800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Boot verzekeren zonder vaarbewijs

Bij het afsluiten van een bootverzekering wordt gevraagd of u in het bezit bent van een vaarbewijs. Als u geen vaarbewijs heeft, is dit niet direct een probleem. U heeft namelijk niet voor elke boot een vaarbewijs nodig. Of u een vaarbewijs nodig heeft, is afhankelijk van de maximumsnelheid en de lengte van uw boot. Heeft u voor het besturen van uw vaarbewijs geen vaarbewijs nodig? Dan kunt u uw boot gewoon verzekeren, ook zonder vaarbewijs.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

boot verzekeren zonder vaarbewijs

Wanneer heb je dan een vaarbewijs nodig?

Of u een vaarbewijs nodig heeft, is dus afhankelijk van twee factoren:

  • De maximale snelheid van uw boot
  • De lengte van uw boot

Iedereen mag een zeilboot, roeiboot, waterfiets of kano besturen, mits deze kleiner is dan 7 meter. Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Voor boten tussen de 7 meter en 15 meter geldt de eis dat de bestuurder minimaal 16 jaar is. Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig. Bovendien moet de bestuurder van de boot minimaal 18 jaar zijn. Ook wordt er gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig. Een rubberbootje met meer dan 5 PK, kan meestal harder dan 20 km per uur. Daarom zal u daarvoor alsnog een vaarbewijs nodig hebben. Bij het verzekeren van een boot maakt het dus niet als u geen vaarbewijs heeft, mits u voor uw boot ook geen vaarbewijs nodig heeft.

Bootverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Is een bootverzekering verplicht?

In Nederland is het niet verplicht om uw boot te verzekeren. Wel is in sommige situaties een WA-bootverzekering verplicht. Dit is bijvoorbeeld bij wedstrijden, in een jachthaven, in een botenstalling of op (een deel van) het vaarwater. Met een WA-bootverzekering bent u verzekerd voor schade die u een ander toebreng met uw boot. Gaat u met uw boot buiten Nederlandse wateren varen? Dan is het belangrijk dat u controleert hoe de regels zijn in het land waar u vaart. In sommige landen is een bootverzekering namelijk wel wettelijk verplicht. Dit is bijvoorbeeld vaak in landen rond de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland en Kroatië.

Veelgestelde vragen over een boot verzekeren

Heb ik voor mijn boot een vaarbewijs nodig?

U hoeft niet voor iedere boot een vaarbewijs te hebben. In Nederland geldt: kan de boot sneller dan 20 km/u varen, of is de boot langer dan 15 meter? Dan heeft u een vaarbewijs nodig. Deze regels verschillen per land.

Kan ik mijn boot verzekeren met alleen Vaarbewijs 1?

Zeker, bij het verzekeren van een boot maakt het niet uit of u Vaarbewijs 1, Vaarbewijs 2 of geen vaarbewijs heeft. Het cijfer geeft alleen aan in waar u mag varen. Met Vaarbewijs 1 mag u varen op rivieren, kanalen en meren. Dit vaarbewijs is geschikt voor (kleinere) binnenlandse wateren. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op grotere wateren of kustwateren varen.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een bootverzekering?

Over het algemeen zijn er een aantal factoren die de premie van een bootverzekering bepalen. Elke verzekeraar heeft weer andere polisvoorwaarden, waardoor een bootverzekering bij de ene verzekeraar goedkoper is dan bij de ander. Bij het vergelijken van bootverzekeringen is het daarom belangrijk dat u, naast de verschillen in premie, ook de polisvoorwaarden goed analyseert. Lees meer.

Bootverzekering afsluiten zonder vaarbewijs? Bereken direct de premie!

Ook zonder vaarbewijs kunt u op Alpina.nl uw boot verzekeren. De eerste stap is het vergelijken van bootverzekeringen. Hiervoor vult u een aantal gegevens in, in onze online vergelijkingstool. Dit zijn een aantal gegevens over uw boot, zoals het soort vaartuig, het motorvermogen en het type brandstof. Ook wordt er gevraagd of u een vaarbewijs heeft, wat het gewenste vaargebied is en hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd met uw vaartuig. Ook kiest u natuurlijk de dekking voor uw verzekering. Aan de hand van deze gegevens worden vervolgens de premies berekend. Als u een bootverzekering heeft gevonden die bij uw wensen past, kunt u deze direct online afsluiten.

Bereken direct de premie van uw bootverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op