Wat gebeurt er als u onderverzekerd bent?

Wanneer u zich aan het verdiepen bent in verzekeringen, zult u vaak verhalen tegenkomen van mensen die dubbel verzekerd blijken te zijn. Niet alleen dubbele verzekeringen is iets waar u goed op moet letten. U moet ook opletten dat u niet onderverzekerd bent. Als u onderverzekerd bent, krijgt u bij schade namelijk nooit het hele bedrag uitgekeerd.

Herbouwwaardemeter

De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw woning opnieuw op te bouwen, op dezelfde plek en manier. De herbouwwaarde van een woning is over het algemeen een stuk lager dan de prijs waar de woning voor is gekocht. Dit heeft te maken met het feit dat er in de verkoopwaarde ook rekening wordt gehouden met de locatie en de grond waar het huis op is gebouwd. Omdat de locatie en de grond niet verloren gaan bij een brand, hoeft u die niet te verzekeren en tellen ze niet mee voor de herbouwwaarde. Hierdoor is de herbouwwaarde vaak lager dan de verkoopwaarde.

Een herbouwwaardemeter kan u helpen om op een makkelijke manier de herbouwwaarde van uw opstal te berekenen. Om vast te stellen wat het kost om uw huis opnieuw te bouwen, nadat het door schade verloren is gegaan, kan de herbouwwaardemeter gebruikt worden.

De fundering van het huis wordt hierbij niet meegenomen. Mocht de fundering beschadigd raken, zal er bij het herbouwen van de woning een nieuwe fundering gemaakt moeten worden. Bij de meeste opstalverzekeringen kunt u de fundering mee laten verzekeren, tegen een bepaalde meer premie.

Een verzekeraar zal u elke 5 jaar vragen om de herbouwwaardemeter in te vullen om de garantie tegen onderverzekering te behouden. Als u gaat verhuizen, zal dit ook aan u gevraagd worden.

Inboedel onderverzekerd

Net als bij de opstalverzekering kan ook uw inboedel onderverzekerd zijn.

De inboedelwaardemeter kan u helpen om op makkelijke wijze de waarde van uw inboedel te berekenen. Het is echt bedoeld als een hulpmiddel. De inboedelwaardemeter is gebaseerd op diverse onderzoeken naar de waarde van de inboedel van een groot aantal huishoudens in Nederland. Als u gebruik maakt van de inboedelwaardemeter kunt u onderverzekering van de inboedel voorkomen. Verzekeraars bieden vaak een garantie tegen onderverzekering. Dit heeft echter wel vaak een maximum tot een bepaald bedrag. Als u er zeker van bent dat uw inboedel meer waard is dan het bedrag dat uit de inboedelwaardemeter komt, is het belangrijk dat u dit aangeeft.

Bereken direct de premie voor uw opstalverzekering!

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 08-10-2020

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op