800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Wat is de oldtimer regeling?

De oldtimer regeling is in het leven geroepen om iedereen die in het bezit is van een oldtimer tegemoet te komen. Door deze overgangsregeling betalen oldtimerbezitters, met een oldtimer van 40 jaar of ouder, geen wegenbelasting. De reden hiervoor is dat oldtimerbezitters vaak niet heel veel rijden met de oldtimer. Een oldtimerverzekering is wel verplicht.

In 2014 is de leeftijd waarop oldtimers vrijstelling krijgen van wegenbelasting gewijzigd van 25 jaar naar 40 jaar. Deze wijziging is doorgevoerd met het oog op het verbeteren van het milieu en de leefomgeving. Omdat sommige oldtimers tussen wal en schip vielen, werd de overgangsregeling in het leven geroepen.

Overgangsregeling

Alle oldtimers die op benzine rijden, niet bedrijfsmatig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, kunnen profiteren van de overgangsregeling. Hierdoor betalen oldtimerbezitters een stuk minder wegenbelasting dan het reguliere bedrag. Wanneer een oldtimer de 40 jaar heeft gepasseerd, kunt u geen gebruik maken van de overgangsregeling. Dankzij de oldtimer-regeling krijgt u vanaf dat moment vrijstelling van de wegenbelasting.

Als u gebruik wilt maken van de overgangsregeling dient u dit zelf aan te vragen bij de Belastingdienst.
Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u thuis een acceptgiro. Het is niet mogelijk om de wegenbelasting via automatische incasso te betalen.

In 2028 komt de overgangsregeling te vervallen. Alle oldtimers die in 2014 geen vrijstelling kregen, zijn dan de 40 jaar gepasseerd.

Eisen overgangsregeling

Om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling voor oldtimers moet de oldtimer aan een aantal eisen voldoen.

Eén van de eisen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling is dat oldtimers in december, januari en februari op privéterrein staan. In deze periode is het niet toegestaan om de weg op te gaan met de oldtimer. Als u deze maanden wel de weg op wilt, betaalt u het volledige bedrag aan wegenbelasting.

Daarnaast geldt de overgangsregeling alleen voor personen-, kampeer- en bestelauto’s die op benzine rijden en niet bedrijfsmatig gebruikt worden.
Autobussen en vrachtauto’s die niet bedrijfsmatig gebruikt worden, hoeven niet op benzine te rijden om deel te kunnen nemen aan de regeling.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3696 reviews

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op