Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Vuurwerkschade
Home Blog Verzekerd tegen vuurwerkschade?

Bent u verzekerd tegen vuurwerkschade?

21 dec 2018
3 min leestijd

Tijdens de jaarwisseling wordt er veel schade door vuurwerk veroorzaakt aan woningen en auto’s. Vuurwerk kan heel mooi zijn, maar vuurwerk blijft explosief en dus kunnen er ongelukken mee gebeuren. Hoe zit het dan met de verzekering?

Mocht u onverhoopt schade hebben opgelopen aan uw eigendommen dan is het verstandig om na te gaan wat uw verzekeraar vergoedt. We zetten het hieronder voor u op een rijtje.

Vuurwerkschade aan uw auto

Wanneer u een autoverzekering heeft met een WA+dekking (beperkt casco) of een allriskverzekering wordt storm- en brandschade gedekt door de verzekering. Vuurwerkschade valt onder de branddekking van uw auto. Autoschade die veroorzaakt is door vuurwerk wordt niet gedekt wanneer u alleen een WA-verzekering heeft. Als u weet wie de schade heeft veroorzaakt, is het belangrijk om dit aan te geven bij de verzekeraar. Zo kan de verzekeraar de schade verhalen bij de desbetreffende persoon.

Als u schade claimt bij uw verzekeraar kan het gebeuren dat u schadevrije jaren en eventuele premiekorting verliest. Bedenk van tevoren dus goed of het niet voordeliger is om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen bij uw verzekeraar.

Vuurwerkschade aan uw woning

De brandschade die door vuurwerk aan uw woning is ontstaan, wordt in de meeste gevallen gedekt door uw opstalverzekering. Het is wel belangrijk dat u de polisvoorwaarden van uw verzekeraar leest. Er zijn namelijk een aantal soorten vuurwerkschades die vaak bij een uitgebreidere opstalverzekering horen. Hieronder vallen vuurwerkschade door smelten, schroeien of ontploffen. Ook schade aan glas, zoals de ruiten van uw woning, valt niet standaard onder uw opstalverzekering.

Vuurwerkschade aan uw eigendommen

Wanneer uw eigendommen door vuurwerk zijn beschadigd, valt dit onder de inboedelverzekering. Deze verzekering keert ook uit als u bijvoorbeeld schade aan uw kleding heeft opgelopen. Een uitzondering is schade die veroorzaakt is door trillingen. Deze schade kan ontstaan door het laten ontploffen van zwaar (illegaal) vuurwerk. Hierdoor kunnen er in huis spullen omvallen of bijvoorbeeld schilderijen van de muur vallen. Met de meest uitgebreide dekking bent u wel tegen schade door trillingen verzekerd.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Om vuurwerkschade te voorkomen, kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Dit maakt de kans op schade door vuurwerk minder klein:

  1. Zet uw auto(‘s) binnen of op een bewaakt/afgesloten terrein
  2. Sluit uw brievenbus af
  3. Zet afvalcontainers binnen of sluit ze af
  4. Zet een veiligheidsbril op en draag kleding van katoen of wol

Veel vuurwerkschade valt dus standaard onder de dekking van uw verzekeraar. Lees altijd, voor de zekerheid, de polisvoorwaarden zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op