800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Verzekerd zonder winterbanden
Home Blog Ben ik verzekerd zonder winterbanden?

Ben ik verzekerd zonder winterbanden?

29 dec 2016
3 min leestijd

Het is de vraag of we nog een echte winter krijgen, maar het is wel de tijd van het jaar voor winterbanden. Ben je verzekerd zonder deze banden? En hoe zit het in het buitenland?

Goed voorbereid op weg tijdens de wintermaanden is erg belangrijk. Hoe maakt u uw auto winterklaar?
De toegevoegde waarde van winterbanden bij winterse omstandigheden is niet omstreden. Door een andere samenstelling doen winterbanden het beter bij koud weer. Er hoeft geen sneeuw te liggen. Al bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius doen winterbanden beter hun werk dan zomerbanden. Toch ben je niet verplicht om ze onder je auto te zetten. Tenminste niet in Nederland.

Wat gebeurt er bij een ongeval?

Met winterbanden heb je in de winter een kleinere kans op een ongeval. Deze banden blijven bij koud weer zachter dan banden die niet speciaal voor de winter bestemd zijn. Meer grip betekent een betere wegligging en veiligheid. Bij een ongeval maakt het voor de aansprakelijkheidskwestie geen verschil welke soort banden onder de auto zitten. Bijvoorbeeld bij ijzel zul je met zomerbanden eerder de grip op de weg verliezen. Autoverzekeraars letten hier niet op. Maar in veel andere landen zijn ze wel verplicht bij winterse omstandigheden.

Hoe zit het in de ons omringende landen?

Nederland en België hebben winterbanden niet verplicht. In Duitsland en Luxemburg zijn ze juist wel verplicht. In Duitsland geldt dat je jouw auto moet aanpassen aan de winterse omstandigheden. Rijd je in de sneeuw in Duitsland? Dan riskeer je een boete. Maar dat is niet het grootste gevaar. Bij het veroorzaken van een ongeval begint de ellende pas echt. Je kunt als bestuurder van de auto zonder winterbanden aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval. Bij een schade met letsel kunnen de schadelasten flink oplopen.

Ook winterbanden in de wintersportlanden

In Oostenrijk zijn ze zeer streng op overtreders. Als je in de periode tussen 1 november en 15 april geen winterbanden onder je auto hebt, riskeer je een boete tot 5.000 euro. Je auto kan zelfs in beslag worden genomen. In Zwitserland zullen ze jou niet beboeten, maar zorg er maar voor dat je niet in de winter betrokken raakt bij een ongeval met zomerbanden. In Frankrijk zijn winterbanden alleen verplicht als het met verkeersborden wordt aangegeven. Het is lastig om aan deze verplichting te voldoen als je al onderweg bent.

In Nederland niet verplicht, maar wel aangeraden

Het is niet verplicht om winterbanden onder de auto te plaatsen, maar je neemt wel grote risico’s.  Je zou het alleen al doen om de lange remweg van zomerbanden bij winterse omstandigheden. Met winterbanden bedraagt de remweg gemiddeld 30 meter, met zomerbanden bedraagt de remweg 65 meter.

Wanneer zijn sneeuwkettingen verplicht?

In verschillende Europese landen zijn sneeuwkettingen verplicht. Dat wordt door borden aangegeven. Wij hebben voor u een overzicht gemaakt van de landen waar sneeuwkettingen wel of niet verplicht zijn.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Auto verzekeren? Bereken de premie

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op