800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home bootverzekering Vaarbewijs Wanneer Vaarbewijs 2 nodig

Wanneer heb je Vaarbewijs 2 nodig?

Ben je al in het bezit van Vaarbewijs 1? Dan vraag je je misschien af of het ook nodig is om Vaarbewijs 2 te halen. Of misschien heb je nog helemaal geen vaarbewijs en wil je weten welk vaarbewijs je wanneer nodig hebt. Welk vaarbewijs je nodig hebt, is afhankelijk van het gebied waar je wilt varen. Wil je graag varen op de binnenwateren van Nederland, zoals rivieren, kanalen en kleine meren? Dan heb je aan Vaarbewijs 1 voldoende. Vaar je ook graag op grotere meren of op zee? Dan is Vaarbewijs 2 nodig. Op Alpina.nl leggen we het je graag uit. Je kunt bij ons ook direct de premie voor een bootverzekering berekenen!

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

wanneer vaarbewijs 2

Waar mag je varen met Vaarbewijs 2?

Het vaarbewijs wordt ook wel Klein Vaarbewijs genoemd. Er staat altijd een I of II achter. Dit getal verwijst naar de Nederlandse vaargebieden waar je met dat vaarbewijs mag varen. Vaarbewijs 2 is eigenlijk Vaarbewijs 1 en 2 samen. Je mag dus niet alleen op rivieren, kanalen en meren varen, maar ook op de grotere wateren en kustwateren. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Een uitzondering is de Gouwzee, wat onderdeel is van het Markermeer. Daar mag je wel met alleen Vaarbewijs 1 varen.

Bootverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Wat is het verschil tussen Vaarbewijs 2 en Vaarbewijs 1?

Het verschil tussen Vaarbewijs 1 en Vaarbewijs 2 zit hem in het gebied waar je mag varen. Met Vaarbewijs 1 is het toegestaan om op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 mag je ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde. Voordat je Vaarbewijs 2 kunt halen, moet je wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs 1. Het is ook mogelijk om Vaarbewijs 1 en 2 tegelijkertijd te halen. Je kunt Vaarbewijs 1 niet overslaan om direct Vaarbewijs 2 te halen.

Vaarbewijs 2 halen

Je kunt Vaarbewijs 2 halen als je al in het bezit bent van Vaarbewijs 1, óf als je beide examens tegelijkertijd aflegt. Om Vaarbewijs 2 te halen moet je slagen voor de examens KVB1 en KVB2. Je mag zelf kiezen om beide examen in één keer achter elkaar af te leggen, of om eerst KVB1 te doen en daarna KVB2. Je krijgt pas een Vaarbewijs 2 als je voor beide examen geslaagd bent. Slaag je alleen voor KVB2? Dan kun je nog geen Vaarbewijs 2 aanvragen. Slaag je alleen voor KVB1? Dan kun je eventueel wel alvast Vaarbewijs 1 aanvragen.

Wat kost Vaarbewijs 2?

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de manier waarop je Vaarbewijs 2 haalt. Volg je een dagcursus? Dan kost dit vaak zo’n €150,-. Een videocursus is iets goedkoper, ongeveer €100,-. Verder moet je rekening houden met de volgende kosten:

Onderdeel Tarieven 2021
Training/cursus €100/€150
Theorieboek €20
KVB1 €44,45
KVB2 €52,90
Vaarbewijs 2 €10,60

Veelgestelde vragen over Vaarbewijs 2

Is het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk?

Veel mensen vragen zich af of het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk is. Dit verschilt per persoon. Als je Vaarbewijs 1 al hebt, heb je natuurlijk al een deel van de kennis. Daarnaast zijn er verschillende soorten lesmateriaal, zoals een dagcursus of videocursus. Je kunt zelf kiezen welke manier van leren het beste bij je past.

Hoelang is Vaarbewijs 2 geldig?

Als je eenmaal een vaarbewijs gehaald hebt, is deze je hele leven geldig. Het verlengen van het Klein en Groot Vaarbewijs is per 1 juli 2014 afgeschaft.

Kan ik Vaarbewijs 2 ook zonder Vaarbewijs 1 halen?

Nee, je moet eerst Vaarbewijs 1 halen, voordat je Vaarbewijs 2 kunt halen. Je kunt beide examens wel tegelijkertijd afleggen. Als je voor beide slaagt, krijg je direct Vaarbewijs 2.

Examen voor Vaarbewijs 2

Om te slagen voor Vaarbewijs 2 moet je dus zowel het examen KVB1 als KVB2 succesvol afleggen. Je hoeft hiervoor geen praktijkexamen te doen, alleen een theorie-examen. Je kunt dit examen aanvragen op de website van het CBR en op een locatie bij jou in de buurt afleggen. Vergeet niet om een geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar het examen.

Er is geen minimale leeftijd voor het halen van het examen. Als je slaagt voor het examen, maar nog geen 18 jaar oud bent, krijg je een uitslagbrief. Deze brief kunt je dan op je 18e inwisselen voor een vaarbewijs. Tot die tijd mag je dus geen boot besturen of in een gebied varen waar een vaarbewijs nodig is.

Vaarbewijs 2 aanvragen

Als je geslaagd bent voor het Klein Vaarbewijs II examen kun je het vaarbewijs aanvragen via de website van het CBR. Hiervoor volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar de website van het CBR en login op Mijn CBR
  2. Klik ophet tabblad Alle taken of op de button Iets anders
  3. Klik (onder Recreatievaart) op Gezondheidsverklaring recreatievaart
  4. Je volgt alle verdere stappen zoals aangegeven
  5. Klik (onder Recreatievaart) op Vaarbewijs aanvragen
  6. Klik op Eerste aanvraag vaarbewijs
  7. Klik op Start
  8. Je kiest de pas met de meeste bevoegdheden (waar je recht op hebt)
  9. Je volgt alle verdere stappen zoals aangegeven

Zodra je betaald, stuurt het CBR het vaarbewijs binnen twee weken naar je op.

Vaarbewijs 2 in het buitenland

Om te mogen varen in het buitenland heb je een ICC nodig. ICC staat voor Internationaal Certificaat van Competentie. Het is een vertaling van het vaarbewijs in het Engels. Alle vaarbewijzen die nieuwe worden afgegeven krijgen automatisch ook een ICC. Vaarbewijs 2 heeft in het Engels een ICC for inland and coastal waters. Als je alleen Vaarbewijs 1 hebt, heet dit ICC for inland waters. Als je met een boot in het buitenland gaat varen is het wel belangrijk dat je van tevoren controleert wat de regels omtrent het vaarbewijs zijn in dat land. Dat wil per land nog wel eens verschillen.

Bereken direct de premie van jouw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op