800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
28 vestigingen

Hoe zit het met schadevrije jaren?

Schadevrije jaren blijken veel vragen op te roepen. Veel mensen zijn wel bekend met het begrip, maar weten niet hoe het precies zit met bijvoorbeeld de opbouw en de geldigheid van schadevrije jaren. Dat leggen wij graag aan je uit.

Wat zijn schadevrije jaren?

Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Zolang je geen schade claimt bij de verzekeraar, bouw je tijdens de looptijd van je autoverzekering schadevrije jaren op. Met deze schadevrije jaren ontvang je premiekorting op een autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer premiekorting je ontvangt.

Negatieve schadevrije jaren

Wanneer je wel schade claimt bij de verzekeraar, zullen je schadevrije jaren afnemen. Elke claim die je indient zorgt ervoor dat je gemiddeld 5 jaar achteruitgaat op de bonus-malusladder. Het is dus mogelijk dat je negatieve schadevrije jaren hebt als je bijvoorbeeld pas 1 jaar verzekerd bent. Wanneer je negatieve schadevrije jaren hebt, wordt dit een malus situatie genoemd. Het gevolg van een malus situatie is dat je een hogere premie moet betalen voor je autoverzekering. Wanneer je saldo negatief is, kan dit gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is namelijk niet van vanzelfsprekend dat elke verzekeringsmaatschappij bestuurders met een malus situatie accepteert. Het is verstandig om, voordat je jouw verzekering opzegt, eerst bij de nieuwe verzekeringsmaatschappij te controleren of zij je willen accepteren.

Schadevrije jaren

Wat is de geldigheid schadevrije jaren?

Schadevrije jaren komen vrij nadat een verzekering is geroyeerd. De schadevrije jaren zijn 12 maanden geldig na de royementsdatum. Daarna vervallen de opgebouwde schadevrije jaren. Wanneer je jouw polis opschort, zijn je schadevrije jaren maximaal 3 jaar geldig. Wanneer je polis langer dan een jaar opgeschort is en je wilt overstappen naar een andere verzekeraar, dien je eerst je polis te activeren en dan te royeren. Doe je dit niet, dan komen de schadevrije jaren alsnog te vervallen omdat ze dan langer dan 12 maanden niet gebruikt zijn.

Inmiddels hebben veel maatschappijen de geldigheid van een royementsverklaring aangepast naar soms wel 3 jaar.
Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Hoe werkt schadevrije jaren met een tweede auto?

Wanneer je in bezit bent van twee of meer auto’s, is het niet mogelijk om tegelijkertijd hetzelfde aantal schadevrije jaren op alle auto’s te plaatsen. Per auto bouw je schadevrije jaren op. Bijvoorbeeld: je hebt met auto één achtereenvolgens bij dezelfde verzekeringsmaatschappij 12 jaar schadevrij gereden en je koopt nu een auto erbij. Auto twee zal dan beginnen met nul schadevrije jaren. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om de tweede auto te verzekeren tegen dezelfde korting als de eerste auto. De tweede auto ontvangt dan niet de schadevrije jaren van auto één. Dit heet de tweede autoregeling.

Kan ik de schadevrije jaren van een ander motorrijtuig overnemen?

Je kunt de schadevrije jaren overnemen op de verzekering van een ander motorrijtuig wanneer je jouw verzekering van een motorrijtuig royeert. Je royeert bijvoorbeeld jouw motorverzekering en wilt jouw vrijgekomen schadevrije jaren plaatsen op je brommerverzekering. Andersom is dit helaas echter niet mogelijk. Verzekeraars vinden dat de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je brommer weinig waarde hebben voor een autoverzekering. Een veelgehoord argument is dat de rijervaring die je opdoet met de brommer, niet relevant is voor het rijden in een auto. Ervaring met brommer rijden vermindert de kans op een ongeval met de auto niet. Daarom tellen ze de schadevrije jaren die je met jouw brommer opbouwt niet mee bij het bereken van de autopremie.

Zijn jongeren een risicogroep voor schadevrije jaren?

Jongeren betalen meestal aanzienlijk meer voor hun autoverzekering. Dit komt omdat zij tot een zogenoemde risicogroep behoren die statistisch gezien meer betrokken is bij ongevallen. Daarnaast hebben jongeren nog geen (of weinig) schadevrije jaren opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe meer korting op de premie. Jongeren lopen deze premiekorting dus mis.

Hoe werkt de bonus-malus ladder?

Verzekeringsmaatschappijen bepalen aan de hand van de bonus-malus ladder en het aantal geldige opgebouwde schadevrije jaren, hoeveel korting je krijgt op de basispremie van je autoverzekering. De hoogte van de zogenaamde no-claimkorting is afhankelijk van je schadevrije jaren. De hoogte van de korting is vastgelegd in de bonus-malus ladder van de verzekeringsmaatschappij. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus-malus ladder. Het kan dus zijn dat je bij de ene verzekeraar meer korting ontvangt met je schadevrije jaren dan bij de andere verzekeraar.

Zolang je geen schade claimt tijdens de looptijd van de verzekering, bouw je elk jaar een schadevrij jaar op. Dit houdt in dat je elk jaar een trede omhoog gaat op de bonus-malusladder. Wanneer je schade claimt, daalt je vanzelfsprekend op de bonus-malusladder, wat ook betekent dat de premie stijgt. De daling op de ladder gaat meestal met meerdere treden tegelijk. Je kunt zelfs op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomen met een premietoeslag als gevolg.

autoverzekering

Wat is No-claimbeschermer?

Wanneer je een no-claimbeschermer afsluit boven op jouw autoverzekering, betekent dit dat je niet gekort wordt op jouw no-claimkorting wanneer je één keer schade rijdt. Stel, je hebt veel schadevrije jaren opgebouwd en je hebt schade gereden. Dan kun je gekort worden op jouw opgebouwde no-claimkorting. Heb je geen no-claimbeschermer, dan ga je meer premie voor jouw autoverzekering betalen wanneer je schade rijdt en de claim indient bij de autoverzekeraar.

Het is een groot misverstand dat je met een no-claimbeschermer geen terugval in schadevrije jaren hebt. Je valt wel degelijk terug in schadevrije jaren, maar niet in de korting. Hierdoor ga je bij een schade niet meer betalen, maar het is wel mogelijk dat je ‘in de malus’ staat door de terugval. Dit wordt pas zichtbaar wanneer je jouw polis royeert. Een no-claimbeschermer is daarom alleen gunstig wanneer je bij dezelfde verzekeringsmaatschappij blijft.

 

Hoe toon ik het aantal schadevrije jaren aan?

Er zijn vier verschillende manieren waarop je jouw schadevrije jaren kunt aantonen, namelijk:

 1. Roy-data systeem
  Wanneer je na 1 september 2007 een autoverzekering hebt afgesloten, dan vind je al je opgebouwde schadevrije jaren terug in het Roy-data systeem. Dit systeem is een centrale database waarin alle verzekeraars in Nederland hun royementsgegevens bijhouden. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering zal de verzekeraar de gegevens controleren in dit systeem.
 2. Royementsblad
  De verzekeraar stuurt je een royementsblad nadat je een autoverzekering hebt geroyeerd. Hierin staan je opgebouwde schadevrije jaren genoteerd tijdens de looptijd van je verzekering. De verzekeraar geeft geen royementsverklaring meer af. Dit is niet meer nodig omdat de gegevens van de royementsverklaring rechtstreeks in het Roy-data systeem worden geplaatst door je verzekeraar. Alleen bij emigratie zal de verzekeringsmaatschappij nog een papieren verklaring afgeven.
 3. Leaseverklaring
  Wanneer je gebruik hebt gemaakt van een leaseauto, dan kan de leasemaatschappij een leaseverklaring verstrekken. Een leaseverklaring dient te voldoen aan bepaalde eisen. Hierin worden eventuele schades aan je leaseauto verklaard. De meeste verzekeringsmaatschappijen accepteren de leaseverklaring, omdat leasemaatschappijen over het algemeen schades goed registreren.
 4. Werkgeversverklaring
  De laatste manier om je schadevrije jaren aan te tonen, is door middel van een werkgeversverklaring. Ook een werkgeversverklaring dient te voldoen aan bepaalde eisen. Het kan zijn dat verzekeringsmaatschappijen een werkgeversverklaring niet accepteren. Informeer altijd vooraf of je werkgeversverklaring geaccepteerd wordt bij de verzekeraar.

Indien achteraf blijkt dat de door je opgegeven informatie onjuist of onvolledig is, dan kan de verzekeraar de premie en/of de voorwaarden aanpassen per ingangsdatum van de verzekering.

Wat is het Roy-data systeem?

Het Roy-data systeem is een landelijk systeem waarin royementsgegevens worden bewaard van verzekeraars. Per 1 september 2007 zijn alle verzekeringsmaatschappijen overgegaan naar het digitaal opslaan van het aantal schadevrije jaren dat klanten opbouwen. Het systeem heeft betrekking op auto’s, bestelauto’s, kampeerauto’s en motoren. Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, worden het aantal opgebouwde schadevrije jaren door je huidige verzekeraar doorgegeven aan Roy-data. Deze schadevrije jaren zijn van belang voor de bonus-maluskorting bij de nieuwe verzekeraar. Een van de voordelen van het Roy-data systeem is dat het voor jou niet meer nodig is om, bij het veranderen van verzekeringsmaatschappij, de papieren royementsverklaring te overhandigen aan de nieuwe maatschappij. Het kwijtraken of het niet ontvangen van deze royementsverklaring (bonus-malusverklaring) is dus nu voorbij.

Wat betekent dit nu voor de autoverzekering

Bij het afsluiten van een autoverzekering zal de verzekeringsmaatschappij, aan de hand van het door jou opgeven aantal schadevrije jaren, in het Roy-Data systeem bekijken hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wanneer deze schadevrije jaren nog niet geclaimd zijn door een andere maatschappij, worden zij aan de nieuwe polis toegekend. Als je inzage wilt hebben in jouw registratie in Roy-data, kun je het formulier ‘inzage in registratie Roy-data’ downloaden op www.seps.nl. Op de website van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (www.seps.nl), is meer informatie te vinden over Roy-data.

Hoe zit het met schadevrije jaren bij een oldtimer?

Bij de klassieke oldtimerverzekering kun je geen schadevrije jaren opbouwen. Op deze verzekering hanteren verzekeraars een vaste premie. De premie verandert dus niet bij schadevrij rijden of bij schade.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op