800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Op vakantie met de caravan: heb ik een groene kaart nodig?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Bij het afsluiten van een autoverzekering ontvangt u de groene kaart van uw verzekeraar. Gaat u met uw caravan op vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat u een extra groene kaart voor uw caravan nodig heeft.

Aanhangwagens en caravans worden in Nederland (mee)verzekerd op de WA-verzekering van het trekkende motorrijtuig. Dit houdt in dat er maar een groene kaart wordt afgegeven. Ook in het geval wanneer er een aparte caravanverzekering is afgesloten.

Wanneer groene kaart voor caravans verplicht?

De groene kaart voor caravans is verplicht wanneer:

 • U op vakantie gaat naar Polen, Duitsland, Kroatië of Spanje, én:
 • het totale gewicht (leeggewicht + laadvermogen) van uw caravan is zwaarder dan 750 kilogram.

In bovenstaande gevallen heeft u dus een groene kaart voor uw caravan nodig. Weet u nog niet precies waar uw reis naartoe gaat? Dan is het verstandig om op voorhand toch een groene kaart voor uw caravan aan te vragen. Zo weet u in ieder geval zeker dat u niet voor verrassingen komt te staan. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete.

groene kaart caravan

Groene kaart caravan aanvragen

Als u naar een van bovenstaande landen op vakantie gaat, is het aan te raden op tijd uw groene kaart van uw caravan aan te vragen. Caravans worden in Nederland (mee)verzekerd op de WA-verzekering van het trekkende motorrijtuig. U vraagt de groene kaart voor uw caravan dus aan bij uw autoverzekering. Kijk hier om uw groene kaart aanvragen.

Bereken premie voor uw caravanverzekering

Met de caravan in Nederland

In Nederland bent u niet verplicht de groene kaart van uw voertuig bij u te hebben.  De politie kan aan hand van het kenteken van de uw auto zien of u verzekerd bent. Uw caravan is altijd gratis WA meeverzekerd op uw autoverzekering.  Toch is het wel altijd verstandig om uw groene kaart digitaal of op papier mee te nemen. Op de groene kaart staat namelijk onder andere welke noodnummers u kunt bellen bij een ongeval of bij pech.

Hoe zit het met de groene kaart voor de auto?

In Nederland is het niet verplicht om de groene kaart voor uw auto bij u te hebben. In het buitenland kunnen er andere regels gelden. Zo zijn er een aantal landen waar de groene kaart nog verplicht is. Lees hier in welke landen de groene kaart verplicht is voor de auto.

Groene kaart; handig om bij u te hebben

Ook al is het niet overal verplicht. Toch kan het handig zijn om de groene kaart bij u te hebben, zeker ook in het buitenland. Op de groene kaart staat allerlei praktische informatie, zoals telefoonnummers die u nodig heeft bij een pech, schade of diefstal. De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. In heel Europa is de groene kaart hetzelfde opgezet waardoor deze ook in het buitenland goed te lezen is door bijvoorbeeld te politie.

Waar moet u alleen een groene kaart voor de auto bij u hebben?

In veel landen is het niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben. Toch zijn er een aantal landen die u verplichten om een groene kaart voor de auto bij u te hebben. Let erop dat de groene kaart in deze landen echt op groen papier afgedrukt moet worden. Mocht u niet (meer) in het bezit zijn van zo’n originele groene kaart op groen papier kunt u deze altijd opvragen bij uw autoverzekeraar. Hieronder vindt u een overzicht van de landen waar u verplicht bent om een groene kaart voor de auto bij u te hebben.

 • Marokko
 • Albanië
 • Bosnië-Herzegovina
 • Iran
 • Israël
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije
 • Voormalig Joegoslavische Republiek
 • Macedonië
 • Wit-Rusland

In welke landen is een aparte groene kaart voor de caravan en auto nodig?

Wanneer u op pad gaat met een caravan die een eigen kenteken heeft en dus zwaarder dan 750 kg is, bent u in Duitsland, Polen en Spanje zowel verplicht om een orginele groene kaart van uw auto als ook van uw caravan bij u hebben. Deze aparte groene kaart voor de caravan kunt u bij uw autoverzekeraar aanvragen. De autoverzekeraar heeft hiervoor een kopie van het kentekenbewijs van de caravan nodig.

Bereken de premie voor een caravanverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op