800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home bootverzekering Vaarbewijs Wanneer Vaarbewijs 1 nodig

Wanneer heb je Vaarbewijs 1 nodig?

Of u een vaarbewijs nodig heeft, is afhankelijk van de maximale snelheid en de lengte van de boot. Als de boot sneller vaart dan 20 km/u of langer is dan 15 meter, heeft u een vaarbewijs nodig. Het vaarbewijs wordt ook wel Klein Vaarbewijs genoemd. Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar u met dat vaarbewijs mag varen. Op Alpina.nl leggen we u uit wanneer u Vaarbewijs 1 nodig heeft. Vergeet ook niet om eens te kijken naar een bootverzekering. Zo bent u ook nog eens goed verzekerd als u het water op gaat.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

wanneer vaarbewijs 1

Waar mag je varen met vaarbewijs 1?

Vraagt u zich af welk vaarbewijs u nodig heeft? Met Vaarbewijs 1 (ook wel Klein Vaarbewijs I genoemd) mag u varen op rivieren, kanalen en meren. Dit vaarbewijs is geschikt voor (kleinere) binnenlandse wateren. Met Vaarbewijs 1 mag u ook varen op de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Uitzonderingen zijn de Westerschelde en de Oosterschelde, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Eems en de Dollard. Voor deze vaargebieden heeft u Vaarbewijs 2 nodig.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2?

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 zit hem in het gebied waar u mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Voordat u Vaarbewijs 2 kunt halen moet u wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs 1. Het is ook mogelijk om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen. U kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan om direct Vaarbewijs 2 te halen.

Veelgestelde vragen over Vaarbewijs 1

Hoelang is Vaarbewijs 1 geldig?

Zodra u het vaarbewijs heeft gehaald, is het onbeperkt geldig. Het verlengen van een vaarbewijs is namelijk per 1 juli 2014 afgeschaft.

 

Moet ik 18 jaar zijn om Vaarbewijs 1 te halen?

Als je slaagt voor het examen, maar nog geen 18 jaar oud bent, krijg je een uitslagbrief. Deze brief kunt je dan op je 18e inwisselen voor een vaarbewijs.

Kan ik Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 tegelijkertijd halen?

Ja, je kan Vaarbewijs 1 en 2 tegelijk halen. Je hoeft dan ook maar 1 keer examen te doen. Bovendien is het ook nog eens voordeliger, omdat je vaak korting krijgt als je 2 cursussen combineert.

Vaarbewijs 1 halen

Wilt u er graag op uit met uw boot, maar heeft u nog geen vaarbewijs? U kunt dan beginnen met het halen van Klein Vaarbewijs I.  Om Vaarbewijs 1 te halen moet u slagen voor het KVB1 examen. Er zijn verschillende manieren om Vaarbewijs 1 te halen. U kunt bijvoorbeeld een dagcursus volgen. Dit houdt in dat u een lesdag uitleg krijgt van een leraar. Vervolgens krijgt u de lesstof mee naar huis en kunt u deze zelf nogmaals doorlezen. Ook zijn er diverse online cursussen en videocursussen beschikbaar. U kunt dus zelf kiezen wat u de prettigste manier vindt. U kunt natuurlijk ook kiezen voor zelfstudie met eventueel examentrainingen.

Vaarbewijs 1 examen

Om uw vaarbewijs te halen hoeft u alleen een theorie-examen te doen, geen praktijkexamen. U kunt dit examen aanvragen op de website van het CBR en op een locatie bij u in de buurt afleggen. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het examen.

Er is geen minimale leeftijd voor het halen van het examen. Als je slaagt voor het examen, maar nog geen 18 jaar oud bent, krijg je een uitslagbrief. Deze brief kunt je dan op je 18e inwisselen voor een vaarbewijs. Tot die tijd mag je dus geen boot besturen of in een gebied varen waar een vaarbewijs nodig is.

Vaarbewijs 1 aanvragen

Als u geslaagd bent voor het Klein Vaarbewijs I examen kunt u het vaarbewijs aanvragen via de website van het CBR. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

  1. Ga naar de website van het CBR en login op Mijn CBR
  2. Klik ophet tabblad Alle taken of op de button Iets anders
  3. Klik (onder Recreatievaart) op Gezondheidsverklaring recreatievaart
  4. U volgt alle verdere stappen zoals aangegeven
  5. Klik (onder Recreatievaart) op Vaarbewijs aanvragen
  6. Klik op Eerste aanvraag vaarbewijs
  7. Klik op Start
  8. U kiestde pas met de meeste bevoegdheden (waar u recht op heeft)
  9. U volgt alle verdere stappen zoals aangegeven

Zodra u betaald heeft, stuurt het CBR uw vaarbewijs binnen twee weken naar u op.

Wat kost het om vaarbewijs 1 te halen?

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de manier waarop u Vaarbewijs 1 haalt. Volgt u een dagcursus? Dan kost dit vaak zo’n €150,-. Een videocursus is iets goedkoper, ongeveer €100,-. Verder moet u rekening houden met de volgende kosten:

Onderdeel Tarieven 2021
Training/cursus €100/€150
Theorieboek €20
Examen €44,45
Vaarbewijs 1 aanvragen €10,60

Vaarbewijs 1 in het buitenland

Om te mogen varen in het buitenland heeft u een ICC nodig. ICC staat voor Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Alle vaarbewijzen die nieuwe worden afgegeven krijgen automatisch ook een ICC. Vaarbewijs 1 is in het Engels een ICC for inland waters. Als u Vaarbewijs 2 heeft krijgt u een ICC for inland and coastal waters.

Gaat u in het buitenland varen met Vaarbewijs 1 op zak? Dan is het wel belangrijk dat u controleert welke regels erin dat landen gelden omtrent het vaarbewijs. Elk land hanteert namelijk weer eigen regels over wanneer u welk vaarbewijs nodig heeft.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op