Wat is een vrijwaringsbewijs?

Een vrijwaringsbewijs is een document waarmee aangetoond kan worden dat het kenteken van een verkocht voertuig niet meer op uw naam staat. U ontvangt dit bewijs bij verkoop van het voertuig.

Lees hier alles over het nieuwe kentekenbewijs.

Zolang de tenaamstelling van een kenteken niet is overgeschreven op een nieuwe eigenaar, blijft de verkoper aansprakelijk voor de wegenbelasting, autoverzekering, APK en eventuele bekeuringen. Het is dus belangrijk om er bij verkoop ALTIJD voor te zorgen dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt. Het komt te vaak voor dat de kopende partij aangeeft dit later op te sturen. Dit gebeurt echter niet altijd, waardoor de oude eigenaar denkt het voertuig verkocht te hebben terwijl deze nog gewoon op zijn naam staat met alle verplichtingen en gevolgen van dien.

Kosten vrijwaringsbewijs auto

Aan schorsen zijn kosten verbonden. Schorsen kost voor de meeste voertuigen € 71,50 per jaar. Voor enkele bijzondere categorieën voertuigen zijn de kosten € 23,90 per voertuig per jaar.

Het schorsingstarief voor bromfietsen bedraagt € 10,50. Als u een schorsing wilt verlengen, zijn de kosten voor het tweede jaar € 23,90. Dit tarief is voor alle voertuigen gelijk, uitgezonderd bromfietsen. Als u een schorsing van een voertuig opheft en binnen een jaar hetzelfde voertuig opnieuw wilt schorsen, zijn de kosten € 119,00.

Het tarief voor opnieuw schorsen binnen een jaar voor bijzondere categorieën voertuigen is € 23,90. Het schorsingstarief van € 23,90 geldt voor:
. voertuigen van 15 jaar en ouder
. motorfietsen
. bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestane massa van meer dan 3500 kg
. aanhangwagens en opleggers met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kg

Ik ben mijn vrijwaringsbewijs kwijt, wat nu?

Heeft u geen vrijwaringsbewijs dan is het mogelijk om een uitdraai op te vragen bij het RDW. Dat kan ook online met uw DigiD. Hierop staat ook wanneer u het voertuig heeft overgeschreven. Kijk voor meer informatie.

Opzeggen autoverzekering na vrijwaring

De verzekeringsmaatschappij van uw autoverzekering krijgt niet automatisch een bericht. U moet zelf uw verzekeraar of tussenpersoon op de hoogte stellen dat het voertuig is verkocht.

Opzeggen wegenbelasting

Dit gaat wel automatisch. Na het overschrijven bent u voor de Belastingdienst geen eigenaar meer en hoeft u geen wegenbelasting meer te betalen.

Opzeggen APK-keuring

De APK-keuring blijft verplicht voor het voertuig maar omdat u geen eigenaar meer bent, ontvangt u geen reminder meer van de RDW.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekeringen!

  • i Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

Hoe doen wij het?

Laatst geüpdatet: 12-01-2023

Financieel zeker.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op