800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Ik ben mijn tenaamstellingscode kwijt: wat moet ik doen?

Als u een kenteken op uw naam laat zetten ontvangt u de tenaamstellingscode. De tenaamstellingcode bestaat uit 9 cijfers. Het eerste deel krijgt u tijdens het overschrijven, dit staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs. Het tweede deel van de code staat in de brief die u enkele dagen later van de RDW ontvangt, samen met uw kentekencard. Het is de bedoeling dat u de code goed bewaard, maar het kan natuurlijk voorkomen dat u de tenaamstellingscode per ongeluk kwijtraakt. Wat moet u dan doen? U leest het op Alpina.nl!

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

auto verkopen

Waarom is de tenaamstellingscode belangrijk?

Als u tevreden bent met uw auto en u hem gewoon gebruikt, hoeft u de tenaamstellingscode niet bij de hand te hebben. Er zijn echter een aantal situaties waarin u de tenaamstellingcode nodig heeft. Dit is bijvoorbeeld als u de auto gaat:

  • Verkopen
  • Slopen
  • Schorsen
  • Inruilen
  • Uitvoeren

Als u de auto verkoopt en het kenteken overschrijft op naam van een andere eigenaar moet u met de tenaamstellingscode aantonen dat u inderdaad de eigenaar bent van de auto. Zonder tenaamstellingscode kunt u de auto dus niet overschrijven.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Tenaamstellingscode kwijt: moet ik een nieuwe aanvragen?

Bent u de brief met het tweede deel van de tenaamstellingscode kwijt? Of komt u er pas bij het overschrijven of schorsen van de auto achter dat u de code niet meer kan vinden? Geen probleem. Als u de tenaamstellingscode kwijt bent, kunt u nieuwe aanvragen via de RDW. U bent niet de enige die de tenaamstellingscode kwijtraakt: volgens de RDW worden er ieder jaar ongeveer 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Als een voertuig van eigenaar wisselt, raakt de tenaamstellingcode ook regelmatig kwijt. Dit is vooral vervelend als u net op het punt stond om de auto over te schrijven. Gelukkig kunt u direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden als u inlogt met uw DigiD. Hierdoor hoeft u geen dagen te wachten tot de nieuwe code per post komt.

Hoe een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat via de website van de RDW. U kunt bij het aanvragen de volgende stappen volgen.

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode auto kwijt’ en log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’
  2. Log in met uw DigiD.
  3. Betaal de kosten van €1,- met iDeal
  4. Vervolgens krijgt u twee e-mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar uw nieuwe tenaamstellingscode

De nieuwe tenaamstellingscode blijft 40 dagen staan. Download hem daarom direct en sla hem goed op.  Zodra u uw nieuwe tenaamstellingscode heeft is de oude code niet meer geldig.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op