800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat dekt een WA beperkt casco autoverzekering?

De beperkt casco is een aanvulling op de verplichte WA autoverzekering. Deze dekking wordt ook wel mini casco genoemd. Een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken is verzekerd in deze verzekeringsvorm. Bij bijvoorbeeld een aanrijding of vandalisme volgt er echter geen uitkering voor de eigen schade.

Elke maatschappij heeft voor deze dekking een andere benaming. Veel gebruikte namen zijn:

 • WA – Extra
 • WA – Mini Casco
 • WA – Beperkt Casco

Welke dekking biedt de WA beperkt casco?

Het is een samenstelling van twee verzekeringsvormen, namelijk de WA en de beperkt casco. Het WA gedeelte biedt dekking voor schade waar de bestuurder van de auto aansprakelijk voor is. Het beperkt casco gedeelte vergoedt schade door een aantal in de polisvoorwaarden opgesomde schadeoorzaken. De exacte dekking kan per verzekeraar op onderdelen verschillen, maar in grote lijnen komt het neer op een vergoeding voor de volgende oorzaken:

 

WA (verplicht)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Beperkt casco

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

All Risk (WA+Casco)

 • Gratis verhaalservice
 • Schade aan anderen
 • Diefstal, joyriding en vermissing
 • Ruitschade
 • Schade door brand of natuurrampen
 • Eigen schade door een aanrijding

Uitkering gaat niet ten laste van de schadevrije jaren

De premie die je verschuldigd bent, hangt voor een groot deel af van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De korting kan maar liefst oplopen tot 85% bij sommige verzekeraars. Bij een claim op de verzekering zakt het aantal schadevrije jaren. Schade die verzekerd is op de beperkt casco gaat niet ten laste van de schadevrije jaren. Een claim op de WA-verzekering en op de allrisk wel, maar op de beperkt casco niet. Een ruitbreuk kost je mogelijk wel een eigen risico, maar de premie gaat er niet door stijgen.

Wanneer kiezen voor de WA beperkt casco?

Voor nieuwe en jonge auto’s kies je voor de allrisk verzekering (WA casco). Deze dekking vergoedt namelijk ook schade aan je eigen auto bij een ongeval. Voor oude auto’s met weinig waarde is de WA autoverzekering de meest logische keuze. Deze verzekeringsvorm keert alleen uit aan de tegenpartij bij een schade door jouw schuld. De WA beperkt casco is een tussenvorm. Deze verzekering wordt vaak gekozen voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud. Toch is het voor auto’s ouder dan 10 jaar vaak ook nog aan te bevelen. Zeker als de auto nog een hoge dagwaarde heeft.

Waarom is de WA beperkt casco aan te raden?

De WA beperkt casco is iets duurder dan de WA dekking. Als je de hogere premie afzet tegen de aanvullende dekking, is de WA beperkt casco zeker aan te raden. Vooral nu er steeds vaker extreme weersomstandigheden voorkomen. In een heftige hagelbui met stenen als pingpong ballen kan je auto binnen één minuut veranderen in een poffertjespan. De kosten voor het uitdeuken zijn niet mals. Vaak zijn de herstelkosten hoger dan de dagwaarde van de auto.

wa beperkt casco

Bij een ongeval volgt er geen uitkering

Houdt er rekening mee dat bij beperkt casco de belangrijkste schadeoorzaak niet verzekerd is. Bij een ongeval krijg je de schade aan je eigen auto namelijk niet uitgekeerd. Als de schade verhaald kan worden, kun je dat doen via 112schade.nl. Als je de schuld krijgt toebedeeld, moet je zelf jouw eigen schade betalen. Het kan hierbij gaan om duizenden euro’s. Toch kiezen voor allrisk is dus het overwegen waard.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Overige dekkingen

Welke aanvullende verzekeringen zijn er?

Sommige aanvullende verzekeringen zijn erg nuttig. Wij leggen alle aanvullende verzekeringen aan je uit. Zo kun je een bewuste keuze maken.

Voordelen WA beperkt casco

De dekking van een WA beperkt casco is veel ruimer. Bij een forse hagelbui kan de schade gelijk in de duizenden euro’s lopen. Wanneer je kiest voor een verzekeringsvorm met een beperkte dekking heb je weliswaar premievoordeel, maar bij schade kan het je juist veel geld kosten.

Een WA beperkt casco is vaak maar iets duurder dan de WA-verzekering en je krijgt een veel uitgebreidere dekking. Het premieverschil is vooral klein voor autobezitters met veel schadevrije jaren. De korting kan oplopen tot 75 procent of zelfs hoger. Door de korting wordt het verschil nog kleiner.

De weersomstandigheden worden door klimaatverandering steeds heftiger. Hierdoor kan jouw auto binnen een paar seconden enorme schade oplopen. Daarnaast is het diefstalrisico in Nederland relatief hoog. Jaarlijks worden er ongeveer 30.000 auto’s gestolen. Dit risico moet je niet onderschatten. Met een WA beperkt casco zijn dit soort schadeoorzaken verzekerd.

De schades die verzekerd zijn onder de beperkt casco hebben geen invloed op het aantal schadevrije jaren. Wanneer het gaat om bijvoorbeeld hagel- of stormschade, hoef je dit niet voor eigen rekening te nemen om een sterke premieverhoging te voorkomen. Bij een claim op het WA-gedeelte van de autoverzekering, kost het je wel schadevrije jaren.

Wat kost de WA beperkt casco?

De hoogte van de kosten van de aanvulling ten opzichte van de WA-dekking is mede afhankelijk van het aantal opgebouwde schadevrije jaren en de waarde van je auto. In een premievergelijking kunnen wij het prijsverschil eenvoudig toelichten.

Een VW Golf van 8 jaar oud  ga je een WA autoverzekering voor afsluiten. Je hebt 6 schadevrije jaren opgebouwd. De dagwaarde van de auto bedraagt €6.990.

De goedkoopste WA-verzekering komt uit op: €17,76 per maand
De goedkoopste WA beperkt casco verzekering komt uit op: €18,90 per maand

In beide gevallen is er uitgegaan van de goedkoopste autoverzekering. De goedkoopste verzekeraar bij de WA-dekking is overigens niet dezelfde als de goedkoopste autoverzekering bij de WA beperkt casco verzekering.

Als je auto te oud is voor de uitgebreide WA-cascoverzekering kun je dus overstappen naar de WA dekking, maar bereken eerst wat jou de uitgebreidere WA beperkt casco kost.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken de premie voor een autoverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
 • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op