inboedelverzekering appartement

Uw woning verhuren?

10 januari 2019

Marc Diks
Door: Marc Diks
Laatst geupdatet: 16-01-2023

Hoe zit het met de verzekering wanneer u uw huis gaat verhuren?

In principe zijn uw inboedelverzekering en opstalverzekering gericht op privégebruik. Zodra u uw woning gaat verhuren en hier geld mee gaat verdienen, is er geen sprake meer van privégebruik, maar zakelijk gebruik.

Regels voor verhuur

Als u van plan bent om uw huis te gaan verhuren, dient u dit door te geven aan de verzekeraar. Het kan zijn dat u een hogere premie moet gaan betalen voor de opstalverzekering, omdat er vanuit gegaan wordt dat het risico op schade groter is bij verhuur.

Ook als u uw woning gaat verhuren, blijft de woning in uw bezit. Hierdoor is het verstandig om als u een opstalverzekering heeft, die ook dekking biedt bij verhuur, aan te houden.

Er zijn een aantal regels verbonden aan opstalverzekeringen (inclusief verhuur). Er is een maximum aantal dagen per jaar waarop u de woning mag verhuren. U moet dagelijks toezicht houden, waarbij uitbesteding vaak niet toegestaan is.

Een huurcontract opstellen

Het is verstandig om goede afspraken te maken met de huurder(s). Deze afspraken kunt u vastleggen in een huurcontract dat zowel door u als door de huurder(s) ondertekend wordt. Verder is het slim om in de huurprijs een bedrag op te nemen voor de verzekeringen.
Als u de woning permanent gaat verhuren, staan uw spullen waarschijnlijk niet in de woning.
Mocht dit wel het geval zijn, kunt u dit meenemen in het huurcontract.

De eventuele verhuur van uw inboedel dient u goed af te spreken met uw verzekeraar.

Glasverzekering

Bent u van plan een woning te gaan huren? Check dan goed wat de verhuurder in het huurcontract heeft vermeld over de verzekeringen. Is er een bedrag in de huurprijs meegenomen voor de verzekeringen? Controleer ook goed of ruitschade aan het huis is meeverzekerd. Mocht het niet duidelijk zijn, vraag dan na bij de verhuurder of er een glasverzekering is afgesloten om verwarring en extra kosten te voorkomen.

Wel of niet verhuren?

Door het verhuren van uw woning kunt u aardig geld verdienen. Het kan u ook heel veel geld kosten wanneer u de verzekeringen niet op orde hebt. Meestal komt u daar pas achter na een schade

Het is dus heel belangrijk om vooraf goed te controleren waar u precies voor verzekerd bent en dit eventueel te wijzigen. Zo weet u precies waar u wel en niet voor verzekerd bent en komt u achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

Bent u via Alpina verzekerd? Neem bij vragen altijd contact met ons op! Wij helpen u graag verder.