalen van niet gedekte schade op de tegenpartij.
Heeft iemand bij jou schade veroorzaakt maar heb je geen dekking op je eigen polis, dan kan 112schade.nl je volledig kosteloos helpen bij het verhalen van de schade op de tegenpartij.

Wat dekt een verzekering bij schade?

Wat en of een verzekering uitkeert bij schade is afhankelijk van de dekking van jouw autoverzekering. Er zijn drie standaard verzekeringsvormen. Die zullen hieronder kort worden besproken.

WA

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Iedereen die een auto op zijn/haar naam heeft staan, is verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Met een WA autoverzekering ben je verzekerd tegen schade waarvoor je aansprakelijk gesteld kunt worden. Anders gezegd; schade die je toebrengt aan anderen met de auto. Schade aan je eigen auto wordt met een WA-verzekering niet vergoed.

WA beperkt casco

De WA beperkt casco autoverzekering is een aanvulling op de verplichte WA autoverzekering. Een goed alternatief met een ruimere dekking is de WA beperkt casco. Hierbij valt niet alleen de schade aangericht aan anderen onder de dekking, maar ook schades veroorzaakt door:

 • Aanrijding met loslopende dieren
 • Hagel en storm
 • Bliksem
 • Brand en ontploffing
 • Ruitbreuk
 • Diefstal
 • Poging tot diefstal

De schades die geclaimd worden op het beperkt casco deel van de verzekering gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Voor auto’s van 6 tot 10 jaar oud wordt vaak voor de WA beperkt casco gekozen. De meest logische keuze voor nieuwe auto’s is de WA-casco(allrisk) verzekering.

Allrisk

De allrisk autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Je krijgt namelijk ook schade aan je eigen auto uitgekeerd bij een ongeval door jouw schuld. Het is wel de duurste verzekeringsvorm. Deze verzekeringsvorm is de standaard bij nieuwe auto’s tot ze ongeveer 6 jaar oud zijn. Toch is het moeilijk om hier een leeftijd aan te koppelen. Voor auto’s ouder dan 6 jaar is de allrisk verzekering namelijk ook nog aan te raden. Auto’s gaan tegenwoordig met gemak 15 jaar mee. Hierdoor heeft een auto van bijvoorbeeld 8 jaar oud nog steeds een hoge dagwaarde. De keuze voor een verzekering kun je het beste goed onderbouwd maken door te vergelijken.

Waar kan ik autoschade melden?

Het is belangrijk om schade altijd te melden bij je verzekeraar. In sommige gevallen is het ook van belang om de schade te melden bij de politie en aangifte te doen.

Politie

Vooral wanneer je betrokken raakt bij een schade die veroorzaakt is door een ander en de identiteit van die dader is onbekend is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Ook wanneer je te maken krijgt met schade aan de auto door vandalisme is aangifte belangrijk.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Verzekering

Heb je een verzekering via Alpina? Dan kun je zowel de schade telefonisch als online melden. Je dient altijd een schadeformulier in te vullen.

(Europees) Schadeformulier

Bij vrijwel iedere vorm van autoschade is het belangrijk dat je het schadeformulier https://www.alpina.nl/autoverzekering/schadeformulier/europees/lier volledig invult. Zowel de voor- als de achterkant. Bekijk onze video waarin wij je precies uitleggen hoe het invullen in zijn werk gaat. Mocht je ruitschade hebben, dan is er meestal geen schadeformulier nodig. Carglass of Autotaalglas nemen je dan al het werk uit handen.

Schade claimen of zelf betalen wat is voordeliger?

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om schade niet te claimen maar zelf te betalen. Wanneer je schuldschades claimt op de autoverzekering gaat dit ten koste van jouw schadevrije jaren. Een schuldschade wil zeggen dat wanneer je per ongeluk tegen een andere auto aanrijdt, de schuld je toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij jouw autoverzekering geclaimd worden. Bij elke geclaimde schade raak je 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op je autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat door het claimen van de schade uiteindelijk hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.

Waarborgfonds bij schade

Ben je niet allrisk verzekerd en is de tegenpartij onbekend? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op het Waarborgfonds. Wanneer je aan alle voorwaarden voldoet, is het mogelijk dat je de schade toch kunt laten repareren. Wij kunnen je helpen bij het indienen van een claim bij het Waarborgfonds.

Gratis vervangend vervoer

Veel maatschappijen kennen een regeling voor vervangend vervoer. Heeft je verzekeringsmaatschappij geen regeling? Dan hebben wij een optie voor jou met gratis vervangend vervoer.

Letselschade? Ook dan kunnen wij je helpen

Ook wanneer je letselschade hebt, kunnen wij je bijstaan. Wij werken samen met gespecialiseerde partners die voor je alle schade proberen te verhalen. Denk hierbij aan smartengeld, gederfde inkomsten en nog veel meer.

Vragen? Neem contact op

Het is belangrijk dat je precies weet wat je moet doen bij autoschade. Daarom hebben wij enkele do’s en dont’s voor je op een rijtje gezet. Mocht je nog vragen hebben over een autoschade of over een ander onderwerp, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen graag. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 18:00 uur op telefoonnummer 088-6883700.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op