800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat houdt de groene kaart voor jouw auto in?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, ontvang je van jouw verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Met deze groene kaart kun je aantonen dat jouw auto verzekerd is. Op de groene kaart staat de naam van de verzekeringsmaatschappij en welke dekking je hebt afgesloten. Ieder jaar krijg je van de verzekeraar een nieuwe groene kaart.

Hoe ziet de groene kaart eruit?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat jouw auto verzekerd is. Het voordeel van een groene kaart is dat deze door heel Europa hetzelfde is opgezet, waardoor deze ook in het buitenland goed is te lezen voor bijvoorbeeld de politie. De groene kaart kan de vorm hebben van een document of een pasje.
Moet de groene kaart ook altijd groen zijn? Lees hier meer.

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart bevat diverse informatie. Een belangrijk onderdeel is het groene kaart nummer. Dit nummer heb je nodig als je schade rijdt. Het groene kaart nummer dien je in te vullen op het schadeformulier. Daarnaast vermeldt de verzekeraar op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Verder wordt er op de groene kaart vermeld voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart zet de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, een ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland. Ondanks dat de groene kaart niet verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan.

groene kaart

Moet je de groene kaart in je auto bewaren?

Het is verstandig om de groene kaart altijd bij je te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij jouw rijbewijs. Zo heb je deze altijd bij je als je met de auto op pad gaat. Ben je de groene kaart kwijt of is je auto gestolen met de groene kaart er nog in? Dan kun je online gratis een nieuwe kaart opvragen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Hoe lang is de groene kaart geldig?

Er bestaat nog wel eens wat verwarring over hoe lang de groene kaart geldig is. In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijg je automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd. Omdat de verlenging precies op het moment kan zijn dat je op vakantie bent, is ervoor gekozen de geldigheid met een maand te verlengen. Zo wordt voorkomen dat je met een ongeldige groene kaart in het buitenland zit.

In welke landen ben ik met een groene kaart verzekerd?

In welke landen je verzekerd bent, staat ook aangegeven op de groene kaart. Als je naar het buitenland gaat, is jouw auto dus verzekerd in de landen die op je groene kaart staan. Check dit altijd voor vertrek, aangezien dit per verzekeraar kan verschillen.

Is het verplicht om een groene kaart in de auto te hebben?

Tegenwoordig is het niet wettelijk verplicht om jouw groene kaart bij je te hebben, met uitzondering van niet-gekentekende voertuigen zoals tractoren. Het is echter wel aan te raden om de groene kaart voor je auto altijd bij je te hebben. In geval van nood of pech heb je altijd je verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers bij de hand.

 

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op