800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Home Autoverzekering Tenaamstellingscode

Wat is een tenaamstellingscode precies?

Een tenaamstellingscode is een unieke identificatiecode die wordt gebruikt om voertuigen op naam te stellen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Het is verplicht om een tenaamstellingscode te hebben wanneer je een auto, motor of ander voertuig op jouw naam wilt zetten.

Vroeger had je het overschrijvingsbewijs (deel II of kopie deel III). Dit bestaat echter niet meer. Tegenwoordig hoort bij een kentekencard een unieke code van 9 cijfers: dit noemen we de tenaamstellingscode.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat is de RDW en wat doet deze dienst?

De RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is de overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op het wegverkeer en het registreren van voertuigen. De RDW controleert of voertuigen aan alle eisen voldoen en zorgt er tevens voor dat er een juist en actueel register is van alle voertuigen in Nederland.

Hoe krijg je een tenaamstellingscode?

Een tenaamstellingscode krijg je door een aanvraag in te dienen bij de RDW. Je dient hierbij bepaalde gegevens aan te leveren, zoals jouw naam, adres en identificatie. Tevens dien je een geldig kentekenbewijs te overleggen en de nodige betalingen te doen.

tenaamstellingscode auto

Wanneer ontvang ik de tenaamstellingscode?

De tenaamstellingscode bestaat uit 2 delen. Je voegt de twee delen van de code zelf samen. Het eerste deel ontvang je als je de auto op jouw naam laat zetten. Het eerste deel van de code staat namelijk op het tenaamstellingsbewijs dat je krijgt zodra het kenteken op jouw naam is overgeschreven. Deel 1 van de code bestaat uit de eerste 4 cijfers van de code.

Het tweede deel vind je in de brief die je krijgt van de RDW, samen met jouw kentekencard. Deze wordt een paar dagen na de tenaamstelling per post verstuurd. Op de brief staan de laatste 5 cijfers van de code ingevuld. Het is belangrijk dat je de tenaamstellingscode goed bewaard. Op de brief die je krijgt staan 9 vakjes. In de laatste 5 vakjes is het tweede deel van de code al ingevuld. Je kunt hier ook de eerste 4 cijfers invullen en de brief goed bewaren.

Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Waarom is deze nodig?

Als je tevreden bent met jouw auto en je hem gewoon gebruikt, hoef je de tenaamstellingscode niet bij de hand te hebben. Er zijn echter een aantal situaties waarin je de code nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld als je de auto gaat:

  • Verkopen
  • Slopen
  • Schorsen
  • Inruilen
  • Uitvoeren

Als je de auto verkoopt en het kenteken overschrijft op naam van een andere eigenaar moet je met de code aantonen dat je inderdaad de eigenaar bent van de auto. Zonder tenaamstellingscode kun je de auto dus niet overschrijven.

Veelgestelde vragen over de tenaamstellingscode

Wat is het verschil tussen de meldcode en de tenaamstellingscode?

De meldcode en de tenaamstellingscode van de auto worden wel eens door elkaar gehaald. Toch hebben deze twee codes allebei een ander doel. De tenaamstellingscode heb je nodig bij het overschrijven, schorsen, slopen, uitvoeren of inruilen van de auto. De meldcode heb je nodig bij het afsluiten van een autoverzekering. Wij leggen je hier verder uit wat het verschil is.

Met spoed een nieuwe tenaamstellingscode nodig: wat moet ik doen?

Ga je jouw auto verkopen of heb je hem misschien al verkocht? Dan heb je de tenaamstellingscode nodig om de auto op naam van de nieuwe eigenaar over te schrijven. Als de auto al verkocht is, wil je de auto natuurlijk zo snel mogelijk overschrijven. Dan is het vervelend als je de code niet kunt vinden. Bovendien vindt de koper het misschien vervelend om te moeten wachten. Gelukkig duurt het aanvragen van een nieuwe code niet lang. Lees hier hoe je met spoed een nieuwe code kunt aanvragen.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een nieuwe tenaamstellingscode bedragen € 1,10 (januari 2023) en betaal je via Ideal.

Wat moet ik doen als ik mijn tenaamstellingscode kwijt ben?

Het komt regelmatig voor dat (een deel van) de tenaamstellingscode toch kwijtraakt. Volgens de RDW worden er ieder jaar zo’n 200.000 nieuwe tenaamstellingscodes aangevraagd. Men verliest het tenaamstellingsbewijs of de brief met het tweede deel van de code raakt kwijt. Soms komt men hier pas achter op het moment dat ze de auto willen overschrijven of schorsen. Ook als het voertuig van eigenaar van eigenaar wisselt, raakt de code nogal eens kwijt. Gelukkig kun je bij de RDW een nieuwe code aanvragen. Vroeger vroeg je een nieuwe code aan en stuurde de RDW deze vervolgens per post op. Dit kon, afhankelijk van de post, enkele dagen duren. Tegenwoordig kun je de nieuwe code direct downloaden als je inlogt met DigiD.

Hoe kan je een nieuwe code aanvragen?

Het aanvragen van een nieuwe tenaamstellingscode gaat via de website van de RDW. Je kunt bij het aanvragen de volgende stappen volgen.

  1. Ga naar ‘Tenaamstellingscode auto kwijt’ en log in via de knop ‘Tenaamstellingscode direct downloaden’
  2. Log in met jouw DigiD.
  3. Betaal de kosten van €1,- met iDeal
  4. Vervolgens krijg je twee e-mails van de RDW. In de tweede mail staat de link naar jouw nieuwe tenaamstellingscode

De nieuwe code blijft 40 dagen staan. Download hem daarom direct en sla hem goed op.  Zodra je de nieuwe tenaamstellingscode hebt is de oude code niet meer geldig.

Bereken direct de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op