Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Hoe verplicht is een bootverzekering nu eigenlijk?

In Nederland bent u niet wettelijk verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel en als u naar het buitenland wilt met uw boot dan gelden er vaak andere regels. In deze blog ga ik in op wanneer het wel verplicht is om uw boot te verzekeren, welke boten vaak al verzekerd zijn en waarom een verstandige booteigenaar zijn boot minstens WA verzekert.

bootverzekering verplicht

Wanneer het verplicht is om uw boot te verzekeren in Nederland

In principe is het in Nederland dus niet verplicht om uw boot te verzekeren. Wel wordt in sommige gevallen van u geëist dat u een boot minimaal WA verzekert. Bijvoorbeeld als u:

 • In bepaalde jachthavens wilt liggen met uw boot
 • Wedstrijden wilt varen met uw boot
 • Bij een botenstalling
 • Bij sommige vaarwateren (of delen daarvan)

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer het verplicht is om uw boot te verzekeren in het buitenland

In sommige landen is het wel verplicht om uw boot te verzekeren. Met name de landen rond de Middellandse Zee hebben vaak deze verplichting. De volgende landen hebben bijvoorbeeld deze verplichting:

 • Spanje
 • Italië
 • Kroatië
 • Griekenland

U kunt in deze landen uw dekking aantonen met een internationaal verzekeringsbewijs. Dit bewijs kunt u opvragen bij uw verzekeraar of tussenpersoon voordat u op vakantie gaat. Dit bewijs kan per land anders zijn. Er bestaan bijvoorbeeld een speciaal Italië certificaat wat alleen geldig is in Italië.

Gaat u naar het buitenland met uw boot? Zorg er dan voor dat u in het bezit bent van het internationale verzekeringsbewijs of Italië certificaat. Anders komt u voor nare verassingen te staan als u met uw boot het water op gaat tijdens uw vakantie.

Boten die vallen onder uw standaard aansprakelijkheidsverzekering

Een standaard WA (wettelijke aansprakelijkheid) verzekering dekt de schade die u aan anderen toebrengt. Boten die hier onder vallen zijn:

 • Kano’s
 • Roeiboten
 • Zeilplanken
 • Zeilboten met een zeil kleiner dan 16 m2
 • Motorboten met een vermogen minder dan 4 pk

Let er wel op dat als de motor van uw bootje een vermogen van precies 4 pk heeft deze niet meer onder uw aansprakelijkheidsverzekering valt.

De standaard WA-verzekering heeft in de meeste gevallen werelddekking. Dus ook als u met uw bootje/kano/zeilplank op vakantie gaat, bent u gewoon gedekt voor schade aan derden. Lees hier voor de zekerheid nog wel even de polis van uw aansprakelijkheidsverzekering voor door.

Waarom het verstandig is om uw boot ten minste WA te verzekeren

Het wordt steeds drukker op de Nederlandse wateren. De kans op ongelukken wordt dus steeds groter. Hierdoor is het verstandig om voor uw boot ten minste een WA-verzekering af te sluiten. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zo is de schade die u toebrengt aan anderen gedekt. Deze kosten kunnen hoog oplopen in geval van letselschades.

Een WA-verzekering hoeft ook niet veel te kosten, u heeft al een WA-verzekering voor € 60,- per jaar (wel afhankelijk van uw boot en situatie) en afsluiten hoeft geen hels karwei te zijn. Binnen tien minuten kunt u uw premie berekenen en uw boot online afsluiten met directe dekking.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op