Wat is de procedure bij de inbeslagname van een voertuig?

U hoopt dat het u nooit overkomt.; uw voertuig wordt in beslag genomen. Mocht het u toch overkomen, dan zult u met veel vragen zitten. Wat is de procedure en wat zijn de gevolgen van het in beslag nemen van een voertuig? Hoe zit het met de verzekering? Op deze pagina worden al deze vragen beantwoord.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat gebeurt er met een in beslag genomen voertuig?

Heeft de politie iets van u in beslag genomen, dan ontvangt u een bewijs van ontvangst. Op het bewijs van ontvangst staat wat er precies in beslag is genomen en op welke datum dit is gebeurd. De politie bepaalt niet wat er met de spullen gebeurt. Uiteindelijk zal het Openbaar Ministerie hierover beslissen. Het OM kan vier beslissingen nemen:

 1. Teruggeven
  Als het OM vindt dat de politie uw spullen niet in beslag had mogen nemen.
 2. Opslaan als bewijs
  Als de spullen nodig zijn als bewijs in een rechtszaak.
 3. Verkopen
  Spullen die gekocht zijn met crimineel geld of snel in waarde dalen, worden in opdracht van het Openbaar Ministerie vaak direct te koop aangeboden.
 4. Vernietigen
  Als het verboden spullen zijn die niet meer in de maatschappij terug mogen komen of spullen met zeer geringe waarde.

De bewaring van in beslag genomen voertuigen of overige spullen gebeurt veelal door Domeinen Roerende Zaken (DRZ). Als uw spullen teruggegeven worden, krijgt u een brief van Domeinen Roerende Zaken dat u ze op kunt komen halen. Als het Openbaar Ministerie besluit dat spullen verkocht mogen worden, dan organiseert DRZ dat ook.

Uw in beslag genomen voertuig is verkocht

Na de inbeslagname mag het Openbaar Ministerie de spullen die aan waardedaling onderhevig zijn direct verkopen. Zo kan het zijn dat wanneer later door de rechter wordt bepaald dat de spullen moeten worden teruggegeven, ze al verkocht zijn. In dat geval krijgt u de verkoopopbrengst als schadevergoeding uitbetaald. Is uw voertuig vernietigd? Dan wordt de taxatiewaarde uitgekeerd.

Hoe zit het met de verzekering van een in beslag genomen voertuig?

Iedere eigenaar van een voertuig heeft een verzekeringsplicht. Ook wanneer uw voertuig in beslag is genomen, blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor de verplichtingen. Dat wil zeggen: de verzekering, de APK en de motorrijtuigenbelasting. Deze verplichtingen kunnen worden stopgezet door het schorsen van de verzekering. Dit is het tijdelijk stopzetten van de verzekering. Het schorsen van een voertuig kunt u zowel online via de RDW regelen als bij een PostNL-postkantoor.

Vragen?

Er worden jaarlijks meer dan 200.000 spullen in beslag genomen door de politie of opsporingsinstanties. Heeft u vragen over uw spullen die in beslag zijn genomen, neem dan contact op met ‘het beslagloket’. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur op telefoonnummer 088-1524200 of per e-mail: info@beslagloket.nl.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

 • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 19-10-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op