Wat moet ik weten over een inboedelwaardemeter?

Wanneer u zich aan het verdiepen bent in een inboedelverzekering, dan zult u regelmatig de term ‘inboedelwaardemeter’ tegenkomen.

Wat is een inboedelwaardemeter?

De inboedelwaardemeter kan u helpen om op makkelijke wijze de waarde van uw inboedel te berekenen. Het is echt bedoeld als een hulpmiddel. De inboedelwaardemeter is gebaseerd op diverse onderzoeken naar de waarde van de inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland.

 

Wat is garantie tegen onderverzekering?

De verzekeraar gaat er, door uw opgave bij het aangaan van de verzekering, vanuit dat de waarde van uw inboedel X euro is. Mocht bij schade blijken dat deze waarde lager ligt dan de werkelijke nieuwwaarde van uw inboedel, dan bent u onderverzekerd. U krijgt dan maar een deel van de schade vergoed.
Om dit te voorkomen kunt u de verzekering afsluiten met garantie tegen onderverzekering.

Hoe werkt een inboedelwaardemeter?

Aan de hand van de leeftijd van de kostwinner, de samenstelling van het huishouden, het netto maandinkomen van kostwinner en de oppervlakte van de woning worden een bepaald aantal punten toegekend. Dit aantal punten worden vermenigvuldigd met een bedrag in euro’s. Hieruit komt de geschatte waarde van uw inboedel.

Er moeten extra punten worden bijgeteld wanneer u veel audiovisuele en computerapparatuur bezit (boven de € 12.000,-), wanneer u lijfsieraden bezit (boven de € 6.000,-), wanneer u meer dan € 15.000,- aan bijzonder bezittingen heeft en wanneer u een huurdersbelang groter dan € 6.000,- heeft.
Wat wordt gezien als bijzondere bezittingen?

Voorbeelden van bijzondere bezittingen zijn kunstobjecten, antiek, een collectie van verzamelingen en muziekinstrumenten.
Wat wordt bij de inboedelwaardemeter bedoeld met huurdersbelang?

Dit zijn verbeteringen of veranderingen die die door zijn aangebracht in uw huurwoning. U moet deze dan ook zelf bekostigd hebben. Voorbeelden zijn een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, vloeren, schuurtjes

Kan iedereen de inboedelwaardemeter gebruiken?

Bij een netto maandinkomen boven € 4.850,- per maand kan de inboedelwaardemeter niet worden gebruikt. Ook wanneer het woonoppervlak groter is dan 300m2 is de inboedelwaardemeter niet te gebruiken.

Is een inboedelwaardemeter voor altijd geldig?

Vaak zal de verzekeraar u elke 5 jaar vragen om de inboedelwaardemeter in te vullen. Ook bij een verhuizing of na een schade zal dit gevraagd worden. Het voordeel hiervan is dat u niet tussentijds allerlei aankopen voor uw inboedel hoeft door te geven om passend verzekerd te zijn, mits er garantie tegen onderverzekering is uiteraard.

Wat is het verschil tussen een inboedelwaardemeter en een inboedel inventarisatielijst?

Bij een inboedel inventarisatielijst gaat u letterlijk na wat de waarde is van uw inboedel, door alles wat u heeft op een rij te zetten. U kunt zich voorstellen dat dit behoorlijk wat werk is en dat er ook kans is dat u zaken vergeet.

Verzekeraars hebben hierop ingespeeld met de inboedelwaardemeter: vrij eenvoudig wordt de waarde van de inboedel geschat, dit scheelt veel werk en uitzoeken. In combinatie met de clausule garantie tegen onderverzekering is de inboedelwaardemeter een prima alternatief voor de inboedel inventarisatielijst. Klik hier om een inboedelwaardemeter te downloaden.

Bereken direct de premie van uw inboedelverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 04-02-2021

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op