800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan
woonbootverzekering

Woonbootverzekering

Woonboot verzekeren?

Direct online afsluiten
Direct online afsluiten
14 dagen bedenktijd
14 dagen bedenktijd
8.2
Beoordeling verzekeringen

Een woonboot is een prachtige en unieke woning. Uw eigen plek op het water, vaak vlak bij de stad of juist lekker rustig in de natuur. Wonen op het water brengt wel andere risico’s met zich mee dan wonen op het vaste land. Zo heeft u een grotere kans op bijvoorbeeld lekkage of een aanvaring met uw woonboot. Daarom is het belangrijk dat u uw woonboot goed verzekerd. Met een woonbootverzekering bent u verzekerd bij schade aan uw woonboot.

Woonboot verzekeren

Veel mensen dromen van een woning op het water. Als u een van de gelukkigen bent die deze droom heeft laten uitkomen, is uw woonboot voor u waarschijnlijk een kostbaar bezit. En iets dat belangrijk voor u is, verzekert u natuurlijk goed. Daarom kunt u overwegen om een woonbootverzekering af te sluiten. Een woonbootverzekering is een speciale verzekering voor uw woonboot. Met een woonbootverzekering bent u standaard verzekerd bij schade aan uw woonboot door buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand of diefstal, maar ook schade door aanvaring. Dit is afhankelijk van de dekking die u kiest voor uw woonbootverzekering.

Wat kost een woonbootverzekering?

De kosten van een woonbootverzekering zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het soort woonboot dat u heeft
 • De ligplaats van de woonboot
 • De leeftijd van de woonboot
 • Of de romp van de bootboot staal is of een betonnen casco heeft
 • De waarde van uw woonboot
 • De waarde van uw inboedel

Hou er wel rekening mee dat een woonboot verzekeren vaak duurder is dan het verzekeren van een huis. Een woonboot kan immers zinken, terwijl de verzekeraar dat risico niet loopt met een woonhuis. Het bergen van een gezonken woonboot is vrij duur. Vandaar dat hier ook een hogere premie tegenover staat.  Over het algemeen zijn arken (boten met een betonnen onderkant) goedkoper om te verzekeren dan scharken (boten van metaal) en woonschepen.

Veelgestelde vragen over een woonbootverzekering

Welke woonboten kan ik verzekeren?

U kunt een woonbootverzekering afsluiten voor woonboten:

 • Die permanent bewoond worden of die in gebruik zijn als vakantiewoning
 • Met een betonnen casco of stalen romp
 • Met een vaste ligplaats in Nederland.
Van welke factoren is de premie van een woonbootverzekering afhankelijk?

De hoogte van de premie van een woonbootverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Het soort woonboot dat u heeft
 • De ligplaats van de woonboot
 • De leeftijd van de woonboot
 • Of de romp van de bootboot staal is of een betonnen casco heeft
 • De waarde van uw woonboot
 • De waarde van uw inboedel

Woonbootverzekering vergelijken

Voordat u een verzekering afsluit, wilt u natuurlijk wel zeker weten dat u de beste deal heeft. U zoekt uiteraard de beste woonbootverzekering, tegen de laagste prijs. Bij Alpina helpen we u graag bij het vinden van de juiste woonbootverzekering. Neem daarvoor vooral even contact met ons op! Onze verzekeringsspecialisten kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden.

Wat is er verzekerd met een woonbootverzekering?

Met een woonbootverzekering bent u standaard verzekerd voor aansprakelijkheidsschade. Dit is als u aansprakelijk bent voor schade aan personen of schade aan eigendommen van personen. Daarnaast dekt een woonbootverzekering schade door plotselinge gebeurtenissen van buitenaf. Dit is bijvoorbeeld schade door:

 • Brand
 • Diefstal
 • Lekkage
 • Aanvaring

Met een woonbootverzekering verzekert u de onroerende zaken aan uw woonboot. Onroerende zaken zijn zaken die aan de grond verankerd zijn. Met betrekking tot een woonboot klinkt dit misschien een beetje raar, want een woonboot is zelf niet met de grond verenigd. Verzekeraars hebben deze definitie echter wat opgerekt in deze situatie. U kunt uw woonboot in deze zin dus vergelijken met een huis. Onroerende zaken in een woonboot zijn bijvoorbeeld de muren, de inbouwkeuken of de badkamer. Het zijn zaken die u niet zomaar kunt verplaatsen.

Wonen op het water brengt natuurlijk mee risico’s met zich mee dan wonen in een gewoon rijtjeshuis. Daarom is het belangrijk dat u uw woonboot goed verzekerd. En vergeet ook uw inboedel niet mee te verzekeren met de woonbootverzekering. Uw inboedel is dan verzekerd bij schade door brand, water, diefstal, inbraak, beroving en afpersing.

Beste woonbootverzekering

Voor een bijzondere woning als een woonboot sluit u natuurlijk niet zomaar de eerste de beste woonbootverzekering af. Omdat het wonen in een woonboot meer risico’s met zich meebrengt, is het belangrijk dat u uw woonboot goed verzekerd. Om de beste woonbootverzekering te vinden is het belangrijk dat u de polisvoorwaarden goed doorneemt. Op die manier weet u wat er wel en niet verzekerd wordt door de verzekeraar. U komt bij schade dan niet voor onaangename verrassingen te staan. Ook doet u er goed aan om uw wensen en eisen voor een woonbootverzekering goed op een rijtje te zetten voordat u gaat zoeken. Dit maakt de zoektocht naar de beste verzekering makkelijker. Zo vindt u vanzelf een goed passende verzekering voor uw woonboot.

Meer weten over de woonbootverzekering? Neem dan vooral contact met ons op! U kunt ons maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 telefonisch bereiken op 030 – 688 37 00.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Woonboot verzekeren?

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op