800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Hoe kan ik mijn quad verzekeren die ik voor de landbouw gebruik?

Een quad wordt niet alleen voor plezier gebruikt, maar ook steeds vaker voor de landbouw. Een quad is snel, behendig, kan elke terrein aan en is vaak compact. Hierdoor komt een quad goed van pas als landbouwvoertuig. Verzekeraars zijn echter niet heel happig om een quad die voor de landbouw wordt gebruikt te verzekeren. Dit komt doordat er vaker ongelukken mee gebeuren. Hier lees je alles over het verzekeren van een landbouw quad.

Quadverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

quad landbouw

Quad als landbouw voertuig gebruiken

In Nederland is het niet zomaar toegestaan om een motorvoertuig te gebruiken als een landbouwvoertuig. Je moet aan kunnen tonen dat je landbouwer, agrariër of schapendrijver bent. Een quad als landbouw voertuig komt bijvoorbeeld van pas bij het bewerken of controleren van grote stukken grond. Daarom is de quad populair onder grootgrondbezitters, boeren en boswachters. Daarnaast zijn er de laatste jaren veel toepassingen en extra accessoires ontwikkeld, om de quad maximaal te kunnen inzetten voor de landbouw.

Quadverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Heeft een landbouw quad een kenteken?

Of een quad een kenteken nodig heeft, is afhankelijk van het type quad dat je hebt. Een quad die is goedgekeurd als driewielige motorvoertuig of als personenauto moet een kenteken hebben. Een quad die is goedgekeurd als landbouw- of bostrekker heeft geen kenteken nodig.

Let op: Sinds 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor het rijden op de openbare weg met een (land)bouw trekker. Er is nu een kentekenplicht voor landbouwvoertuigen. Om te controleren of je quad een kenteken nodig heeft, kun je de keuzehulp van de RDW gebruiken. Door een aantal vragen over jouw voertuig te beantwoorden kom je er vanzelf achter of je quad registratieplicht heeft.

Hoe kan ik een landbouw quad verzekeren?

Als je met de landbouwquad op de openbare weg wilt rijden, zal je hem moeten verzekeren. Zoals gezegd willen niet alle verzekeraars een quad die dient als landbouwvoertuig verzekeren. Er zijn echter altijd verzekeraars die dit geen probleem vinden. Met onze vergelijkingstool kun je achterhalen bij welke verzekeraar je terecht kunt voor een quadverzekering. Vul een aantal gegevens in over jouw persoonlijke situatie en de quad, zoals het gewicht van de quad, je leeftijd, het aantal schadevrije jaren dat je hebt en de dekking die je voor jouw quadverzekering wilt. Vervolgens krijg je een overzicht van alle verzekeringen die aan je wensen voldoen.

Wat zijn de regels voor een quad als landbouwvoertuig

De eigenaar moet minimaal 16 jaar oud zijn en een rijbewijs T hebben. De maximumsnelheid op de openbare weg is 25 km/u voor een landbouw quad. De quad heeft geen kenteken nodig en je hoeft geen helm op. Als je een quad als landbouwvoertuig wilt gebruiken, moet je aan kunnen tonen dat je een landbouwer of agrariër bent. Wanneer je langere stukken dan 10 km rijdt op de openbare weg, is het soms al lastig aantonen dat je landbouwer bent. Er is bestaat geen keuring bij RDW voor het gebruik als landbouwvoertuig.

Sluit een verzekering af voor jouw quad via Alpina

Ben je op zoek naar een passende verzekering voor een landbouw quad? Bij Alpina hebben we een verzekering voor elke quad. Bovendien kun je de verzekering heel makkelijk online afsluiten en in de meeste gevallen is er ook meteen dekking. De polis van de quadverzekering krijg je per post opgestuurd.

Bekijk ook eens de veelgestelde vragen over een quadverzekering.

Bereken direct de premie voor een quadverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op