800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Wat is Roy Data precies?

Roy Data is de centrale database van Stichting EPS (Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Bij het opzeggen van een autoverzekering registreert de verzekeraar je opgebouwde schadevrije jaren. Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, raadpleegt de nieuwe verzekeraar de Roy Data database om te zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. Hierdoor hoef je bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering geen royementsverklaring meer aan te leveren. In dit artikel op Alpina.nl gaan we dieper in op wat Roy Data precies is en hoe je jouw gegevens kunt inzien.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

roy data

Voor wie is Roy Data bedoeld?

Roy Data is bedoeld voor zowel verzekeraar als verzekeringsnemer. Een autoverzekeraar is verplicht om, bij het opzeggen van de autoverzekering, het aantal schadevrije jaren bij Roy Data op te geven. Zo kunnen alle autoverzekeraars dit terugzien in de database. Sinds 1 januari 2014 zijn verzekeraars verplicht om minimaal een keer per jaar het aantal schadevrije jaren door te geven. Dan is bij het beëindigen van de verzekering of overstappen duidelijk hoeveel schadevrije jaren iemand heeft opgebouwd. Zo kan de nieuwe verzekeraar de juiste premiekorting toekennen. Bovendien hoef je bij het wisselen van verzekeraar geen papieren royementsverklaring door te sturen naar een nieuwe verzekeraar. Dit was wel het geval tot 1 september 2007. Papieren verklaringen raken echter makkelijker kwijt, waardoor niet altijd kon worden vastgesteld hoeveel schadevrije jaren iemand had opgebouwd.

Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!

Kan ik Roy Data gegevens online inzien?

Voor jou als verzekerde is het vaak niet nodig om Roy Data gegevens online in te zien. Bij het opzeggen van een autoverzekering krijg je namelijk een polisblad waarop het aantal schadevrije jaren staat. Ben je het polisblad kwijt of wil je jouw schadevrije jaren controleren? Dan kun je via de website van Stichting EPS gebruik maken van het inzagerecht formulier. Hier vul je jouw persoonsgegevens in. Na het versturen van het formulier kan het even duren voordat je jouw schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Let op: schadevrije jaren worden pas in Roy Data gezet als je autoverzekering is beëindigt. Loopt jouw verzekering nog, maar wil je jouw schadevrije jaren weten? Dan kun je contact opnemen met de verzekeraar. Deze schadevrije jaren staan namelijk nog niet in Roy Data.

Hoe lang blijven mijn gegevens in Roy Data staan?

Je opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in de autoverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. De verzekeraar legt ze vervolgens vast in Roy-data. Schadevrije jaren blijven echter niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je verzekering zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Bij een enkele verzekeraar is dit zelfs maar 2 jaar, maar bij een ander weer 4 jaar. Controleer daarom altijd bij het afsluiten van een autoverzekering hoe lang schadevrije jaren bij jouw verzekeraar geldig zijn.

Roy Data inzien

Je schadevrije jaren worden, na het beëindigen van een verzekering, geregistreerd bij Roy Data. Dit is het aantal schadevrije jaren dat je had opgebouwd tot het moment waarop je de verzekering hebt opgezegd. Wil je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd? Dan kun je deze gegevens inzien. Dit gaat via de website van Stichting EPS. Daar kun je het inzagerecht formulier invullen. Dit verstuur je, samen met een kopie van je legitimatiebewijs, via de website.

Roy Data schadevrije jaren

In de Roy Data database worden schadevrije jaren vastgelegd. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Voor elk schadevrij jaar stijg je 1 bonus malus trede. Hoe hoger je stijgt op de bonus malus ladder, hoe meer korting je zult ontvangen op de premie. Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de autoverzekering. Door schadevrij te rijden kun je bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen.

Roy Data opvragen

Loopt je autoverzekering nog, maar ben je benieuwd naar de schadevrije jaren? Dan kun je contact opnemen met jouw verzekeraar om het aantal schadevrije jaren op te vragen. Deze staan dan nog niet in Roy Data. Schadevrije jaren worden pas in de Roy Data database geregistreerd als de autoverzekering wordt beëindigt of als je overstapt van verzekeraar. Oudere schadevrije jaren kun je wel opvragen via de website van Stichting EPS. Dit kan heel gemakkelijk online. Hiervoor kun je het inzagerecht formulier gebruiken.

Roy Data klopt niet

Klopt het aantal schadevrije jaren in Roy Data niet? Dan is het mogelijk dat de vorige verzekeraar een verkeerd aantal schadevrije jaren in Roy Data heeft geregistreerd. Als je vermoed dat dit het geval is, moet je contact opnemen met de verzekeraar die deze schadevrije jaren heeft geregistreerd. Stichting EPS kan en mag namelijk geen schadevrije jaren aanpassen. De verzekeraar kan de schadevrije jaren vervolgens aanpassen. Vergeet niet dat de gegevens in Roy Data niet altijd actueel zijn. Schadevrije jaren worden namelijk pas geregistreerd bij het beëindigen van een verzekering. Als je autoverzekering nog loopt, zijn deze schadevrije jaren dus nog niet geregistreerd.

Roy Data systeem

Roy Data is het systeem waarin verzekeraars schadevrije jaren registreren. Het is een afkorting voor Royementsverklaring Database. Als je overstapt naar een nieuwe autoverzekeraar kan deze je schadevrije jaren opvragen. Schadevrije jaren zijn van belang van jouw autoverzekering, want aan de hand hiervan wordt je no-claimkorting berekend. Dit is bepalend voor je positie op de bonus malus ladder en voor de premie die je uiteindelijk gaat betalen. Doordat Roy Data een digitaal systeem is raken schadevrije jaren niet meer kwijt, zoals soms het geval was toen er nog met papieren royementsverklaring gewerkt werd.

Roy Data inzage

Via de website van Stichting EPS kun je het inzagerecht formulier invullen. Dit verstuur je, samen met een kopie van jouw legitimatiebewijs, digitaal. Zo krijg je inzage in de gegevens in Roy Data. Het kan wel een tijdje duren voordat je aanvraag is verwerkt en je daadwerkelijk inzage krijgt in de gegevens. Je krijgt alleen inzage in schadevrije jaren na beëindigen van de verzekering. Als de autoverzekering nog loopt, staan deze schadevrije jaren nog niet geregistreerd in de database. Mocht je deze willen inzien, kun je contact opnemen met jouw huidige verzekeraar.

Roy Data register

Het Roy Data register wordt ook wel de Roy Data databank genoemd. Het is de online database waar verzekeraars na het beëindigen van een verzekering je opgebouwde schadevrije jaren registreren. Dit register is voor elke verzekeraar toegankelijk. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, kan de verzekeraar in het Roy Data register zien hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Roy Data telefoonnummer

Tel: 088 – 7781122

Openingstijden:

Ma-vrij van 08.30 – 12.00 / 13.00 – 16.00 uur
Za-zo: gesloten

Roy Data contactformulier

Heb je een vraag aan Stichting EPS? Dan kun je telefonisch contact opnemen of het contactformulier op de website gebruiken. Je kunt ook een e-mail sturen naar [email protected].

Sluit direct een autoverzekering af!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op