Wat houdt de groene kaart voor uw auto in?

Bij het afsluiten van een autoverzekering, ontvangt u van uw verzekeringsmaatschappij een groene kaart. Met deze groene kaart kunt u aantonen dat uw auto verzekerd is. Op de groene kaart staat de naam van de verzekeringsmaatschappij en welke dekking u heeft afgesloten. Ieder jaar krijgt u van de verzekeraar een nieuwe groene kaart.

Hoe ziet de groene kaart eruit?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u kunt aantonen dat uw auto verzekerd is. Het voordeel van een groene kaart is dat deze door heel Europa hetzelfde is opgezet, waardoor deze ook in het buitenland goed is te lezen voor bijvoorbeeld de politie. De groene kaart kan de vorm hebben van een document of een pasje.
Moet de groene kaart ook altijd groen zijn? Lees hier meer.

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart bevat diverse informatie. Een belangrijk onderdeel is het groene kaart nummer. Dit nummer heeft u nodig als u schade rijdt. Het groene kaart nummer dient u in te vullen op het schadeformulier. Daarnaast vermeldt de verzekeraar op de groene kaart in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Verder wordt er op de groene kaart vermeld voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart zet de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, een ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland. Ondanks dat de groene kaart niet verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan.

Moet je de groene kaart in je auto bewaren?

Het is verstandig om de groene kaart altijd bij u te hebben, maar niet aan te raden om deze bijvoorbeeld in de auto te bewaren. Bewaar de groene kaart bijvoorbeeld bij uw rijbewijs. Zo heeft u deze altijd bij u als u met de auto op pad gaat. Bent u de groene kaart kwijt of is uw auto gestolen met de groene kaart er nog in? Dan kunt u online gratis een nieuwe kaart opvragen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

groene kaart

Hoe lang is de groene kaart geldig?

Er bestaat nog wel eens wat verwarring over hoe lang de groene kaart geldig is. In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd. Omdat de verlenging precies op het moment kan zijn dat u op vakantie bent, is ervoor gekozen de geldigheid met een maand te verlengen. Zo wordt voorkomen dat u met een ongeldige groene kaart in het buitenland zit.

In welke landen ben ik met een groene kaart verzekerd?

In welke landen u verzekerd bent, staat ook aangegeven op de groene kaart. Als u naar het buitenland gaat, is uw auto dus verzekerd in de landen die op uw groene kaart staan. Check dit altijd voor vertrek, aangezien dit per verzekeraar kan verschillen.

Is het verplicht om een groene kaart in de auto te hebben?

Tegenwoordig is het niet wettelijk verplicht om uw groene kaart bij u te hebben, met uitzondering van niet-gekentekende voertuigen zoals tractoren. Het is echter wel aan te raden om de groene kaart voor uw auto altijd bij u te hebben. In geval van nood of pech heeft u altijd uw verzekeringsgegevens en belangrijke telefoonnummers bij de hand.

 

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 19-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op