Wanneer heb je Vaarbewijs 2 nodig?

Bent u al in het bezit van Vaarbewijs 1? Dan vraagt u zich misschien af of het ook nodig is om Vaarbewijs 2 te halen. Of misschien heeft u nog helemaal geen vaarbewijs en wilt u weten welk vaarbewijs u wanneer nodig heeft. Welk vaarbewijs u nodig heeft, is afhankelijk van het gebied waar u wilt varen. Wil u graag varen op de binnenwateren van Nederland, zoals rivieren, kanalen en kleine meren? Dan heeft u aan Vaarbewijs 1 voldoende. Vaart u ook graag op grotere meren of op zee? Dan is Vaarbewijs 2 nodig. Op Alpina.nl leggen we het u graag uit. U kunt bij ons ook direct de premie voor een bootverzekering berekenen!

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 2 en Vaarbewijs 1?

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 zit hem in het gebied waar u mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Voordat u Vaarbewijs 2 kunt halen moet u wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs 1. Het is ook mogelijk om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen. U kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan om direct Vaarbewijs 2 te halen.

Vaarbewijs 2 halen

U kunt Vaarbewijs 2 halen als u al in het bezit bent van Vaarbewijs 1, óf als u beide examens tegelijkertijd aflegt. Om Vaarbewijs 2 te halen moet u slagen voor de examens KVB1 en KVB2. U mag zelf kiezen om beide examen in één keer achter elkaar af te leggen, of om eerst KVB1 te doen en daarna KVB2. U krijgt pas een Vaarbewijs 2 als u voor beide examen geslaagd bent. Slaagt u alleen voor KVB2? Dan kunt u nog geen Vaarbewijs 2 aanvragen. Slaagt u alleen voor KVB1? Dan kunt u eventueel wel alvast Vaarbewijs 1 aanvragen.

Wat kost Vaarbewijs 2?

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de manier waarop u Vaarbewijs 2 haalt. Volgt u een dagcursus? Dan kost dit vaak zo’n €150,-. Een videocursus is iets goedkoper, ongeveer €100,-. Verder moet u rekening houden met de volgende kosten:

OnderdeelTarieven 2021
Training/cursus€100/€150
Theorieboek€20
KVB1€44,45
KVB2€52,90
Vaarbewijs 2€10,60

Veelgestelde vragen over Vaarbewijs 2

Is het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk?

Veel mensen vragen zich af of het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk is. Dit verschilt per persoon. Als u al Vaarbewijs 1 heeft, heeft u al natuurlijk al een deel van de kennis. Daarnaast zijn er verschillende soorten lesmateriaal, zoals een dagcursus of videocursus. U kunt zelf kiezen wel manier van leren het beste bij u past.

Hoelang is Vaarbewijs 2 geldig?

Als u eenmaal uw vaarbewijs gehaald heeft, is deze uw hele leven geldig. Het verlengen van het Klein en Groot Vaarbewijs is per 1 juli 2014 afgeschaft.

Kan ik Vaarbewijs 2 ook zonder Vaarbewijs 1 halen?

Nee, u moet eerst Vaarbewijs 1 halen, voordat u Vaarbewijs 2 kunt halen. U kunt beide examens wel tegelijkertijd afleggen. Als u voor beide slaagt, krijgt u direct Vaarbewijs 2.

Examen voor Vaarbewijs 2

Om te slagen voor Vaarbewijs 2 moet u dus zowel het examen KVB1 als KVB2 succesvol afleggen. U hoeft hiervoor geen praktijkexamen te doen, alleen een theorie-examen. U kunt dit examen aanvragen op de website van het CBR en op een locatie bij u in de buurt afleggen. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het examen.

Er is geen minimale leeftijd voor het halen van het examen. Als je slaagt voor het examen, maar nog geen 18 jaar oud bent, krijg je een uitslagbrief. Deze brief kunt je dan op je 18e inwisselen voor een vaarbewijs. Tot die tijd mag je dus geen boot besturen of in een gebied varen waar een vaarbewijs nodig is.

Vaarbewijs 2 aanvragen

Als u geslaagd bent voor het Klein Vaarbewijs II examen kunt u het vaarbewijs aanvragen via de website van het CBR. Hiervoor volgt u de volgende stappen:

  1. Ga naar de website van het CBR en login op Mijn CBR
  2. Klik ophet tabblad Alle taken of op de button Iets anders
  3. Klik (onder Recreatievaart) op Gezondheidsverklaring recreatievaart
  4. U volgt alle verdere stappen zoals aangegeven
  5. Klik (onder Recreatievaart) op Vaarbewijs aanvragen
  6. Klik op Eerste aanvraag vaarbewijs
  7. Klik op Start
  8. U kiestde pas met de meeste bevoegdheden (waar u recht op heeft)
  9. U volgt alle verdere stappen zoals aangegeven

Zodra u betaald heeft, stuurt het CBR uw vaarbewijs binnen twee weken naar u op.

Vaarbewijs 2 in het buitenland

Om te mogen varen in het buitenland heeft u een ICC nodig. ICC staat voor Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Alle vaarbewijzen die nieuwe worden afgegeven krijgen automatisch ook een ICC. Vaarbewijs 2 heeft in het Engels een ICC for inland and coastal waters. Als u alleen Vaarbewijs 1 heeft, heet dit ICC for inland waters. Als u met een boot in het buitenland gaat varen is het wel belangrijk dat u van tevoren controleert wat de regels omtrent het vaarbewijs zijn in dat land. Dat wil per land nog wel eens verschillen.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 29-01-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op