Wat is de meldcode van een auto

De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code. De code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van uw auto. Een verzekeraar heeft de meldcode nodig voor het aanmelden van de auto bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zonder een meldcode kunt u uw auto ook niet verzekeren.

Het besturen van een auto neemt grote risico’s met zich mee. Niet zo vreemd dus dat de eigenaar de verplichting heeft de auto minimaal te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Hoe zit het met de meldcode en hoe regelt u de autoverzekering?

Hoe zet u een auto op naam?

Een auto op uw naam zetten wordt ook wel het overschrijven van het kenteken op uw naam genoemd. Dit kan op het postkantoor, maar tegenwoordig zijn er meerdere plekken waar het kan. Bijvoorbeeld bij een kentekenloket. Zelfs online kunt u een kenteken overschrijven. Voor het overschrijven op uw naam heeft u de volgende documenten nodig:

  • Tenaamstellingsbewijs van de verkoper
  • Overschrijvingsbewijs of de kentekencard
  • Legitimatiebewijs van de koper

Er wordt een vrijwaringsbewijs afgegeven welke voor de verkoper is. De koper krijgt later de kentekencard thuisgestuurd.

Nu de auto nog verzekeren

Voordat u met de auto gaat rijden moet het voertuig eerst verzekerd worden. Dit kan niet wachten tot u weer thuis bent. Gelukkig kunt u dat ter plekke regelen. Ook buiten kantoortijden om. Op Alpina.nl kunt u namelijk 24 uur per dag uw auto verzekeren. Het kost u een paar minuten om de diverse verzekeraars met elkaar te vergelijken. Hiervoor moet u het kenteken bij de hand hebben en natuurlijk de meldcode.

Wat houdt de meldcode in?

De meldcode bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer van de auto. Bij een een motor, scooter of een quad bestaat de meldcode uit de laatste vier cijfers van het framenummer. Om fraude met tenaamstellingen en verzekeringen tegen te gaan kunt u een auto niet verzekeren zonder een meldcode. De code vormt een unieke koppeling met het kenteken. Voor het verzekeren van de te kopen auto hoeft u niet te wachten tot na de overdracht van de auto. U kunt de verkoper vooraf vragen om het kenteken en de meldcode. Bij het online aanvragen van de autoverzekering kunt u de verzekering namelijk per een bepaalde datum in laten gaan. U kunt het dus nu al regelen als het nog een paar dagen duurt voordat u de auto ophaalt.

Wanneer heeft u de meldcode nodig?

Pas bij het verzekeren van de auto moet u de code paraat hebben. Zonder de code kunt u wel al verzekeringen vergelijken en de meest geschikte autoverzekering selecteren. Zodra u de meest geschikte verzekering tegen de laagste premie heeft gevonden, heeft u de code echt nodig voor het verzekeren.

 

Vergelijk een autoverzekering af in 4 stappen

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 20-02-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op