800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe werkt het precies met schadevrije jaren bij een motorverzekering?

Bij het afsluiten van een motorverzekering stelt vrijwel iedere verzekeraar de vraag: ‘hoeveel schadevrije jaren heeft u opgebouwd?’ En hoewel deze vraag te beantwoorden lijkt met een simpel getal, ligt het vaak wat minder eenvoudig. Er bestaat namelijk veel verwarring over schadevrije jaren. Wat zijn schadevrije jaren namelijk precies? Wat doen deze schadevrije jaren voor uw motorverzekering? Hoe werkt het systeem van schadevrije jaren en wat gebeurt er als u schade claimt?

Het is een feit dat schadevrije jaren direct van invloed zijn op de hoogte van de premie die u betaalt voor een motorverzekering… Hieronder leggen wij u daarom meer uit over de schadevrije jaren voor een motorverzekering!

Scooterverzekering schadevrije jaren

Het systeem van schadevrije jaren

Schadevrije jaren kennen een groot voordeel. Zo ontvangt u korting op de premie door het niet claimen van schade. Dit wordt ook wel het bonus/malus systeem genoemd. Hierbij is het volledigheidshalve handig om te vermelden dat er bij oldtimerverzekeringen vaak geen schadevrije jaren van toepassing zijn.

Motorverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe worden schadevrije jaren voor de motor opgebouwd? Let op: opbouwen per polis

Het opbouwen van schadevrije jaren is vrij simpel. Vanaf het begin dat u de motorverzekering afsluit, begint te teller te lopen. Vervolgens bouwt u per jaar dat u de verzekering heeft een schadevrij jaar op voor de motorverzekering, indien u geen schade claimt. En hierbij wordt bewust gesproken van ‘niet claimen’. Rijdt u kleine schade? Dan is het soms nog weleens voordeliger een schade voor eigen rekening te nemen.

Het is overigens goed om te vermelden dat u per polis schadevrije jaren opbouwt. Men denkt soms dat schadevrije jaren op een naam worden opgebouwd. Heeft u 5 schadevrije jaren op uw autoverzekering? Dan betekent dit dat u nog geen schadevrije jaren heeft indien u voor het eerst een motorverzekering afsluit. Maar hier is wel een oplossing voor bij de meeste verzekeraars:

Kun je schadevrije jaren koppelen tussen verschillende voertuigen?

Het kan zijn dat u alsnog korting ontvangt, wanneer u bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren heeft opgebouwd met de auto en een nieuwe motorverzekering afsluit. Dit is afhankelijk van het beleid van de verzekeraar. Check daarom altijd goed de verzekeringsvoorwaarden van tevoren.

Wie bouwt de schadevrije jaren voor de motor precies op?

In de meeste gevallen bouwt de verzekeringnemer de schadevrije jaren voor de motorverzekering op. De verzekeringnemer is in die gevallen vaak ook regelmatig bestuurder. Soms is het zo dat een ander de schadevrije jaren opbouwt als regelmatig bestuurder. Hierin is transparantie naar de verzekeraar belangrijk.

Wat nu als u schade claimt via de motorverzekering?

Indien u schade claimt, gaat dit direct ten koste van de opbouw van schadevrije jaren. Het verschilt per verzekeraar, maar vaak gaat u 5 schadevrije jaren achteruit bij het claimen van schade. Ook dit is een indicator dat een onderhandse oplossing bij minimale schade vaak een goed idee is. Schade claimen is namelijk schade claimen.

Hoelang zijn schadevrije jaren geldig en wat zijn negatieve schadevrije jaren voor de motor?

Over het algemeen zijn schadevrije jaren 3 jaar geldig waarna ze vervallen. Echter verschilt dit eveneens per verzekeraar. Er worden soms ook uitzonderingen gemaakt op geldende regels.

En heeft u negatieve schadevrije jaren? Hoewel dit van invloed is op uw premie (die zal hoger worden voor de motorverzekering); is het verstandig hier eerlijk in te zijn. Uiteindelijk bouwt u namelijk vanzelf weer schadevrije jaren op waardoor premies in de toekomst lager kunnen worden.

Sluit uw motorverzekering af bij Alpina

Wilt u een motorverzekering afsluiten? Bij Alpina hanteren wij goede voorwaarden voor het afsluiten van een motorverzekering. Overigens kunt u ook altijd contact met ons opnemen indien u vragen hebt over de schadevrije jaren regeling.

Bereken direct de premie van uw motorverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op