800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Mag ik autorijden met slippers aan?

Bij het rijden in een auto gaat verkeersveiligheid boven alles. Door het dragen van slippers heeft u een grotere kans op een ongeval. Ze kunnen uit gaan of nog erger, klem komen onder de rem. De kans hierop is misschien klein, maar u heeft wel een grotere kans op ongelukken. In Nederland is met slippers rijden niet verboden. In bepaalde vakantielanden wel. Iets om rekening mee te houden tijdens een autovakantie.

Autorijden wordt veiliger met goed schoeisel

Autorijden kunt u vergelijken met fietsen. Met slippers glijdt u eerder van de pedalen af. Meestal gaat het goed, maar er is een grotere kans dat er iets mis gaat. Dit geldt ook voor fietsen met blote voeten. De grip is slechter in vergelijking met schoenen met een goede zool. Een keer van de trappers van uw fiets glijden kan al grote gevolgen hebben. Bij autorijden zijn de gevolgen nog groter. In een poging om uw voet weer terug te zetten op de rem, kan de slipper achter de rem blijven haken. Wat de gevolgen kunnen zijn, hoeven

autorijden met slippers

Met slippers autorijden mag, of toch niet?

In de wet is het autorijden met slippers niet verboden. Toch is er wel iets in de wet vastgelegd waar u met enige creativiteit de aansprakelijkheid van de bestuurder in kunt lezen. In de Wegenverkeerswet staat namelijk:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Deze wettelijke bepaling is waarschijnlijk niet aan te grijpen om bestuurders met slippers aan iets te kunnen maken. Als de wetgever het wil verbieden, moet er een wettelijke bepaling komen die hier specifiek op gericht is. Wettelijk mag het dus, maar u kunt wel aansprakelijk gesteld worden als er schade ontstaat door uw ‘gevaarlijke’ handelingen in het verkeer. Het is maar de vraag hoe de rechter hierover denkt.

In sommige vakantielanden is het autorijden met slippers wel verboden

In Frankrijk en Spanje riskeert u een boete. Bij een verkeersongeluk door uw slippers heeft u een nog veel groter probleem. In landen waar het rijden met slippers verboden is, zal het ook eenvoudiger zijn om u aansprakelijk te stellen voor de ontstane schade. Voorkom problemen en rij niet met slippers aan. Naast het risico op een boete en de kans om aansprakelijk gesteld te worden, zet u ook de gezondheid van uzelf en anderen op het spel. Lees ook het artikel “Chauffeur op slippers sneller de klos bij schade in Frankrijk of Spanje

Het risico van autorijden met slippers aan krijgt in Nederland niet veel aandacht. Dit risico en de kans op een ongeval vallen namelijk in het niet in vergelijking met andere zaken. Snelheid, met alcohol op achter het stuur en het gebruiken van de smartphone in het verkeer brengen een veel groter risico met zich mee. Toch kunt u het beter niet doen. Ook niet als het buiten tropisch warm is.

Cijfers

Onderzoek van de universiteit van Leeds heeft aangetoond dat je gemiddeld één tiende van een seconde verliest wanneer je met slippers van het gas- naar het rempedaal gaat. Daarnaast heb je drie procent minder remkracht bij het induwen van het rempedaal. Deze twee factoren zorgen ervoor dat je remweg 7,5 meter langer wordt bij een snelheid van 90 kilometer per uur.

Uit een ander onderzoek onder 1000 chauffeurs is gebleken dat 27 procent van de ondervraagden wel eens last heeft ervaren bij het rijden met slippers. Daarnaast is 11 procent wel eens blijven hangen achter een pedaal en heeft 7 procent ooit een ongeval of bijna-ongeval ervaren door het dragen van slippers.

Lees ook:

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op