Goed nieuws voor Nederland, goed nieuws voor jou!

Bereken premie

Waarom bestaat er een autoverzekering voor hoger opgeleiden?

Het afsluiten van een autoverzekering is uiteraard iets dat eenieder kan doen. Wel is het zo dat er verschil kan bestaan in de hoogte van de premie. Dit wordt van geval van geval beoordeeld. Heeft u bijvoorbeeld veel schadevrije jaren? Dan is uw premie lager dan iemand die onlangs nog een ongeval heeft veroorzaakt. Ook is het zo dat de premie voor een autoverzekering voor hoger opgeleiden lager kan zijn. Waarom is dat zo? Is dit dan geen discriminatie? Wat is het verschil met een normale autoverzekering? Wij informeren u graag over deze onderwerpen.

Waarom een autoverzekering voor hoger opgeleiden?

Wellicht klinkt het wat vreemd dat er autoverzekeringen voor hoger opgeleiden zijn. Dit doen verzekeraars gelukkig niet lukraak: er zit een goede reden achter. Uit onderzoek dat verricht is door verschillende verzekeraars, is gebleken dat hoger opgeleiden minder vaak schade claimen. Dit verschil met andere soorten verzekeringnemers is zo significant, dat er een speciale verzekering is voor hoger opgeleiden. Met een verzekering voor hoger opgeleiden richten verzekeraars zich aldus op een specifieke markt, op basis van onderzoek.

Wat zijn hoger opgeleiden?

Wat zijn nu precies hoger opgeleiden in het kader van deze verzekeringen? Veel verzekeraars houden hierbij dezelfde richtlijnen aan. Als hoger opgeleiden worden in de regel de volgende groepen gezien:

  • Mensen die een opleiding hebben afgerond aan een Hogeschool (HBO opleiding).
  • Mensen die aan de Universiteit hebben gestudeerd (WO opleiding, bachelor én master).

Sommige verzekeraars scharen ook mensen met een MBO niveau 4 opleiding onder de groep hoger opgeleiden.

Hoger opgeleiden

Verschil in premie met ‘normale’ autoverzekeringen

Uit onderzoek is, zoals aangegeven, gebleken dat hoger opgeleiden minder schade claimen. Dit is een reden voor verzekeraars om lagere premies te bieden aan hoger opgeleiden. Maar wat is nu precies het verschil in premie? Dit verschilt uiteraard van geval tot geval. Ook verschilt dit per verzekeraar. Wij adviseren daarom altijd om de premies van dergelijke verzekeraars te vergelijken met “normale” verzekeraars.

Een indicatie is in dit kader wel te geven: een premie voor een autoverzekering voor hoger opgeleiden is meestal tussen de 3 en 8 % lager.
Dit significante verschil in premie loont zeker de moeite voor hoger opgeleiden om op onderzoek uit te gaan. Het zou namelijk zonde zijn als deze ‘premieverlagende’ omstandigheid niet wordt benut.

Vergelijk autoverzekeringen op premie

Is een autoverzekering speciaal voor hoger opgeleiden geen discriminatie?

Een autoverzekering voor hoger opgeleiden… Het klinkt misschien als discriminatie. Waarom zou een verzekeraar op deze manier ongelijkheid creëren? In dit kader is het goed om te beseffen dat deze term niet te letterlijk moet worden genomen. Waarom dan niet? Het afsluiten van een verzekering komt neer op het dekken van een risico. Een goede verzekeraar schetst het liefst een zo volledig mogelijk beeld van de ‘te dekken situatie’. Hierbij wordt per geval een inschatting gemaakt. Ook wordt hierbij naar persoonlijke zaken van de (potentiële) verzekeringnemer gekeken. Op zich niet zo vreemd: een verkeerde risico inschatting kan erg nadelig zijn voor de verzekeraar. De omstandigheid dat opleidingsniveau kan leiden tot een lagere premie, is dus enkel een gegeven. Het is enkel onderdeel van een veel bredere risico inschatting. Van discriminatie bij een autoverzekering voor hoger opgeleiden is dus in geen geval sprake. Het is gewoon deel van de werkwijze van verzekeraars. Zonder deze accurate werkwijze zouden verzekeringen in het algemeen overigens een stuk duurder worden.

Eenvoudig autoverzekering premie berekenen bij Alpina

Benieuwd of een “normale” autoverzekering duurder is dan een verzekering voor hoger opleiden? Op de website van Alpina kunt u eenvoudig en snel autoverzekeringen vergelijken op premie. Of neem contact op met ons en wij beantwoorden uw vragen!

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Nu met Gratis verhaalservice
  • Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op