800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan
Home Opstalverzekering garantie tegen onderverzekering

Een opstalverzekering: garantie tegen onderverzekering?

Als u een huis heeft gekocht en de verschillende verzekeringen gaat afsluiten voor uw woning, is de opstalverzekering onmisbaar in dit rijtje. Met de opstalverzekering verzekert u schade aan uw woonhuis en de daarbij behorende onroerende zaken (zaken die niet verplaatsbaar zijn, ofwel met de grond verenigd). Het is van belang een goede opstalverzekering af te sluiten zodat uw woning tegen de werkelijke waarde is verzekerd. Zo voorkomt u onderverzekering van uw huis. Hoe u dit kunt voorkomen? Over dit onderwerp, de opstalverzekering in zijn algemeenheid en meer; leest u in dit artikel.

Wat zijn de verschillende dekkingen van een opstalverzekering?

De opstalverzekering kent doorgaans vier verschillende dekkingen:

  • De branddekking, dit is de minst uitgebreide verzekering;
  • De uitgebreide gevarendekking (UGV);
  • De uitgebreide gevarendekking + (UGV+);
  • De Allrisk dekking, de meest uitgebreide dekking.

Deze dekkingen keren schade uit die kunnen ontstaan door bijvoorbeeld: brand, waterschade, storm (vanaf windkracht 7), blikseminslag, inbraak en vandalisme.

Opstalverzekering garantie tegen onderverzekering

Wanneer bent u onderverzekerd bij een opstalverzekering?

U bent onderverzekerd als het verzekerde bedrag niet overeenstemt met de herbouwwaarde van uw woning. Als u onderverzekerd bent, krijgt u ook minder uitgekeerd bij schade. Dan krijgt u alleen de schade uitgekeerd die in verhouding staat tot de betaalde premie. De meeste verzekeraars kennen een garantie tegen onderverzekering, maar u doet er goed aan dit altijd na te gaan bij uw verzekeraar. Het (vooraf) lezen van de polisvoorwaarden blijft hierin erg belangrijk.

Stel dat u een opstalverzekering hebt voor € 200.000 en de herbouwwaarde bedraagt € 400.000, dan bent u voor 50% verzekerd van de herbouwwaarde. In het geval van schade krijgt u dan maar 50% van het schadebedrag vergoed, ongeacht het schadebedrag.

Opstalverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Hoe kunt u onderverzekering bij een opstalverzekering voorkomen?

Om de waarde van uw woning te kunnen berekenen, wordt er vaak gebruik gemaakt van de herbouwwaardemeter. Als u de herbouwwaardemeter goed en volledig invult, bent u de komende vijf jaar verzekerd tegen onderverzekering (mits er geen wijzigingen in uw situatie plaatsvinden). Door middel van een vragenlijst in combinatie met uw gezinssituatie, inkomen, leeftijd en de grootte van uw woning; kan uw verzekeraar een goede inschatting maken van de waarde van uw woning. Als bij schade blijkt dat de herbouwwaarde te laag is ingeschat, zal de verzekeraar in dat geval de onderverzekering voor haar rekening nemen. Voor u is het vooral van belang de herbouwwaardemeter correct en naar waarheid in te vullen.

Het is verstandig om elke vijf jaar de herbouwwaardemeter in te vullen. De verzekeraar geeft namelijk vijf jaar garantie op de herbouwwaarde. In die vijf jaar kan er ook een hoop aan uw woning veranderen. Heeft u bijvoorbeeld een dakkapel geplaatst of uw woning uitgebouwd, dan verandert de herbouwwaarde van uw woning ook.

Wat sluit de opstalverzekering uit?

De verzekeraars sluiten rampen (catastroferisico’s) uit van dekking. Ook opzet en roekeloosheid vallen (logischerwijs) onder de uitsluiting van dekking. Bij roekeloosheid moet u in dit geval denken aan het nalaten van onderhoud aan de woning. Mocht er een leiding aan vervanging toe zijn en u verzaakt dit te repareren, zal de verzekeraar niet uitkeren bij lekkage aan deze leiding.

Sluit uw opstalverzekering af via Alpina: eenvoudig en betaalbaar

Overweegt u een opstalverzekering af te sluiten? Sluit deze dan nu nog af via Alpina! Wij hebben de juiste dekkingen voor elke situatie. Hierbij hanteren wij scherpe premies. Heeft u nog twijfels of vragen over onze opstalverzekering? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij staan maar al te graag voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Bereken online de premie voor uw opstalverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op