800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is de meldcode van een auto

De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kun je jouw auto ook niet verzekeren.

Het besturen van een auto neemt grote risico’s met zich mee. Niet zo vreemd dus dat de eigenaar de verplichting heeft de auto minimaal te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hoe zit het met de meldcode en hoe regel je de autoverzekering?

Hoe zet je een auto op naam?

Een auto op jouw naam zetten wordt ook wel het overschrijven van het kenteken op jouw naam genoemd. Dit kan op het postkantoor, maar tegenwoordig zijn er meerdere plekken waar het kan. Bijvoorbeeld bij een kentekenloket. Zelfs online kun je een kenteken overschrijven. Voor het overschrijven op je naam heb je de volgende documenten nodig:

  • Tenaamstellingsbewijs van de verkoper
  • Overschrijvingsbewijs of de kentekencard
  • Legitimatiebewijs van de koper

Er wordt een vrijwaringsbewijs afgegeven welke voor de verkoper is. De koper krijgt later de kentekencard thuisgestuurd.

Nu de auto nog verzekeren

Voordat je met de auto gaat rijden moet het voertuig eerst verzekerd worden. Dit kan niet wachten tot je weer thuis bent. Gelukkig kun je dat ter plekke regelen. Ook buiten kantoortijden om. Op Alpina.nl kun je namelijk 24 uur per dag je auto verzekeren. Het kost je een paar minuten om de diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hiervoor moet je het kenteken bij de hand hebben en natuurlijk de meldcode.

Wat houdt de meldcode in?

De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. Bij een een motor, scooter of een quad bestaat de meldcode uit de laatste vier cijfers van het framenummer. Om fraude met tenaamstellingen en verzekeringen tegen te gaan kun je een auto niet verzekeren zonder een meldcode. De code vormt een unieke koppeling met het kenteken. Voor het verzekeren van de te kopen auto hoef je niet te wachten tot na de overdracht van de auto. Je kunt de verkoper vooraf vragen om het kenteken en de meldcode. Bij het online aanvragen van de autoverzekering kun je de verzekering namelijk per een bepaalde datum in laten gaan. Je kunt het dus nu al regelen als het nog een paar dagen duurt voordat je de auto ophaalt.

Wanneer heb je de meldcode nodig?

Pas bij het verzekeren van de auto moet je de code paraat hebben. Zonder de code kun je wel al verzekeringen vergelijken en de meest geschikte autoverzekering selecteren. Zodra je de meest geschikte verzekering tegen de laagste premie hebt gevonden, heb je de code echt nodig voor het verzekeren.

 

Meldcode-auto

Meldcode Auto en RDW

Geef je niet de juiste meldcode door, dan kan jouw voertuig niet worden aangemeld bij de RDW en staat je auto als ‘onverzekerd’ geregistreerd. Het is daarom van belang dat jeF de juiste meldcode aan ons doorgeeft.

 

Vergelijk een autoverzekering af in 4 stappen

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op