800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Het schorsen van een oldtimer

Als u een oldtimer aanschaft met als doel deze te restaureren, kunt u bij de RDW of bij een PostNL-postkantoor het kenteken laten schorsen. Hierdoor hoeft u, tijdens de schorsing, geen wegenbelasting te betalen, deze vervalt automatisch.
Daarnaast hoeft de oldtimer geen geldige apk te hebben en kan de oldtimerverzekering tijdelijk stopgezet worden.

Vanaf 3 januari 2019 is het mogelijk om een voertuig voor een periode van 2 of 3 jaar te schorsen. De schorsing hoeft niet meer ieder jaar verlengd te worden.

Wat heeft u nodig voor een schorsing?

Het schorsen van een oldtimer kunt u zowel online via de RDW regelen als bij een PostNL-postkantoor. Wat u nodig heeft, zijn een legitimatiebewijs, een overschrijvingsbewijs van de auto en een tenaamstellingsbewijs. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Het schorsingsbedrag hangt af van de leeftijd van de auto. Voor een personenauto met een gewicht tot 3500 kilo die ouder is dan 15 jaar betaalt u €24,10 per jaar. Voor een auto jonger dan 15 jaar betaalt u €73,10 per jaar. Na een jaar vervalt de schorsing automatisch. U kunt een schorsing bij een PostNL-postkantoor of bij de RDW het hele jaar door opheffen. De oldtimer moet vanaf dat moment voldoen aan de voertuigenverplichtingen.

De boete die opgelegd wordt bij een niet geldige apk bedraagt €140,-. Bij het niet hebben van een verzekeringsbewijs bedraagt de boete €600,-. Als de schorsing binnen een maand nadat de schorsing is ingegaan, wordt opgeheven dan moet de motorrijtuigenbelasting van die maand alsnog worden betaald. Wanneer u de schorsing heeft opgeheven en in hetzelfde jaar opnieuw schorst, betaalt u voor een oldtimer opnieuw het laagtarief van €24,10 per jaar.

Verzekering opschorten

De autoverzekering kan tijdens een schorsing tijdelijk worden stopgezet of helemaal worden opgezegd. Dit dient u zelf aan te geven bij de verzekering. De verzekering opschorten, is niet altijd mogelijk, dit is meestal alleen mogelijk tijdens de verkoop van de auto. Het is niet verplicht om de verzekering stop te zetten of op te zeggen. Als u hiervoor kiest, dan moet de auto op privéterrein staan of in een stalling.

Wanneer u de verzekering heeft opgeschort en de oldtimer weer wilt verzekeren, zijn er twee opties. U kan de verzekering opnieuw activeren of een hele nieuwe verzekering afsluiten en de opgeschorte verzekering beëindigen. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering kan het zijn dat je de nieuwe waarde van de auto moet doorgeven aan de verzekeringsmaatschappij, waardoor de premie kan stijgen of dalen. Bij een WA-dekking is het meestal niet nodig om de auto te laten taxeren. Kiest u voor een uitgebreidere dekking als een allrisk- of een WA + beperkt cascoverzekering, dan moet de auto meestal wel getaxeerd worden. Om recht te hebben op de taxatiewaarde wanneer de auto total loss is, moet de auto elke drie jaar getaxeerd worden. Als u dit niet doet, ontvangt u niet de taxatiewaarde maar de dagwaarde. Als u ervoor kiest om de verzekering door te laten lopen, is het belangrijk om te kijken naar het soort verzekering. Bent u van plan om de weg op te gaan, dan moet u minimaal een WA-verzekering hebben afgesloten. Hiermee krijgt u schade die u bij anderen veroorzaakt vergoed.

Wanneer het niet de bedoeling is om de weg op te gaan, kan de WA-verzekering worden opgeschort of opgezegd. In dat geval kan er beter een andere verzekering worden afgesloten die ook verzekert bij bijvoorbeeld diefstal of brand. Een WA+ beperkt casco en een allriskverzekering zijn dan een goede optie.

Schorsing opheffen

Wanneer de schorsing wordt opgeheven, wordt dit door de RDW doorgegeven aan de Belastingdienst. Wilt u de schorsing opheffen, dan moet u vanaf dat moment weer wegenbelasting gaan betalen over een oldtimer die minder dan veertig jaar geleden in gebruik is genomen. Ook moet u ervoor zorgen dat u weer een geldige apk heeft en een autoverzekering. Zonder geldige apk kunt u ook geen autoverzekering afsluiten.

Gaat u tijdens de schorsing van het kenteken de weg op zonder geldige apk dan kunt u een boete krijgen. In enkele gevallen mag u tijdens de schorsing wel de weg op. Om naar een evenement te gaan, heeft u toestemming nodig via de evenementenregeling. Daarnaast mag u de weg op om de auto apk te laten keuren. Hiervoor heeft u een afspraakbevestiging nodig, mag u alleen rijden rond de tijd van de afspraak en moet de auto verzekerd zijn.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken direct de premie van uw oldtimerverzekering!

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op