800.000+ klanten
27 vestigingen
92% beveelt ons aan

Is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Wat is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering precies?

Een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade aan iemand anders of iemand anders zijn spullen, die door jou is veroorzaakt. Wanneer je wettelijk aansprakelijk bent voor deze schade, dan is de schade doorgaans gedekt op de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering.

Is het in Nederland verplicht om een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten?

Veel mensen denken dat in Nederland een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, omdat ze vaak horen over de term WA-verzekering. WA-verzekering betekent Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze WA-verzekering is verplicht, maar gaat om schade met motorrijtuigen.

De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht. Het is alleen wel aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zeker met kleine kinderen en huisdieren zit een ongelukje in een klein hoekje.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Moeten mijn kinderen een eigen (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering sluiten?

Je kunt de (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering afsluiten op basis van gezinsdekking. Ook kinderen die tijdelijk niet bij je in huis wonen vanwege stage of studie zijn verzekerd. Vaak is dit tot een bepaalde leeftijd. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekeraar.

Aansprakelijkheidsverzekering afsluiten? Vergelijk premies!

Moet mijn werkgever een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ook voor bedrijven is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering ook niet verplicht. Je kunt jezelf vast voorstellen dat de noodzaak voor een bedrijf nog veel groter is voor deze verzekering, dan voor jou als particulier. Voor schade die je veroorzaakt als werknemer (dus in loondienst) biedt jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering geen dekking. Jouw werkgever is namelijk aansprakelijk voor deze schade.

Wanneer je vrijwilligerswerk doet (en dus niet in dienst bent en geen loon ontvangt) en er ontstaat schade, dan is dit wel verzekerd op jouw eigen aansprakelijkheidsverzekering. Vaak is het ook gedekt indien je een kleine (onkosten)vergoeding ontvangt. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Is een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering duur?

Vaak is premie van een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering een paar euro per maand. Uiteraard hangt dit er onder andere van af of je kiest voor een eigen risico, wat het verzekerde bedrag per gebeurtenis is en of er gezinsdekking wordt gekozen of niet. Deze factoren zijn allen premiebepalend.

Via onze website (www.alpina.nl) kun je een premieberekening maken voor de aansprakelijkheidsverzekering. Daar zie je dat de aansprakelijkheidsverzekering vaak onderdeel is van een zogenaamd woonpakket. In dit verzekeringspakket zitten bijvoorbeeld ook een inboedel- en een opstalverzekering. Ook kun je ervoor kiezen om een rechtsbijstandverzekering toe te voegen.
Wanneer je er online niet uit komt, dan mag je uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen. Samen kunnen we dan de mogelijkheden bekijken en je verder informeren.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.2
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3343 reviews

Bereken de premie voor een aansprakelijkheidsverzekering

Nu met Gratis verhaalservice

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op