800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Oldtimerverzekering Overgangsregeling oldtimer

Wat je moet weten over oldtimer rijden in de winter- Oldtimer regeling

Het is alweer bijna december en dat betekent dat je als oldtimerbezitter wellicht kunt profiteren van de overgangsregeling. Wat houdt deze oldtimer regeling precies in, heeft dit invloed op de oldtimerverzekering en hoe kun je hiervan profiteren?

Oldtimerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Overgangsregeling Oldtimer

Wat houdt de overgangsregeling in?

In 2014 is de leeftijd waarop oldtimers vrijstelling krijgen van wegenbelasting gewijzigd van 25 naar 40 jaar. Omdat sommige oldtimers tussen wal en schip vielen, werd de overgangsregeling in het leven geroepen. Alle oldtimers die op benzine rijden, niet bedrijfsmatig worden gebruikt en tussen 1 januari 1978 en 1 januari 1988 in gebruik zijn genomen, kunnen hiervan profiteren. Hierdoor betalen oldtimerbezitters een stuk minder wegenbelasting dan het reguliere bedrag. Wanneer een oldtimer de 40 jaar heeft gepasseerd, kun je geen gebruik maken van de overgangsregeling. Dankzij de oldtimer-regeling krijg je vanaf dat moment vrijstelling van de wegenbelasting.

Oldtimerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Vergelijk de premie voor een oldtimervezekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Gebruik maken van de overgangsregeling

Als je gebruik wilt maken van de overgangsregeling dien je dit zelf aan te vragen bij de Belastingdienst. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvang je thuis een acceptgiro. Het is niet mogelijk om de wegenbelasting via automatische incasso te betalen. In 2028 komt de overgangsregeling te vervallen. Alle oldtimers die in 2014 geen vrijstelling kregen, zijn dan de 40 jaar gepasseerd.

Eén van de eisen om gebruik te kunnen maken van de overgangsregeling is dat oldtimers in december, januari en februari op privéterrein staan. In deze periode is het niet toegestaan om de weg op te gaan met de oldtimer.

Lager tarief vanaf 1 januari

Als je op dit moment het gewone tarief aan wegenbelasting voor jouw oldtimer betaalt, kun je pas vanaf 1 januari gebruikmaken van de overgangsregeling. Voor die tijd moet je het verzoek en de betaling doen. Voor oldtimers die 40 jaar of ouder zijn en niet zakelijk worden gebruikt, hoeven bezitters geen wegenbelasting te betalen. Wanneer je profiteert van de overgangsregeling, betaal je maar een kwart van de wegenbelasting voor de oldtimer, met een maximum van €123,- op jaarbasis. Als je jezelf hebt aangemeld voor de overgangsregeling dan hoef je zich voor het volgende jaar niet opnieuw aan te melden. Je krijgt in november automatisch een rekening voor het aankomende jaar.

Wanneer je een oldtimer koopt die door de vorige eigenaar al is aangemeld voor de overgangsregeling, neem je dit tarief automatisch over.

Als je profiteert van de overgangsregeling dan krijg je in enkele gevallen de te veel betaalde belasting niet terug. Dit is van toepassing wanneer je de oldtimer verkoopt, naar de sloop brengt, exporteert naar het buitenland of als de wagen wordt gestolen.

Schorsen van het kenteken

Omdat je bij het gebruikmaken van de overgangsregeling in de maanden december, januari en februari niet de weg op mag, wil dit niet zeggen dat je kenteken voor deze periode is geschorst. Zonder schorsing staat het kenteken gewoon als actief in het systeem van de RDW. Hierdoor is het verplicht om een geldige apk en een minimale WA-verzekering te hebben voor de oldtimer. Ga je de oldtimer schorsen en maak je gebruik van de overgangsregeling, dan krijg je geen belastingteruggave. Wel bestaat er een mogelijkheid de autoverzekering tijdens de schorsing tijdelijk stop te zetten. Dan hoef je in die periode geen premie te betalen en geldt er geen apk-plicht. Aan een schorsing zijn wel kosten verbonden, namelijk €24,10.

Het kan zijn dat autoverzekeraars soms andere regels hanteren voor auto’s die profiteren van de overgangsregeling. Daarbij is opschorten niet altijd mogelijk. Vaak is dat het geval bij de oldtimerverzekering, maar dit kan ook het geval zijn bij de reguliere autoverzekering. De reden hiervan is de vaak toch al lage premie. Controleer dus goed of het nuttig kan zijn om het kenteken te schorsen. Wanneer de verzekering niet opgeschort kan worden, heeft het schorsen van je kenteken financieel gezien weinig nut.

Vanaf het moment dat de schorsing wordt opgezegd, ben je direct verplicht een autoverzekering en een geldige apk te hebben. Als je geen geldige apk hebt, bedraagt de boete €140,-. Voor het niet hebben van een verzekeringsbewijs bedraagt de boete €600,-

Rijden in de winter met een oldtimer

Als je van plan bent om wel met je oldtimer te gaan rijden in de winter dan kun je geen gebruikmaken van de overgangsregeling. Maak je op dit moment al gebruik van de regeling, maar ben je van plan om wel te gaan rijden in de wintermaanden dan kun je jezelf afmelden. Je bent dan verplicht om het normale tarief voor het hele jaar (vanaf 1 januari) te betalen. De betaalde belasting, krijg je niet terug. Dit betekent dat je heel veel extra moet betalen voor één maand rijden. Om kosten te besparen, kun je ervoor kiezen de oldtimer na december af te melden voor de regeling. Hierdoor hoef je alleen in december de oldtimer te stallen en betaal je vanaf januari de reguliere belasting voor het aankomende jaar.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Vergelijk de premie voor een oldtimerverzekering

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op