Wat u moet weten over oldtimer rijden in de winter- Oldtimer regeling

Het is alweer bijna december en dat betekent dat u als oldtimerbezitter wellicht kunt profiteren van de overgangsregeling. Wat houdt deze oldtimer regeling precies in, heeft dit invloed op de oldtimerverzekering en hoe kunt u hiervan profiteren?

Oldtimerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Vergelijk de premie voor een oldtimervezekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Gebruik maken van de overgangsregeling

Als u gebruik wilt maken van de overgangsregeling dient u dit zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u thuis een acceptgiro. Het is niet mogelijk om de wegenbelasting via automatische incasso te betalen. In 2028 komt de overgangsregeling te vervallen. Alle oldtimers die in 2014 geen vrijstelling kregen, zijn dan de 40 jaar gepasseerd.

Eén van de eisen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling is dat oldtimers in december, januari en februari op privéterrein staan. In deze periode is het niet toegestaan om de weg op te gaan met de oldtimer.

Lager tarief vanaf 1 januari

Als u op dit moment het gewone tarief aan wegenbelasting voor uw oldtimer betaalt, kunt u pas vanaf 1 januari gebruikmaken van de overgangsregeling. Voor die tijd moet u het verzoek en de betaling doen. Voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn en niet zakelijk worden gebruikt, hoeven bezitters geen wegenbelasting te betalen. Wanneer u profiteert van de overgangsregeling, betaalt u maar een kwart van de wegenbelasting voor de oldtimer, met een maximum van €123,- op jaarbasis. Als u zich heeft aangemeld voor de overgangsregeling dan hoeft u zich voor het volgende jaar niet opnieuw aan te melden. U krijgt in november automatisch een rekening voor het aankomende jaar.

Wanneer u een oldtimer koopt die door de vorige eigenaar al is aangemeld voor de overgangsregeling, neemt u dit tarief automatisch over.

Als u profiteert van de overgangsregeling dan krijgt u in enkele gevallen de te veel betaalde belasting niet terug. Dit is van toepassing wanneer u de oldtimer verkoopt, naar de sloop brengt, exporteert naar het buitenland of als de wagen wordt gestolen.

Schorsen van het kenteken

Omdat u bij het gebruikmaken van de overgangsregeling in de maanden december, januari en februari niet de weg op mag, wil dit niet zeggen dat uw kenteken voor deze periode is geschorst. Zonder schorsing staat het kenteken gewoon als actief in het systeem van de RDW. Hierdoor is het verplicht om een geldige apk en een minimale WA-verzekering te hebben voor de oldtimer. Gaat u de oldtimer schorsen en maakt u gebruik van de overgangsregeling, dan krijgt u geen belastingteruggave. Wel bestaat er een mogelijkheid de autoverzekering tijdens de schorsing tijdelijk stop te zetten. Dan hoeft u in die periode geen premie te betalen en geldt er geen apk-plicht. Aan een schorsing zijn wel kosten verbonden, namelijk €24,10.

Het kan zijn dat autoverzekeraars soms andere regels hanteren voor auto’s die profiteren van de overgangsregeling. Daarbij is opschorten niet altijd mogelijk. Vaak is dat het geval bij de oldtimerverzekering, maar dit kan ook het geval zijn bij de reguliere autoverzekering. De reden hiervan is de vaak toch al lage premie. Controleer dus goed of het nuttig kan zijn om uw kenteken te schorsen. Wanneer de verzekering niet opgeschort kan worden, heeft het schorsen van uw kenteken financieel gezien weinig nut.

Vanaf het moment dat de schorsing wordt opgezegd, bent u direct verplicht een autoverzekering en een geldige apk te hebben. Als u geen geldige apk heeft, bedraagt de boete €140,-. Voor het niet hebben van een verzekeringsbewijs bedraagt de boete €600,-

Rijden in de winter met een oldtimer

Als u van plan bent om wel met uw oldtimer te gaan rijden in de winter dan kunt u geen gebruikmaken van de overgangsregeling. Maakt u op dit moment al gebruik van de regeling, maar bent u van plan om wel te gaan rijden in de wintermaanden dan kunt u zich afmelden. U bent dan verplicht om het normale tarief voor het hele jaar (vanaf 1 januari) te betalen. De betaalde belasting, krijgt u niet terug. Dit betekent dat u heel veel extra moet betalen voor één maand rijden. Om kosten te besparen, kunt u ervoor kiezen de oldtimer na december af te melden voor de regeling. Hierdoor hoeft u alleen in december de oldtimer te stallen en betaalt u vanaf januari de reguliere belasting voor het aankomende jaar.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.1
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3143 reviews

Vergelijk de premie voor een oldtimerverzekering

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 03-04-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op