800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
schade-expert
Home Blog Schade expert

Wat doet een schade expert?

28 jan 2019
3 min leestijd

Als u schade aan uw auto heeft, wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk laten repareren. Hoe zit dat met de verzekering? Kunt u uw auto naar uw eigen garage brengen of is het verplicht om naar de garage te gaan die op de groene kaart vermeld staat?

Het eerste waar u naar moet gaan kijken als u schade heeft, is de verzekering. Heeft u een autoverzekering met enkel WA-dekking? In dat geval kunt u zelf de hersteller kiezen, omdat met een WA-dekking de schade aan uw eigen voertuig niet wordt vergoed.

Met een WA + beperkt casco dekking bent u, net als bij een WA-dekking, niet automatisch verzekerd voor het verhalen van uw schade. Hierdoor kunt u ook in dit geval zelf de hersteller kiezen. Heeft u schade door een aanrijding met loslopende dieren, hagel, storm, bliksem, brand of ontploffing? Dan wordt deze schade met een WA + beperkt casco wel vergoed en kunt u het beste naar een garage gaan die op de groene kaart staat vermeld.

Als u een allrisk autoverzekering heeft, kunt u bij schade het beste ook naar een aangesloten garage gaan.

De schade expert

Als het schadebedrag hoger is dan een bepaald bedrag wordt in veel gevallen een schade expert ingeschakeld. Vanaf welk schadebedrag de verzekeringsmaatschappij een expert inschakelt, verschilt per verzekeraar. Bij een opstal- en inboedelverzekering wordt meestal bij een schadebedrag vanaf ongeveer €750,- een expert ingeschakeld. Bij autoverzekeringen ligt het bedrag om een expert in te schakelen vaak hoger.

Een schade expert wordt niet zo snel ingeschakeld wanneer het gaat om een laag schadebedrag, omdat de kosten van de expert niet opwegen tegen het schadebedrag. Wanneer het niet mogelijk is om op basis van de verstrekte gegevens een goed beeld te krijgen van de schade, zal er ook bij een laag schadebedrag een expert ingeschakeld worden.

Wat doet een schade expert?

Een schade expert wordt vrijwel altijd door een verzekeraar ingeschakeld. Dit is ook de reden dat de kosten van de expert door de verzekeraar zelf worden betaald. Een schade expert kan, naast het bepalen van het schadebedrag ook de oorzaak van de schade achterhalen. Daarnaast bepaalt de schade expert of de schade nog te repareren is en kijkt hij of het verzekerde risico wel klopt.

Alpina

Bent u verzekerd bij Alpina? Het is belangrijk dat u bij schade dit niet meteen laat repareren, maar eerst contact met ons opneemt. Als u al een reparatie heeft laten uitvoeren, is het voor een expert niet meer mogelijk om de schade te beoordelen. De kans bestaat dan ook dat de verzekeraar niks uitkeert.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op