800.000+ klanten
28 vestigingen
92% beveelt ons aan

Scooter verkopen

Het komt geregeld voor dat iemand een scooter of bromfiets verkoopt en het kentekenbewijs niet laat overschrijven op naam van de koper. Vaak worden alle papieren gewoon meegegeven aan de koper van de scooter. Wat moet je precies doen bij de verkoop van een scooter of bromfiets?

Besparen op jouw scooterverzekering? Vergelijk premies!

Bromfiets verkopen

Scooter overschrijven

Als je een scooter verkoopt dan moet je de scooter overschrijven op de naam van de koper. Doe je dit niet, dan blijf je aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter, zoals de scooterverzekering en eventuele boetes. Zorg er dus voor dat je een officieel vrijwaringsbewijs krijgt bij de verkoop. Dit document is namelijk het enige geaccepteerde bewijs dat je niet meer aansprakelijk bent voor de verplichtingen die je als kentekenhouder hebt.

Besparen op jouw scooterverzekering? Vergelijk premies!

Waar kan ik mijn scooter overschrijven?

Over het algemeen kun je de scooter laten overschrijven op de naam van de nieuwe eigenaar bij een kentekenloket, zoals een vestiging van PostNL, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie.

Om jouw scooter over te laten schrijven heb je het volgende nodig:

  • het originele tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en
  • het overschrijvingsbewijs óf
  • het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) met de tenaamstellingscode
  • een geldig legitimatiebewijs

Ontvangst vrijwaringsbewijs

Een medewerker zet de scooter op de naam van de koper, waarbij deze een tenaamstellingsverslag ontvangt. Jij als verkoper ontvangt vervolgens een vrijwaringsbewijs. Vanaf dit moment is de koper aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij het op naam hebben van een scooter.

De koper is nu ook verplicht om de scooter minimaal voor de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Je kunt de scooterverzekering nu opzeggen of tijdelijk stopzetten (opschorten) en deze weer activeren wanneer je een andere scooter hebt gekocht.

Hoe kan ik mijn scooterverzekering opzeggen?

Beschik je over een lopende scooterverzekering bij Alpina.nl? Op onze website kun je de scooterverzekering eenvoudig opzeggen. Vul de gevraagde gegevens in en vermeld de datum van opzegging. Dit is de datum die vermeld staat op het vrijwaringsbewijs. Zodra je daarna het ingevulde formulier verstuurt, stopt de scooterverzekering direct.

Bereken de premie voor een scooterverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op